İtalya'da 2 Medya Devinin Dijital Televizyon Kavgası - Son Dakika
Ekonomi

İtalya'da 2 Medya Devinin Dijital Televizyon Kavgası

İtalya\'da 2 Medya Devinin Dijital Televizyon Kavgası

İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi ile News Corp'un Patronu Rupert Murdoch'un Çıkarı İtalya Dijital Televizyon Yayıncılığı Alanında Çakışınca, Eski Dostlar Düşman Oldu. Murdoch'un Gazetesi Times, Berlusconi'yi 'Yalancı Palyaço' Olmakla, Berlusconi de Murdoch'u 'Solcularla İşbirliği' Yapmakla Suçladı.

04.06.2009 01:41

İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi ile News Corp’un patronu Rupert Murdoch’un çıkarı İtalya dijital televizyon yayıncılığı alanında çakışınca, eski dostlar düşman oldu. Murdoch’un gazetesi Times, Berlusconi’yi ’ Yalancı Palyaço’ olmakla, Berlusconi de Murdoch’u ’Solcularla işbirliği’ yapmakla suçladı.

SKANDALLARI ile tarihin en fazla konuşulan liderleri arasında yer alan İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi ile 40 milyar dolarlık NewsCorp medya imparatorluğunun kurucusu ve en büyük hissedarı Rupert Murdoch, İtalya’da dijital televizyon yayıncılık pazarı yüzünden birbirine girdi. Kavgayı başlatan ilk yumruğu kaldıran ise Rupert Murdoch oldu. Times Gazetesi’nde Berlusconi aleyhine iki gün önce yazılan ’Palyaço’nun maskesi düştü’ başlıklı baş yazı ile kızışan kavga iki eski dostun çıkar çatışması sonucunda nasıl birer düşmana dönüşebileceğinin en büyük kanıtı haline geldi.

3 yıl önce dost oldular

Silvio Berlusconi, İtalya’da başbakanklığın yanısıra İtalya’nın en büyük medya şirketi Mediaset’in de sahibi durumunda. Murdoch ile Berlusconi’nin profesyonel yaşamlarında yollarının kesişmesi ise bundan 3 yıl öncesine dayanıyor. NewsCorp’a ait SKY TV’nin İtalya’ya dijital televizyon yayıncılığı getirip Mediaset ile ortaklık kurmasıyla başlayan Berlusconi ve Murdoch dostluğu, köklü bir geçmişe sahip. Öyle ki Silvio Berlusconi’nin İtalya’daki yeni televizyoculuk yasasını onaylamadan önce Murdoch’a danıştığı bile iddia edilmişti. Ancak, 3 yıl içinde 7 milyon aboneye ulaşan Sky TV’nin başarısını gören MediaSet, ’ben de pastadan pay isterim’ diyerek Mediaset aynı sektöre adım atma kararı verince eski dostlar düşman oldu. Mediaset Premium’un geçen aylarda 3 milyon aboneye ulaştığını açıklaması üzeirne çılgına dönen Murdoch, rekabetten hoşlanmadı ve Berlusconi’ye saldırın emri verdi.

İkilinin bu emirle birbirine girmesinin ardından, medya patronlarının gazeteleri de kavgaya alet oldu. İlk saldırı Rupert Murdoch’a ait Times gazetesinden geldi. Times, bir süredir evli olmasına rağmen kendisinden yaşça çok küçük olan bayanlarla kurduğu ilişkiler yüzünden yıpranan Berlusconi’ye ’Palyaço’nun maskesi düştü’ başlıklı bir yazı ile saldırdı. Yazıda Sinyor Berlusconi’yi ağır şekilde eleştiren Times, İtalyan halkını dünya önünde küçük düşürmesi nedeniyle Berlusconi’yi istifaya davet etti.

Muz cumhuriyeti

Bu çağrı üzerine Baron lakaplı Murdoch’a kızan Berlusconi de boş durmadı. The Times gazetesinin yazısının tam bir sataşma ve yargısız infaz olduğunu dile getiren Berlusconi, "Bu insanlar İtalya’yı bir muz cumhuriyeti olarak görüyor. Bana saldırıyorlar, çünkü hiçbir zaman İngilizlerle işbirliği yapmadım" diyor. Berlusconi, kardeşinin gazetesi Il Giornale aracılığıyla da Murdoch’un solcularla işbirliği yaparak itibarını zedelemeye çalıştığı izlenimi yaratmaya çalışıyor.

News Corp’da ikinci adam pazarlığı

DÜNYANIN en fazla kazanan CEO’ları arasında yer alan DirecTV Group CEO’su Chase Carey, News Corp’da Rupert Murdoch’dan sonra ikinci adam olmak için görüşüyor. Bu karar, birinci adam koltuğuna oturmak için babasının ’emekli oldum’ demesini bekleyen 36 yaşındaki James Murdoch’u rahatsız edecek. Bir süre önce News Corp’tan ayrılan Peter Chernin’in yerini doldurması beklenen Carey için henüz pozisyon belirlenmedi.

Murdoch’a gıcıklık olsun diye dijital yayına girmedik

İTALYA’da dijital televizyon yayıncılığına adım atarak bombanın pimini çeken Mediaset’in CEO’su Marco Giordani, "Biz bu kararı Murdoch’a veya Sky’a zarar vermek için atmadık. Reklam pazarı datralıyor. Ancak ödemeli televizyonlar kárlılığını koruyor" dedi. 2003 yılına kadar Mediaset’in cirosunun yüzde 95’ini reklam gelirlerinin oluşturduğunu ifade eden Giordani şöyle devam etti: "2008 yılında bu oran yüzde 75’lere kadar düştü. Biz 3.3 milyon abone ile hálá 4.7 milyon abonesi olan Sky’ın gerisindeyiz. Önümüzdeki birkaç yıl içinde payımızı yüzde 15 artırmayı hedefliyoruz. Dijitale geçiş bizim kendi seçimimiz değildi. Bu seçimi çıkartan Avrupa ve teknolojik gelişmeler oldu."

Mediaset’te Silvio Berlusconi’nin oğlu Pier Silvio Berlusconi Başkan Yardımcısı olarak çalışıyor. Ayrıca kızı Marina Berlusconi de Mediaset Yönetim Kurulu’nda yer alıyor. Mediaset ile 9.4 milyar dolar serveti olan Silvio Berlusconi, İtalya’nın en zengin üçüncü iş adamı ünvanını da koruyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi İtalya'da 2 Medya Devinin Dijital Televizyon Kavgası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement