Tarihin En Pahalı Seçimi - Son Dakika
Ekonomi

Tarihin En Pahalı Seçimi

Tarihin En Pahalı Seçimi

'2012 ABD Başkanlık Seçimi'nin faturası 6 milyar doları bulacak.

05.11.2012 09:24  Güncelleme: 18:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

'Duyarlı Politika Merkezi'nin yaptığı hesaplamaya göre kasım ayında Başkanlık, Temsilciler Meclisi ve Senato seçimleri için 6 milyar dolar harcanırken, bunun 2.6 milyar doları yarın yapılacak seçimlere gidecek. Dünyada kriz devam ederken, bu kadar maliyetli bir seçim ABD'de büyük tartışma yarattı.

ABD, yarın "tarihinin en pahalı seçimi"ni gerçekleştirecek. 2012 Başkanlık seçiminin, pahalılık sıralamasında kendinden bir sonra gelen seçime bile 700 milyon doları aşkın fark attığı hesaplanıyor.

Center for Responsive Politics (Duyarlı Politika Merkezi) tarafından yeni açıklanan rakamlara göre kasım ayındaki Başkanlık, Temsilciler Meclisi ve Senato seçimleri için yapılacak toplam harcama 6 milyar doları bulacak.

HER OY 20 DOLAR

Başkanlık yarışı tek başına tahminen 2.6 milyar dolara mal olacak. Bu da oy başına yaklaşık 20 dolara karşılık geliyor.

Seçimlere akan para, adayların kendi para toplamasından, "Super PAC" adıyla anılan bağımsız bağış toplama gruplarına kadar birçok çeşitli kaynaktan geliyor. Super PAC'ler, adayların kampanya ekiplerinin aksine, bağışçılardan limitsiz yardım kabul edebiliyor.

661 MİLYON DOLAR

Adayların, sayıları bini aşkın Super PAC'ler sayesinde 661 milyon dolar topladığı hesaplanıyor. Super PAC'ler, adaylar Barack Obama ve Mitt Romney ile direkt olarak çalışamıyor olsalar da, televizyon reklamlarına milyonlarca dolar harcamak gibi katkıda bulunabiliyorlar. Romney'in adaylığının garantilenmesinden bu yana, Obama kampanyasının 363 bin reklamına karşılık, Romney kampanyası 127 bin reklam yayınlamış. Seçimler için yapılan uçuk harcamalara bir örnek olarak, bu yıl yalnızca televizyon reklamlarının faturasının yaklaşık 900 milyon dolar olduğu belirtiliyor.

Ünlü desteği

OBAMA TAKIMI

- Oprah Winfrey

- George Clooney

- Beyonce & Jay Z

- Eva Longoria

- Katy Perry

- Jessica Alba

ROMNEY TAKIMI

- Clint Eastwood

- Jenna Jameson

- Donald Trump

- Kid Rock

- Oak Ridge Boys

- Lindsay Lohan

LATİN FAKTÖRÜ BELİRLEYİCİ OLACAK

Associated Press'in bir analizine göre, 2012 seçimlerinin kayda değer kampanya destekleri, ağırlıklı olarak zengin ve beyaz mahallelerden geldi.

Halbuki iki aday da Latin kökenli Amerikalılara yönelik önemli stratejiler izlediler. Henüz rengi belli olmayan ve "savaş alanı" diye tabir edilen eyaletlerde Latin kökenli seçmenlerin oylarına belirleyici gözüyle bakılıyor. ABD nüfusunun yaklaşık yüzde 16'sını Latin kökenli vatandaşlar oluşturuyor. Öte yandan Obama'ya 200 doları aşkın bağış yapanların oranı yaklaşık yüzde 65 seviyesindeyken, bu oranın Romney için yüzde 85 olduğu belirtiliyor.

Kaynak: TheLira.com

Son Dakika Ekonomi Tarihin En Pahalı Seçimi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement