28 Şubat Davası - Son Dakika
Güncel

28 Şubat Davası

28 Şubat Davası

Dönemin İç Güvenlik Harekat Dairesi Plan Şube Müdürü emekli Albay İdris Koralp'in çapraz sorgusu tamamlandı

24.10.2013 13:43

28 Şubat Davasında dönemin İç Güvenlik Harekat Dairesi Plan Şube Müdürü emekli Albay İdris Koralp'in çapraz sorgusu tamamlandı.

Koralp, Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada bir soru üzerine, sanık Mehmet Faruk Alpaydın'ın şubenin plan subayı olduğunu, Alpaydın'ın Mart-Temmuz 1997 arasında Silahlı Kuvvetler Akademisinde kursa katıldığını ve hiçbir faaliyette yer almadığını söyledi.

Sanıklar Berkay Turgut ve Hüsnü Dağ'ın da şubede görev yapmadığını bildiren Koralp, Ziya Batur'un plan subayı olduğunu söyledi ve "Benimle ilgili olduğu dönemde çalışmıştır. Ancak bu dönemde kendisine BÇG evrakıyla ilgili görev vermedim" dedi.

Koralp, bir diğer soruyu yanıtlarken, sanıklardan Alican Türk ve Mustafa Kemal Savcı'nın, BÇG faaliyetleri içinde yer almadığını, o dönemde de bu kişileri tanımadığını ifade etti.

Müşteki avukatlarından İsmail Aydos, "Birçok sanık avukatı dünden itibaren size müvekkillerinin BÇG'de olup olmadığını sordu. Siz de hepsini hatırladınız. Oysa Plan Şube Müdürü olarak Batı Eylem Planı'nı hatırlayamadığınızı ifade ettiniz. Bu çelişkiyi nasıl izah edersiniz?" sorusunu yöneltti.

Koralp, "Evrakları hatırladığımı, ancak, bahse konu belgeler fotokopi olduğundan, bunlar için cevap verme durumunda olmadığını ifade ettim" dedi.

Aydos'un, "Sizin evinizden çıkan 40 küsur belge var. Refah Partisi ve İslamcı kesimin önde gelen isimlerinin konuşmaları, kasetleri, belgeleri evinizde çıkıyor. Neden?" sorusu üzerine Koralp, "Delil torbasına konan, mühürlenmemiş bir tek belge içine kırk tane faaliyet konulmuş. Belge de benim evimde çıkmamıştır" ifadesini kullandı.

Müşteki avukatlarından Emrullah Beytar'ın sorusu üzerine, 7 Nisan 1997'deki toplantıya katılmadığı yanıtını veren Koralp, "Toplantıda İslami sermayeyle ilgili brifing verildiğine dair evrak var. Bunu nasıl açıklarsınız?" sorusuna da "Onu da vermedim. Savcıya da ifademde belirttim" karşılığını verdi.

Beytar, Koralp'e hatırlamadığını söylediği bazı fişleme belgelerini, firari sanık Eser Şahan'ın ifadesinde kabul ettiğini anlatarak, "Neden inkar ediyorsunuz? Bu çelişkilerin giderilmesi gerekiyor" sorusunu yöneltti.

Soruya bazı sanık avukatları tepki gösterirken, Koralp bu soru bana savcılıkta dahi sorulmadı. Konuyla ilgili olmayan bir soru. Cevaplamak istemiyorum. Bizim dönemimizde böyle bir fişleme yapılmadı" ifadelerini kullandı.

Müşteki avukatlarından Muhammet Emin Özkan söz alarak, "Sorularımıza bazen uğultu, mırıltı ve gülme tepkileri alıyorum. Bu tepkinin benden önce heyetinize saygısızlık olduğunu bildiğim için üzerime alınmıyorum" dedikten sonra, Koralp'e, "Darbe gerekçesi olarak gösterilen İç Hizmet Kanununun 35. maddesinin kaldırılmasını nasıl buluyorsunuz? Bu siyasi bir dava olduğu için bu tür sorular olabilir" dedi.

Sanık avukatları, bunun atılı suçlamayla değil, kanaatle ilgili olduğunu ifade ederek soruyu sordurmadı.

Cumhuriyet Savcısı Kemal Çetin, Koralp'e soruşturma aşamasında verdiği ifadelerden bazı bölümleri özetledikten sonra, önceki ifadelerinde bahsettiği belgeleri kabul etmemesinin çelişki olup olmadığını sordu.

Koralp, soruyu, "Dün, nasıl şartlar altında ifade verdiğimizi belirttik. Belgelerin Genelkurmaydan gönderilen asılları olduğu söylendiği için kabul ettik. Ama, iddianamede evrakların fotokopi olduğunu gördük. Hem savcılıkta hem mahkemede şerhimiz de var" diye yanıtladı.

Savcı Çetin bu cevap üzerine, "Bunlar, Genelkurmay Başkanlığından gönderilen belgeler. Bu kadar ayrıntılı belge içerikleriyle ilgili beyanlar yazdırılıyor. Siz ve avukatınız da ifade tutanağını okuduktan sonra imzalıyorsunuz. Sizin ve avukatınızın müdahale etmemesini çelişki olarak görüyorum" dedi.

Sanık avukatlarından Ali Fahir Kayacan, müşteki avukatı Özkan'ın sözlerine atıfla, "Sayın meslektaşım bunun bir biçimde siyasi bir dava olduğunu ikrar etti. Bu sizi yargının işleyişi yönünden endişeye sevk ediyor mu?" diye sordu. Koralp ise bu soruyu cevaplamak istemediğini bildirdi.

Avukat Özkan da "Burada siyasi suçların yargılandığını kastettim" dedi.

-Belgelerin araştırılması talebi

Çapraz sorgunun ardından Koralp'in avukatı Şemsettin Tolga Altan söz aldı.

Kendisinde, dosyadaki belgelerin yeterince incelenemediği izleniminin oluştuğunu ifade eden Altan, "Kirli ellerin bu evraklarla oynadığı açık. Bu evraklardan en az bir tanesi tahrif edilmiş. Doğru ve gerçek bir metinde bir harf bile oynamaz, değişiklik arz etmez" diye konuştu.

Altan, belgelerin doğruluğunun araştırılmasını istedi.

Çapraz sorgu sırasında avukatlar ve izleyicilerden gelen bazı tepkiler üzerine Mahkeme Başkanı Tayyar Köksal, salondakilere, "Uyarıyorum, bizi inzibati tedbirlere zorlamayın" dedi.

Duruşmaya daha sonra öğle arası verildi. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 28 Şubat Davası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement