Son dakika haberleri! Samsun Büyükşehir bütçesinin yarısını yatırıma ayırdı - Son Dakika
Ekonomi

Son dakika haberleri! Samsun Büyükşehir bütçesinin yarısını yatırıma ayırdı

Son dakika haberlerine göre - Samsun Büyükşehir bütçesinin yarısını yatırıma ayırdı Samsun Büyükşehir Belediyesi 2021 Faaliyet Raporu Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri İlhan Bayram, belediyenin bütçesinin yüzde 50'sini yatırıma ayırdığını söyledi.

11.04.2022 16:46  Güncelleme: 17:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

- Samsun Büyükşehir bütçesinin yarısını yatırıma ayırdı

Samsun Büyükşehir Belediyesi 2021 Faaliyet Raporu

SAMSUN - Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri İlhan Bayram, belediyenin bütçesinin yüzde 50'sini yatırıma ayırdığını söyledi.

41 maddenin görüşüldüğü Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir başkanlığında Meclis Toplantı Salonu'nda yapıldı. Encümen ve komisyon üyelerinin seçiminin yapıldığı meclis toplantısında 2021 yılı denetim ve faaliyet raporları da meclis üyelerinin bilgisine sunuldu. Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri İlhan Bayram, belediyenin mali durumu hakkında kamuoyunu bilgilendirdi.

Gelir ve gider bütçeleri hakkında bilgi veren Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri İlhan Bayram, "Bütçe giderlerimiz 2021 yılı içerisinde 1 milyar 523 milyon 397 bin TL olmuş. Bütçe gelirlerimiz de kesinleşen hesaba göre 1 milyar 308 milyon 908 bin TL olmuş. Bütçe dengelerinin geçmiş yıllarına baktığınızda geçen sene harcamamız, gelirimizden daha fazla. Giderlerimizde 2019'da yüzde 88, 2022'de yüzde 92 ve 2021'de de yüzde 96 oranında gerçekleşme var. Gelirlerimizde 2019'da yüzde 103, 2020'de yüzde 111 ve 2021'de yüzde 114 gerçekleşme sağlamışız" dedi.

"Bütçenin yüzde 50'si yatırıma ayrıldı"

Belediyenin bütçesinin yarısının yatırım hizmetlerine ayrıldığına dikkat çeken İlhan Bayram, "Bütçeyi 3 ana başlıkta inceliyoruz. Yatırım harcamaları, personel harcamaları ve diğer harcamalar olarak bakıyoruz. 2021'de yatırım 693 milyon 55 bin TL, personel harcamaları 261 milyon TL ve diğer harcamalar 568 milyon TL. Yıllar itibariyle yatırım oranına baktığımızda 2019'da yatırım bütçesi 200 milyon iken 2020'de yüzde 54, 2021'e geçerken ise yüzde 123'lük bir artış var. 2021 yılında büyükşehrin yatırıma yüklenmesi mali tabloda da görülmekte. Gider kalemlerinin bütçe içerisindeki oranlarına baktığımızda 2021'de 2020 ve 2019'a göre yatırım harcamalarının yüzde 46 oranında diğer harcamalardan daha yüksek olduğunu görüyoruz. Buna yatırımda kullandığımız personeli de eklediğinizde ayrılan bütçe yüzde 50'yi geçiyor. Türkiye genlinde büyükşehirleri dikkate aldığınızda yatırım bütçesi yüzde 35'in altında kalanlar, 'yatırıma çok önem vermiyor' denilebilir. Bu verilere göre yüzde 50 oldukça büyük bir rakamdır" diye konuştu.

"Şu anda 2 milyar 126 milyon borcumuz var"

Borç ve gelirler hakkında da bilgilendirmede bulunan Bayram ayrıca şunları söyledi:

"Önemli olan gelirlerin arttırılmasıdır. Gelirlerde de merkezi idareden gelen pay 2019'da 662 milyon TL iken 2021'de 1 milyar 100 bin TL'yi geçmiştir. Öz gelirlerimiz 2019'da 100 milyon iken 2021'de 2 katı yani 203 milyon TL olmuştur. Yani büyükşehir olarak kaynak üretiyoruz. Bütçeye oranladığınız zaman 3 katından fazla borcu olan bir büyükşehir belediyesindeyiz. Dolayısıyla biz bu yatırım ve harcamaları yaparken başkanımızın talimatı gereği aldığımız zamanki borç tabanını aşmamak üzere ödediğimizden daha az miktarda borç alacağız. 2019'da 112 milyon TL, 2020'de 162 milyon TL ve 221'de de 334 milyon TL borçlanmışız. Meclisten aldığımız borçlanma yetkisi 440 milyon TL'yken, biz bu yetkinin tamamını kullanmadık. Şu andaki durumumuz Nisan 2019'da göreve geldiğimizde 360 milyon TL piyasa borcumuz vardı. Şu an itibariyle piyasa borcumuz yoktur. Krediler, diğer teminatlarımız ve diğer borçlar 1 milyar 877 milyon TL'ydi şu anda 2 milyar 126 milyon TL. Toplamda 2019'da göreve geldiğimizde 2 milyar 237 milyon TL borcumuz vardı. Şu anda 2 milyar 126 milyon borcumuz var. Yani borcumuzu da azaltmaya gayret ediyoruz."

