Tarp Yetmedi Gözler '4 Bacaklı' Planda - Son Dakika
Ekonomi

Tarp Yetmedi Gözler '4 Bacaklı' Planda

Tarp Yetmedi Gözler \'4 Bacaklı\' Planda

Şimdiye Kadar Yaklaşık Yarısı Kullandırılan 700 Milyar Dolarlık Sorunlu Varlıkları Kurtarma Programı'nın (Tarp) Bankaları Kurtarmak Açısından İstenilen Sonucu Vermemesi Üzerine Gözler, ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner'in Bugün Açıklayacağı '4 Bacaklı' Yeni Bir Plana Çevrildi.

09.02.2009 09:47

Şimdiye kadar yaklaşık yarısı kullandırılan 700 milyar dolarlık Sorunlu Varlıkları Kurtarma Programı’nın (TARP) bankaları kurtarmak açısından istenilen sonucu vermemesi üzerine gözler, ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner’in bugün açıklayacağı ’4 bacaklı’ yeni bir plana çevrildi.

Geithner’in yeni planla TARP’dan yararlanacak finansal kurumlarla bankalara daha ağır şartlar getirmesi beklenirken, özellikle mortgage piyasasındaki krizi aşacak yeni önlemler almayı amaçladığı kaydedildi.

Başka batık olmadı ama

Wall Street Journal gezetesi, TARP sonrasında Lehman Brothers ve Washington Mutual gibi başka büyük batıklar yaşanmamasına rağmen bankacılık sektörünün kritik durumunda herhangi bir iyileşme olmadığına dikkat çekerek, Hazine Bakanı Geithner’in ’4 bacaklı’ yeni bir palanı devreye sokacağını yazdı. Gazete, Geithner’in yeni planın 4 ana noktasını şöyle sıraladı:

Bankalar yeni sermaye enjeksiyonu yapılacak.

Mortgage kredisi alan zor durumdaki ev sahipleri için yeni programlar hayata geçirilecek.

ABD Merkez Bankası’nın (FED) tüketici kredilerinin canlanması için uyguladığı programın kapsamı genişletilecek.

Bankaların sorunlu varlıklarından kurtulmalarını sağlayacak yeni bir mekanizma getirilecek.

Toplayıcı banka kurulacak

Geithner, devletin özel sektörle ortak kuracağı ’toplayıcı banka’ (aggregator bank) sayesinde bankaların toksik (kötü) varlıklarından kurtulmasını amaçlıyor. Özel sektörün desteğiyle hayata geçecek olan bu ’kötü varlık bankası’na TARP’dan kaynak aktarılacak. Böylece finansal kurumların mortgage kaynaklı menkul kıymetlerin yanı sıra sorunlu varlıkları satın alması ve bu varlıkların değerinde bir artış olursa da bundan yararlanmaları bekleniyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Tarp Yetmedi Gözler '4 Bacaklı' Planda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement