Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Başkanı İbrahim Yetkin, bu yıl kurbanlık fiyatlarında geçen seneye göre yüzde 10-15 arasında bir fiyat farkı yaşanacağını belirterek, bunun da enflasyon çizgisinde makul bir oran olduğunu söyledi.
Yetkin, düzenlediği basın toplantısında, gıda fiyatlarının uzun vadede dünyada da arttığını ve önemli bir sorun olarak tartışıldığını belirtti.
Gıda fiyatlarının Türkiye'de dünya ortalamasından daha hızlı artığını kaydeden Yetkin, tarım sektörünün yılın ikinci yarısında küçülmesine dikkati çekti. Yetkin, düşük gelen büyümede yaz aylarında yaşanan kuraklığın etkili olduğunu vurgulayarak, "Bu yıl rekolteler düşerken gıda fiyatları arttı. Bu da tarımın, ekonominin küçülmesinde rol oynamasına, aynı zamanda fiyatların yükselmesine yani enflasyonun artmasına neden oldu" diye konuştu.
Sorunun yalnızca kuraklıktan ve diğer doğal afetlerden kaynaklanmadığının altını çizen Yetkin, "Türkye'de garip bir durum var. Üretici ve tüketici her zaman zarar ediyor. Tarım ve gıda fiyatları manipülasyon yapan kişiler tarafından yükseltiliyor. Burada vurgunculuk ve haksız kazanç var" dedi.
"Küçükbaşlar 600-900 lira arasında olacak"
Yetkin, yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle hayvancılık sektörü hakkında da değerlendirmelerde bulunarak, Türkiye'deki hayvan sayısının bayram için yeterli olduğunu söyledi.
Kurbanlık fiyatlarında geçen seneye göre yüzde 10-15 arasında bir fiyat farkı yaşanacağını kaydeden Yetkin, bunun enflasyon çizgisinde makul bir oran olduğunu dile getirdi.
Yetkin, bu yıl küçükbaş kurbanlık fiyatlarının 600-900 lira, büyükbaşların ise 3 bin ile 9 bin lira arasında olacağını ifade etti.
Kurbanlık konusunda vatandaşlara önerilerde bulunan Yetkin, "Kurbanlık alırken kulak küpesine dikkat etmek gerekiyor. Vatandaşlarımız 2 yaşından daha küçük hayvan almasın. Vatandaşlarımız kurbanlık almadan önce mutlaka, hayvanların gebe olup olmadığını kontrol ettirsinler" ifadelerini kullandı. - Ankara
Son Dakika › Ekonomi › Tzd Başkanı Yetkin Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?