Komisyonda görüşülmesi gereken diğer maddeler ise daha kapsamlı görüşülmek üzere ilgili komisyonlara havale edildi.

Son dakika haberleri! Samsun Büyükşehir bütçesinin yarısını yatırıma ayırdı
Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Son dakika haberleri! Samsun Büyükşehir bütçesinin yarısını yatırıma ayırdı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • TTSO Mart Ayı Meclis Toplantısında Trabzon'un Gelişimi Konuşuldu
    19:47 TTSO Mart Ayı Meclis Toplantısında Trabzon'un Gelişimi Konuşuldu

    Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) mart ayı Meclis Toplantısı'nda, Trabzon'un gelişimi için talepler ve beklentiler dile getirildi. TTSO Meclis Başkanı Şadan Eren, istihdamı artırıcı projelerin desteklenmesi, turizme yeni destinasyonlar kazandırılması, gastronomi turizmine katkı sunulması gibi konuların önemine vurgu yaptı. TTSO Başkanı Erkut Çelebi ise seçim kampanyası süresince belediye başkan adaylarıyla görüşerek taleplerini ilettiklerini ve bu vaatlerin takipçisi olacaklarını belirtti.

  • Cumhur İttifakı'nın Muğla Büyükşehir Belediye Başkan adayı Aydın Ayaydın, Güllük ve Çomakdağ mahallesini ziyaret etti
    19:35 Cumhur İttifakı'nın Muğla Büyükşehir Belediye Başkan adayı Aydın Ayaydın, Güllük ve Çomakdağ mahallesini ziyaret etti

    Cumhur İttifakı'nın Muğla Büyükşehir Belediye Başkan adayı Aydın Ayaydın, Güllük ve Çomakdağ mahallesini ziyaret etti. Ayaydın, ziyaretlerinde mahalle sakinlerinin ihtiyaçlarını dinledi ve seçilmesi durumunda yapacağı hizmetleri anlattı. Ayrıca, balıkçılar için modern bir barınak yapılacağı ve yöresel kıyafetli çocukların okul masraflarının karşılanacağı sözü verildi.

  • Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa, Çin- Türkiye ilişkilerini değerlendirdi
    19:24 Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa, Çin- Türkiye ilişkilerini değerlendirdi

    Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa, Çin'in Haynan Adası'nda düzenlenen Boao Asya Forumu'nda Türkiye-Çin ilişkileri, Yeniden Asya Girişimi ve Asya'daki bağlantılık projelerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

  • THY, Trablus'a yeniden uçmaya başladı
    19:17 THY, Trablus'a yeniden uçmaya başladı

    Türk Hava Yolları (THY), Mitiga Uluslararası Havalimanı'na ilk uçuşunu gerçekleştirerek Trablus'a yeniden uçmaya başladı. THY Genel Müdürü Bilal Ekşi, törende yaptığı konuşmada, Libya'ya tekrar sefer başlatmanın mutluluğunu dile getirdi ve Afrika'yı kültürlerle buluşturmaya devam edeceklerini belirtti. Ayrıca, THY misafirleri için özel fiyatlarla seyahat imkanı sunulacak ve Trablus seferleri haftada 3 gün icra edilecek.

  • Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan: Emekli aylıkları Temmuz'da masaya yatırılacak
    19:13 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan: Emekli aylıkları Temmuz'da masaya yatırılacak

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Çorum'da yaptığı konuşmada emekli aylıklarının Temmuz ayında tekrar değerlendirileceğini söyledi. Bakan Işıkhan, emeklilere yönelik yapılan banka promosyonları hakkında da bilgi verdi ve Türkiye'nin ekonomik büyüme ve istihdam oranlarındaki başarısını vurguladı.

  • Bakan Bayraktar: Nisanda elektrik ve doğal gaz fiyatlarında değişiklik olmayacak
    19:01 Bakan Bayraktar: Nisanda elektrik ve doğal gaz fiyatlarında değişiklik olmayacak

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak'ta yaptığı açıklamada Sakarya gaz sahasının daha kuzeybatısında bir sahada yeni bir kuyu kazıldığını belirterek, seçim sonrası nisan ayında elektrik ve doğal gaz fiyatlarında değişiklik olmayacağını açıkladı.

  • Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emeklilere yönelik promosyon ödemelerinin başladığını duyurdu
    19:00 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emeklilere yönelik promosyon ödemelerinin başladığını duyurdu

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Çorum'da iş insanlarıyla bir araya gelerek, emeklilere yönelik promosyon ödemelerinin başladığını duyurdu. Işıkhan, ayrıca emekli maaşlarının temmuz ayında tekrar masaya yatırılacağını ve emeklilerin refahını artıracak yeni uygulamaların hayata geçirileceğini belirtti.


Advertisement