Sendikalar "E Devlet" Sisteminden Endişeli - Son Dakika
Ekonomi

Sendikalar "E Devlet" Sisteminden Endişeli

Sendikalar "E Devlet" Sisteminden Endişeli

DİSK Genel Sekreteri Çerkezoğlu: "Bu sistem aslında bir bütün olarak hem devletin hem de işverenlerin, işçiyle sendika arasındaki ilişkiye müdahale etme olanağı açabilir. Kaygımız esas olarak...

27.10.2013 11:12

İLKAY GÜDER - DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, işçilerin e-devlet şifreleriyle sendikalara üye olabilmesinin önünü açan değişikliğe kaygıyla yaklaştığını ifade etti.

Çerkezoğlu, "Bu sistem aslında bir bütün olarak hem devletin hem de işverenlerin, işçiyle sendika arasındaki ilişkiye müdahale etme olanağı açabilir" dedi.

AA muhabirine konuyla ilgili açıklama yapan Çerkezoğlu, işçilerin sendikaya üye olabilmesi için notere yüklü miktarda para ödemek zorunda kalmayacak olmalarını ise önemsediklerini bildirdi.

İşçilerin sendikaya üye olabilmek için notere para ödeme şeklinin dünyanın hiçbir yerinde olmadığını savunan Çerkezoğlu, bu uygulamanın yerine getirilen "e-devlet" sisteminin de birtakım sakıncalar doğuracağını söyledi.

Çerkezoğlu, işverenlerin; işçilerin sendika üyeliklerine doğrudan hem denetleme hem de istedikleri sendikaya üye yapabilme şansına sahip olabileceklerini vurgulayarak, "Bu sistem aslında bir bütün olarak hem devletin hem de işverenlerin, işçiyle sendika arasındaki ilişkiye müdahale etme olanağı açabilir. Kaygımız esas olarak bu noktadadır. Onun dışında teknik birtakım sorunlar yaşanabilir. Teknik sorunlar zaman içerisinde çözülebilir ama esas önemli olan kısmı işçilerle sendika arasındaki ilişki başka hiçbir kimsenin, hele hele iş verenlerin denetimine, onayına ya da müdahalesine açık olamaz" diye konuştu.

-"İşçi çalıştığı işkolundaki sendikaya üye olamayabilir"

SSK kaydı olmayan işçinin sendikaya üye olamayacağına dikkati çeken Çerkezoğu, 6356 sayılı yasa ile işçilerin üyeliklerinin SGK verileri üzerinden tanımlandığını dile getirdi.

İşçinin hangi iş kolundaki sendikaya üye olacağına işçinin, SGK bildirimindeki iş kolu kodu üzerinden belirlendiğini anlatan Çerkezoğlu, şunları kaydetti:

"Bizim çokca yaşadığımız örneğin, yıllardır bir devlet hastanesinde çalışan ve orada sağlık personeli olduğu yasal olarak net olan birçok işçi, taşeron şirketler tarafından SGK'ya farklı iş kollarında bilidirilebiliyor. Yani hastanede çalışan işçi, şirketin bildirimi üzerinden inşaat ya da gıda işçisi olarak gösterebiliyor. Dolayısıyla e-devlet sisteminde, bu tür çok ciddi oranda işçi kitlesinin aslında çalıştığı iş kolundaki sendikaya üye olamaması sonucunu doğuracak. Bu da  sistemin en önemli problemlerinden bir tanesi olacak." - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Sendikalar 'E Devlet' Sisteminden Endişeli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement