ABD'nin Libya Büyükelçisi Öldürüldü - Son Dakika
Güncel

ABD'nin Libya Büyükelçisi Öldürüldü

ABD\'nin Libya Büyükelçisi Öldürüldü

Libya'nın doğusundaki Bingazi kentinde bulunan ABD konsolosluğuna dün gece silahlı kişilerce saldırı düzenlendi.

12.09.2012 12:12  Güncelleme: 12:49

Libya'nın Bingazi kentindeki ABD elçilik binasına roket saldırısı düzenlendi. Saldırıda ABD'nin Libya Büyükelçisi Christopher Stevens ve diğer üç elçilik yetkilisi hayatını kaybetti. Libya İçişleri Bakan Yardımcısı Vanis el Şerif, Stevens ve diğer üç yetkilinin öldüğünü doğruladı.

Libyalı yetkililer, dün gece elçiliğe düzenlenen saldırı sonucunda büyükelçinin öldüğünü belirtti. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Victoria Nuland, dün geç saatlerde yaptığı açıklamada, "Bingazi'deki elçilik binasının militanlar tarafından saldırıya uğradığını ve Libyalı yetkililerle elçiliği koruma altına almaya çalıştıklarını" söylemişti.

OBAMA'DAN İLK TEPKİ

Saldırıyı şiddetli kınayan Obama yaptığı açıklamada, dinlere karşı yapılan iftiraları reddettiklerini ama Libya'da Amerikalı diplomatların öldürülmesine neden olan "anlamsız şidete" de karşı olduklarını söyledi.

"GEREKENİ YAPIN!"

Libyalı yetkililerin gerekeni yapması gerektiğini söyleyen Obama, tüm hükümet yetkililerine dünya çapındaki Amerikalı diplomatların güvenliğinin sağlanması için gereken önlemlerin alınması talimatı verdiğini belirtti.

Libya İçişleri Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Bingazi'de bulunan ABD Büyükelçisi ve beraberindeki heyete roketatarla düzenlenen saldırıda, ABD Büyükelçisi ve beraberindeki 4 Amerikalı görevlinin öldürüldüğü bildirildi.

BÜYÜKELÇİ DUMANDAN ZEHİRLENDİ

El Cezire televizyonunun internet sitesi, Libya güvenlik güçlerine dayanarak Stevens'ın, saldırganların çıkardığı yangın sırasında, yanındaki iki güvenlik görevlisiyle birlikte, dumandan zehirlenerek hayatını kaybettiğini duyurdu.

AFP haber ajansının geçtiği fotoğraflarda, ağır yaralı olarak binadan taşınan Büyükelçi Stevens'ın vücudunda yanıklar olduğu gözlendi.

Uyruğu belirlenemeyen bir başka konsolosluk çalışanının da saldırıda hayatını kaybettiği, iki çalışanın ise yaralandığı bildirildi.

CENAZELER GÖNDERİLDİ

El Cezire muhabiri Süleyman İdrisi, Stevens'ın kısa bir ziyaret için Bingazi'de bulunduğunu aktardı.

Saldırı sırasında büyükelçinin arabasında mı yoksa konsolosluk binasında mu olduğu henüz netleştirilemedi.

Ölen ABD'lilerin cenazeleri Bingazi Uluslararası Havaalanı'na götürüldü. Cenazelerin önce başkent Trablus'a oradan da Almanya'da bulunan bir ABD üssüne transfer edileceği belirtildi.

Libyalı güvenlik güçleri olaya müdahale ederken, binanın ise yağmalandığı bildirildi.

FİLM PROTESTOSU

Saldırının ABD'de yaşayan bir grup Kıpti tarafından çekilen ve Hz. Muhammed'e hakaret içeren sinema filmine tepki göstermek için düzenlendiği kaydedildi.

Aynı filme tepkiler Mısır'da da yankılanmış başkent Kahire'deki ABD büyükelçiliği önünde binlerce kişi toplanmıştı.

Gece geç saatlere kadar süren gösteride eylemcilerden biri elçilik binasına tırmanarak Amerikan bayrağını indirmiş ve kalabalık binaya girmeye kalkışmıştı.

Kentte Kıptilere karşı şiddet olaylarının yaşandığı belirtiliyor.

ABD'de yaşayan Mısırlı Hristiyanlar ve daha önce Kur'an yakma eylemiyle gündeme gelen ABD'li Rahip Terry Jones, filmin salı günü gösterime gireceğini açıklamıştı.

Kaynak: Diğer

Son Dakika Güncel ABD'nin Libya Büyükelçisi Öldürüldü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement