Kundankulam NGS'nin 3'üncü ünitesine reaktör kabı kuruldu - Son Dakika
Ekonomi

Kundankulam NGS'nin 3'üncü ünitesine reaktör kabı kuruldu

Kundankulam NGS\'nin 3\'üncü ünitesine reaktör kabı kuruldu

Genel tasarım ve genel yükleniciliğini Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom'un Mühendislik Birimi olan ASE A.Ş.'nin yürüttüğü Hindistan'daki Kudankulam Nükleer Güç Santralinin (NGS) 3'üncü ünitesine ait reaktör kabı, tasarım konumuna yerleştirildi.

06.05.2022 11:05  Güncelleme: 11:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Genel tasarım ve genel yükleniciliğini Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom'un Mühendislik Birimi olan ASE A.Ş.'nin yürüttüğü Hindistan'daki Kudankulam Nükleer Güç Santralinin (NGS) 3'üncü ünitesine ait reaktör kabı, tasarım konumuna yerleştirildi.

Reaktör kabının montajı, Kudankulam NGS'nin ikinci aşaması çerçevesinde, 3'üncü ünitenin inşasının hızlandırılmasını sağlayan santral ekipmanının montajına yönelik faaliyetleri başlatan bir kilometre taşı olma özelliğini taşıyor. Kudankulam NGS'de VVER tipi reaktörlerin montajı sürerken, reaktör kabı ilk kez "Open Top" yöntemiyle monte edildi. Montaj işlemlerinin süresini ve sayısını azaltıp optimize eden bu teknoloji, proje uygulama süresini de önemli ölçüde azaltıyor.

Reaktör kabının kurulum hazırlıkları çerçevesinde, bin 130 ton kapasiteli paletli vinç LIEBHERR LR-11350'nin sertifikasyonu da başarıyla gerçekleştirildi. Sertifikaya, reaktör kabının toplam ağırlığının 327 tonu bulması ve operasyonların güvenliğinin sağlanmasının gerekliliği nedeniyle ihtiyaç duyuldu. Bu prosedür, NGS'nin ana ekipmanının montajını düzenleyen resmi Hindistan kurumlarının izninin alınmasının son aşamasını teşkil ediyor.

Rosatom'un Mühendislik Biriminin bir parçası olan ASE A.Ş., daha önce reaktörü yükümlülüklerine uygun olarak şantiyeye göndermişti.

Kudankulam NGS hakkında

3,4 ve 5,6 No'lu güç üniteleri, VVER-1000 (V-412) tipi reaktörler ile AES-92 tasarımına göre inşa edilen Kudankulam NGS'nin ikinci ve üçüncü aşamalarını oluşturuyor. Kudankulam NGS tasarımında uygulanan teknik çözümler, yüksek güce sahip VVER reaktörlü NGS'lerin evrimsel gelişimini ve yeni, güvenilir, uygulanabilir bir güç ünitesinin oluşturulmasına geçişi karakterize ediyor.

Kudankulam NGS'nin yeni güç üniteleri, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumunun (UAEA) en güncel güvenlik gereksinimlerine uygun olarak inşa ediliyor. Hindistan Nükleer Enerji Şirketi, geliştirici ve tesisin teknik müşterisi konumunda yer alırken, ekipmanın genel tasarımcılığını ve tedarikçiliğini ise ASE A.Ş. yürütüyor.

Halihazırda Kudankulam NGS'nin 1 ve 2 No'lu güç üniteleri, işletme programı ile belirlenen kapasitede faaliyet gösteriyor. - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Kundankulam NGS'nin 3'üncü ünitesine reaktör kabı kuruldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Özel'den Merkez'in açıkladığı rekor zarara tepki: Emekliye
    14:28 Özel'den Merkez'in açıkladığı rekor zarara tepki: Emekliye

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Merkez Bankası'nın 818,2 milyar TL zarar etmesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Özel, "Merkez 2013'ten 2023 yılına kadar 320 milyar TL kar etmiştir. 1 yıllık zarar 10 yıllık kararın 2,5 katıdır. Merkez Bankası 25 yıllık karını 1 yılda bir avuç zengine verdi. Bu para 'En düşük emekli maaşını 17 bin TL yapalım' dediğimde 'Yapamayız, para yok' dedikleri paranın tam 2 katıdır. Yazıklar olsun" dedi.

  • Bursa PERDER Başkanı Haşim Kılıç, oy birliğiyle yeniden seçildi
    14:20 Bursa PERDER Başkanı Haşim Kılıç, oy birliğiyle yeniden seçildi

    Bursa PERDER'in yeni döneminde de başkanlığa aday olan Haşim Kılıç, oy birliğiyle yeniden başkan seçildi. Kılıç, önümüzdeki iki yıl boyunca Bursa PERDER'in başkanlık görevini üstlenecek. Seçim öncesi geçmiş dönemin idari ve mali tablosunu açıklayan Kılıç, et fiyatlarındaki indirimin süreceğini ve yeni projelerle güçlü birlikteliği hissettirmek istediklerini belirtti.

  • Balıkçılar, küçük balıklara olan ilginin arttığını söylüyor
    14:19 Balıkçılar, küçük balıklara olan ilginin arttığını söylüyor

    Deniz av sezonunun sona ermesiyle birlikte balıkçılar, vatandaşların küçük balıklara olan ilgisinin arttığını belirtiyor. Kayseri'deki balık tezgahlarında yetiştirme, kültür ve yurtdışından gelen dondurulmuş balıklar satışa sunuldu. Balıkçılar, mevsim şartlarından dolayı balığın azalmasının yaşandığını ve bu yüzden küçük balıkların daha fazla talep gördüğünü ifade ediyor. Balık fiyatları ise 100 liradan başlayıp 400 liraya kadar çıkabiliyor.

  • Fındık Üretimi Kahverengi Kokarca Tehlikesi Altında
    14:16 Fındık Üretimi Kahverengi Kokarca Tehlikesi Altında

    Karadeniz Bölgesi'nde fındık üretimini tehdit eden kahverengi kokarca böceği ile mücadele çalışmaları devam ediyor. İlaçlama çalışmalarıyla kokarca popülasyonunda azalma sağlanırken, kimyasal mücadelenin önemi vurgulanıyor. Tarım yetkilileri, kokarcanın fındık bahçelerine verdiği zararın yanı sıra insan sağlığı açısından da tehlike oluşturduğunu belirtiyor.


Advertisement