Uib'in Mayıs İhracatı 2.4 Milyar Dolar Oldu - Son Dakika
Ekonomi

Uib'in Mayıs İhracatı 2.4 Milyar Dolar Oldu

Uib\'in Mayıs İhracatı 2.4 Milyar Dolar Oldu

Uludağ İhracatçı Birlikleri'ne (UİB) üye şirketlerin mayıs ayı ihracatı yüzde 21 artışla 2,4 milyar dolar oldu.

03.06.2022 18:52  Güncelleme: 19:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uludağ İhracatçı Birlikleri'ne (UİB) üye şirketlerin mayıs ayı ihracatı yüzde 21 artışla 2,4 milyar dolar oldu.

UİB, mayıs ayında geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 21 artışla 2 milyar 402 milyon dolarlık ihracat yaptığını açıkladı. UİB'in paylaştığı verilere göre, geriye dönük 12 aylık dönemdeki ihracatı 31 milyar 175 milyon 871 bin dolar oldu.

UİB'in çatısı altındaki 5 birlik üyesi firmaları ihracat verileri şöyle:

"OİB'İN İHRACATI MAYIS AYINDA 2 MİLYAR DOLAR: Mayıs ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 25 artışla 1 milyar 968 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği'nin (OİB), geriye dönük 12 aylık performansı ise 25 milyar 453 milyon 661 bin dolar olarak açıklandı.

UTİB İHRACATI MAYISTA 93 MİLYON DOLAR: Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği de (UTİB) mayıs ayında, 93 milyon 207 bin dolar ihracat yaptı. UTİB'in geriye dönük 12 aylık dönemdeki ihracatı ise 1 milyar 430 milyon 237 bin dolar oldu.

UHKİB'TEN MAYISTA 80 MİLYON DOLARLIK İHRACAT: Mayıs ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 27 artışla 80 milyon 50 bin dolar ihracat gerçekleştiren Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği'nin (UHKİB), geriye dönük 12 aylık ihracatı ise 1 milyar 78 milyon 509 bin dolar olarak açıklandı.

UMSMİB'İN İHRACATI MAYIS AYINDA 17 MİLYON DOLAR: Mayıs ayında 17 milyon 262 bin dolar ihracat yapan Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği (UMSMİB), geriye dönük 12 aylık dönemde ise 258 milyon 184 bin dolar düzeyinde ihracat yaptı.

UYMSİB'TEN MAYIS'TA 5 MİLYON DOLARLIK İHRACAT: Mayıs ayında 5 milyon 400 bin dolar ihracat gerçekleştiren Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB), geriye dönük 12 aylık dönemdeyse 161 milyon 283 bin dolar seviyelerinde dış satış yaptı.

DİĞER SEKTÖRLERİN İHRACATI 238 MİLYON DOLAR: UİB üzerinden ihracat kaydı yapılan ve 'Diğer' başlığı altında listelenen sektörlerin mayıs ayı ihracatı ise bir önceki yılın mayıs ayına göre yüzde 5,9 artışla 238 milyon 746 bin dolar olarak açıklandı."

Verileri UİB Koordinatör Başkanı Baran Çelik değerlendirdi. Çelik, "Son iki yıldır pandemi ve olumsuz etkileri nedeniyle zorlu bir süreçten geçmemize rağmen, üretime ve ihracata devam ediyoruz. Dünyada pek çok sektör bir dönüşüm sürecinden geçiyor. Küresel iklim krizi ve teknoloji alanındaki gelişmeler, tüm iş yapış şekillerini kökten değiştiriyor. Birlik olarak gelişmelere adapte olma konusunda adımlarımızı atıyoruz. Hayata geçirdiğimiz projelerle ülkemiz ve dünyamız için değer üretmeyi sürdüreceğiz" dedi.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Uib'in Mayıs İhracatı 2.4 Milyar Dolar Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.

  • Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı
    20:46 Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı

    Kilis İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Kilis'te tarım alanlarının kullanımını teşvik etmek amacıyla 3 bin 53 çiftçiye 650 bin adet domates, patlıcan ve biber fidesi ücretsiz olarak dağıtıldı. Dağıtım töreninde Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi hakkında bilgi veren İl Tarım ve Orman Müdürü Levent Küçük, projenin amaçlarını ve bugüne kadar gerçekleştirilen çalışmaları anlattı.


Advertisement