Krizin Sorumlusu Bulundu! - Son Dakika
Finans

Krizin Sorumlusu Bulundu!

Krizin Sorumlusu Bulundu!

2007 Nobel Ekonomi Ödülü sahibi Roger Myerson, finansal krizlerin ortaya çıkış nedenlerini açıkladı

26.07.2012 10:30

2007 Nobel Ekonomi Ödülü sahibi Roger Myerson, finansal krizlerin ortaya çıkış nedenlerinden biri olan ahlaki tehlike probleminin finansal sistemin tam ortasında durduğunu belirtti.

The Lira'dan Ceren Dilekçi'nin haberine göre; 2007 Nobel Ekonomik Ödüllü bilim adamı Roger Myerson, finansal krizlerin ortaya çıkış nedenlerinden biri olarak bilinen ahlaki tehlike ve ters seçim konusuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

DÜNYA BORSALARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Oyun Teorisi Cemiyeti 4. Dünya Kongresi kapsamında İMKB'de düzenlenen konferans çıkışında soruları yanıtlayan Roger Myerson, "Ahlaki Tehlike" probleminin mevcut finansal sistemin tam orta noktasında bulunduğunu belirtti.

DÖVİZ KURLARINDAKİ ANLIK DURUM İÇİN TIKLAYIN...

En başında Euro Bölgesi ülkelerindeki politika yapıcıların sorunlu ülkelerin borçlarının tehlike yaratmasını önleyeceklerine yönelik söz verdiklerini fakat şimdi hiç kimsenin sözünde durmadığını kaydeden Myerson, bankacılık regülatörlerinin çok daha etkin olması gereken bir dönemden geçildiğini ifade etti.

PAZARLANABİLİR MENKUL KIYMETLER RİSK ALTINDA

Bankaların güvenli borç alıcılar ile güvensiz borç alıcıları ayırt edememelerinin sonucundaki uygulamaların pazarlanabilir menkul kıymetleri risk altına soktuğuna değinen Myerson, Yunanistan ve sorunlu ülkelerin bonolar ile mortgagelarının güvenilir olmadığını ve bunun sonucunda insanların almaya istekli olmadığını belirtti.

Bankaların daha fazla sermaye satışına zorlanmaması gerektiğini kaydeden Myerson, bankaların daha fazla sermaye satması durumunda ters seçim probleminin söz konusu olacağını, böylece bonoların maliyetinin yanı sıra özkaynaklarında da değişim görüleceğini dile getirdi.

Bankaların giderek güvenilmez kurumlara dönüştüğünü bildiren Myerson, döviz risklerinin nasıl kontrol edileceğinin önem arz ettiğini belirtti.

Döviz riskinin doğru hesaplanması gerektiğine dikkat çeken Myerson, bağımsız ülkelerin borçlarının kendi para birimleri tarafından mı yoksa döviz aracılığıyla mı ödeneceğinin üzerinde durulması gereken bir konu olduğunun altını çizdi.

TERS SEÇİM VE AHLAKİ TEHLİKE PROBLEMİ

Ters seçim problemi, bankaların iyi müşteriler ile kötü müşterileri çeşitli nedenlerden dolayı ayıramaması ve tüm kredi kullananlara aynı faiz oranından kredi vermesi sonucu ortaya çıkmaktadır. Kötü müşterilerin yüksek faize razı olmaları sonrasında geri ödenmeyen kredilerin toplam krediler içindeki payı artar ve bankacılık kesimi önemli bir kredi riskiyle karşılaşmış olur.

Finansal kurumların "Nasıl olsa kurtulacağım" inancından doğan ahlaki tehlike problemi ise bankaların aşırı risk üstlenerek genel krizi tetiklemesidir.

Bigpara turuna katılın

Altın fiyatları, döviz fiyatları, dolar, euro, sterlin, canlı borsa, hisse senetleri, hisse fiyatları, dünya borsaları, en çok artan hisseler, en çok azalan hisseler, uzman görüşleri, banka faizleri, VOB, teknik analiz, KAP haberleri

Kaynak: Milliyet.com.tr

Son Dakika Finans Krizin Sorumlusu Bulundu! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement