5. Uluslararası Enerji ve Değer Konferansı İstanbul'da Başladı - Son Dakika
Güncel

5. Uluslararası Enerji ve Değer Konferansı İstanbul'da Başladı

5. Uluslararası Enerji ve Değer Konferansı İstanbul\'da Başladı

Kadir Has Üniversitesi Cibali Yerleşkesi'nde, 7 ile 9 Mayıs arasında gerçekleştirilecek 5. Uluslararası Enerji ve Değer Konferansı, Türkiye'den ve yurtdışından katılımcılarla İstanbul'da başladı.

07.05.2015 15:45  Güncelleme: 15:46

Kadir Has Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi ve Center For Energy and Value Issues iş birliğiyle T.C. Merkez Bankası, T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Borsa İstanbul, İstanbul Takas ve Saklama Bankası A.Ş. ve İstanbul Gaz Dağıtım Anonim Şirketi sponsorluğunda düzenlenen "5. Uluslararası Enerji ve Değer Konferansı"nda enerji konusu tüm yönleriyle masaya yatırıldı

Kadir Has Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi ve Center For Energy and Value Issues (CEVI) iş birliğiyle düzenlenen Konferans, T.C. Merkez Bankası, T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Borsa İstanbul, İstanbul Takas ve Saklama Bankası A.Ş. (Takasbank) ve İstanbul Gaz Dağıtım Anonim Şirketi(İGDAŞ) sponsorluğunda gerçekleştiriliyor.

Konferansın açılış konuşmaları, Konferans Başkanlığını yürüten Kadir Has Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölüm Başkanı ve Enerji ve İklim Değişikliği Vakfı (ENİVA) Kurucu Başkanı Prof. Dr. Volkan Ediger, Hacettepe Üniversitesi Maliye Bölüm Başkanı ve Enerji Piyasaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Necmiddin Bağdadioğlu, CEVI Başkan Vekili ve Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Baha Karan, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkan Yardımcısı Mehmet Ertürk, Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın ve Hacettepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Çağlar tarafından yapıldı.

Açılışta söz alan CEVI Başkanı ve Amsterdam Üniversitesi (VU) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Andre Dorsman " Türkiye'de enerji piyasasının kurulması ile Türkiye elektrik şebekelerinin komşu ülke elektrik şebekeleriyle bağlantılı hale gelmesi ihtimali ortaya çıkıyor, bu da fiyatların yakınsaması ve fiyat oynaklığının azalması sonucunu getirecektir" dedi.

Konferansın öğleden sonra gerçekleşen ve Başkanlığını Hacettepe Üniversitesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Baha Karan'ın yaptığı oturuma; Borsa İstanbul Araştırma ve İş Geliştirme Müdürü Dr. Murat Mazıbaş, Takasbank Genel Müdür Yardımcısı Dr. Sezai Bekgöz, Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ) Enerji İletim ve Kontrol Müdürü Hacı Durgun ve Türkiye Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği Derneği (GAZBİR) Başkanı Yaşar Arslan katıldı.

Enerji piyasalarının tartışıldığı ilk oturumda bir sunum yapan Borsa İstanbul Araştırma ve İş Geliştirme Bölüm Müdürü Dr. Murat Mazıbaş, dünya enerji piyasası uygulamalarından örnekler verdi. Türkiye'de Borsa İstanbul ve diğer paydaşlar tarafından devam ettirilen çalışmalara değinerek, Borsa İstanbul'un diğer piyasalarda olduğu gibi bu alanda da öncü rol oynayacağını dile getiren Dr. Mazıbaş, başarı için güçlü bir altyapının oluşturulması, özel sektörle yakın işbirliği ve kurumlar arası entegrasyonun vazgeçilmez olduğunu ifade etti.

Takasbank Genel Müdür Yardımcısı Bekgöz ise şunları söyledi: "Son dönemde, hem sermaye piyasalarında hem de enerji piyasasında önemli bir yeniden yapılanmaya tanık olmaktayız. Takasbank olarak, yerel ve uluslararası gelişmeler paralelinde verilen hizmetlerimizi geliştirmekte, sektöre uluslararası standartta hizmet verme çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Yenilemekte olduğumuz takas altyapımız, "Tapu Takas", "Portföy Saklama", "TEFAS" gibi geliştirdiğimiz yeni hizmetler ile "uluslararası standartta etkin, kesintisiz, az maliyetli ve güvenilir hizmet sunma" stratejimiz çerçevesinde aldığımız ISO 22301 İş Sürekliliği Standardı Sertifikası ve ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi Standardı Sertifikası ile 2023 vizyonu başta olmak üzere Türkiye'nin yüksek hedeflerine katkı sağlamak için Takasbank olarak özveri ile çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Enerji piyasası özelinde, merkezi takas kuruluşu ve merkezi karşı taraf olarak hizmet verdiğimiz elektrik piyasası türev ürünlerinin yanı sıra, Aralık 2011 tarihi itibarıyla spot Elektrik Piyasasına da Merkezi Uzlaştırma Bankası olarak hali hazırda hizmet vermekteyiz. Kuruluş çalışmaları tamamlanan EPİAŞ'a ise faaliyete geçmesini takiben merkezi uzlaştırma bankası olarak hizmet verilmeye başlanacaktır. Takas ve/veya uzlaştırma hizmeti verdiğimiz sektördeki ürün yelpazesine elektrik yanı sıra doğal gaz, kömür, petrol, karbon emisyonu gibi ürünleri katma, organize ve tezgah üstü ürünlere hizmet verme çalışmaları halen devam etmektedir."

Konferansın ikinci günü akademik oturumlarla devam edecek. Konferansta Enerji Projelerinin Finansmanı ve İslami Finansman, Enerji Şirketlerinde Kurumsal Yönetim, Türkiye Doğalgaz Piyasası, Enerji Transferi, Enerji Piyasalarında Fiyatlama, Kyoto Protokolu ve Türkiye Karbon Piyasası, Türkiye Elektrik Piyasası, Türkiye'de Enerji Verimliliği, Enerji Yatırımlarında Karar Faktörleri gibi konular ele alınacak.

Üç gün sürecek Konferansın Başkanlığını Kadir Has Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölüm Başkanı ve Enerji ve İklim Değişikliği Vakfı (ENİVA) Kurucu Başkanı Prof. Dr. Volkan Ediger, Hacettepe Üniversitesi Maliye Bölüm Başkanı ve Enerji Piyasaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Necmiddin Bağdadioğlu ile CEVI Başkan Vekili ve Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Baha Karan üstleniyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel 5. Uluslararası Enerji ve Değer Konferansı İstanbul'da Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement