Hastane Binasından Sanat Merkezine Uzanan Bir Hikaye: Hospital de Los Venerables Sevilla - Son Dakika
Emlak

Hastane Binasından Sanat Merkezine Uzanan Bir Hikaye: Hospital de Los Venerables Sevilla

Hastane Binasından Sanat Merkezine Uzanan Bir Hikaye: Hospital de Los Venerables Sevilla

09.01.2018 20:19

İspanya'nın Sevilla şehrinde bulunan ünlü yapılardan biri olan Hospital de Los Venerables, hayranlık uyandıran Barok tarzı mimari yapısı ile dikkat çekiyor. Bu tarihi yapının, geçmişinin on yedinci yüzyıla uzandığı biliniyor. O dönemlerde yaşlı ve saygıdeğer rahipler için yardım merkezi olarak kurulan hastane binası, günümüzde müze olarak kullanılıyor. Tarihi boyunca pek çok farklı amaca hizmet etmesine rağmen özenle korunan kültür mirası, son yıllarda Sevilla'da bulunan pek çok önemli sanat eserine ev sahipliği yapıyor.

Hospital de Los Venerables Sevilla tarihine sahne oluyor

1675 yılında Sevilla Katedrali'nde görev yapan rahip Justino de Neve tarafından kurulan yapı, duvarlarındaki oyma işçiliği, tavan freskleri ve geri kalan her detayıyla sanat eseri niteliği taşıyor. Hospital de Los Venerables binasının kurucusu olan rahip Justino de Neve'in, ölümünden sonra isteği üzerine bu yapının şapel bölümüne gömüldüğü biliniyor.

Uzun yıllar boyunca halkın ve monarşinin desteği ile finanse edilen hastane, 1800'lü yılların başında meydana gelen kriz sonucu kapatılarak tekstil fabrikası olarak hizmet vermeye başlıyor. 1848 yılında Kraliyet Meclisi'nin kararıyla eski sahiplerine devredilen yapı, yeniden eski günlerine geri dönüyor. 1991 yılına kadar hastane olarak kullanılan yapı, bu yıllarda yapılan bir restorasyon çalışmasından sonra sergi, seminer ve konserler düzenleyen bir vakfın merkezi olarak kullanılıyor.

Sanata hizmet eden bir tarihi yapı

Sevilla'nın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Bario Santa Cruz kentinde bulunan yapıda Diego Velasquez, Francisco Varela gibi ünlü ressamların yanı sıra, İspanyol Altın Çağ döneminde yaşamış çok sayıda önemli ressamının yağlı boya tabloları bulunuyor. Sanatseverlerin yoğun ilgi gösterdiği müze, her yıl ziyaretçi akınına uğruyor.

İki ana bölümden oluşan tarihi yapının birkaç küçük değişiklik dışında tüm orijinalliği ile korunduğu söyleniyor. Yapının içerisinde kullanılan kırmızı ve beyaz renklerin de orijinaline uygun olarak özenle muhafaza edildiği biliniyor. Sevilla şehrinin sembolü olarak kabul edilen Hospital de Los Venerables, kentin en ünlü takımı olan Sevilla FC'nin ve bölgenin turizm merkezlerinin de simgesi olarak kullanılıyor.

Sakin, huzurlu ve serin olmasıyla dikkat çeken hastane binasında çiçeklerle dolu bir avlu ve zamanın mimarisine uygun görkemli bir veranda bulunuyor. Alt katta önceden revir olarak kullanılan salonda, şu anda Diego Velasquez'e ait yaklaşık 12 adet tablo bulunuyor. Üst katta bulunan bir başka revirde ise diğer önemli sanatçılara ait eserler sergileniyor. Dünyaca ünlü bu tarihi yapıyı ve içerisindeki sanat eserlerini görmek isteyenler için, belirli ziyaret saatleri bulunuyor.

Kaynak: Milliyetemlak.com

Son Dakika Emlak Hastane Binasından Sanat Merkezine Uzanan Bir Hikaye: Hospital de Los Venerables Sevilla - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement