Fransa'da sokaklar harabeye döndü! Hükümetten OHAL sorusuna yanıt - Son Dakika
Son Dakika Logo
Son Dakika Uygulamayı yükle! YÜKLE

Fransa'da sokaklar harabeye döndü! Hükümetten OHAL sorusuna yanıt

Google algoritmasına bırakmayın, okuyacağınız haberi siz seçin! Tıkla ve ekle

Fransa Adalet Bakanı Gerald Darmanin, 17 Ekim’de ülke genelinde düzenlenen ve şiddet olaylarına sahne olan Sarı Yelekliler eylemlerinin ardından şu aşamada olağanüstü hal (OHAL) ilan etmeyi düşünmediklerini söyledi. Kamu düzeninin 3 gün içinde sağlandığını savunan Darmanin, “birkaç bin suçlu için tüm Fransızları bireysel özgürlüklerinden mahrum etmeye gerek olmadığını” ifade etti. Eylemlerde 3 bin dükkan hasar görmüş ya da yağmalanmış, yaklaşık 2 bin 500 kişi gözaltına alınmıştı.

Fransa’da hayat pahalılığı ve yüksek akaryakıt fiyatlarına karşı düzenlenen Sarı Yelekliler eylemlerinin ardından bazı kentlerde kısmi sokağa çıkma yasakları uygulanıyor. Hükümet ise şimdilik OHAL seçeneğine başvurmayı düşünmüyor.

Fransa'da sokaklar harabeye döndü! Hükümetten OHAL sorusuna yanıt

“ESNAFIN TEPKİ GÖSTERMEYE HAKKI VAR”

CNews-Europe 1 kanalında katıldığı yayında açıklamalarda bulunan Fransa Adalet Bakanı ve eski İçişleri Bakanı Darmanin, eylemlerde dükkanları zarar gören işletmecilerin, devletin kamu düzenini ve güveni sağlamada başarısız olduğunu söylemeye hakkı olduğunu belirtti.

Fransa'da sokaklar harabeye döndü! Hükümetten OHAL sorusuna yanıt

İçişleri Bakanı olduğu dönemde 17 yaşındaki Nahel isimli gencin polis kurşunuyla hayatını kaybetmesinin ardından düzenlenen eylemleri hatırlatan Darmanin, o olaylardan bazı dersler çıkardıklarını kaydetti.

Fransa'da sokaklar harabeye döndü! Hükümetten OHAL sorusuna yanıt

“KAMU DÜZENİ 3 GÜNDE SAĞLANDI” SAVUNMASI

17 Ekim’de yeniden sokağa inen Sarı Yeleklilerin eylemlerine ilişkin ise Darmanin, şu aşamada OHAL ilan etmeyi düşünmediklerini dile getirdi. Kamu düzeninin eylemlerin ardından 3 gün içinde sağlandığını öne süren Darmanin, “birkaç bin suçlu için tüm Fransızları bireysel özgürlüklerinden mahrum etmeye gerek olmadığını” vurguladı.

Fransa'da sokaklar harabeye döndü! Hükümetten OHAL sorusuna yanıt

3 BİN DÜKKAN HASAR GÖRDÜ

Öğrencilerin de desteklediği Sarı Yelekliler, hayat pahalılığına ve yüksek akaryakıt fiyatlarına karşı 17 Ekim’de ülke genelinde gösteriler düzenlemişti. Şiddet olaylarının yaşandığı gösterilerde yaklaşık 2 bin 500 kişi gözaltına alınmış, 1000'i aşkın polis, jandarma eri ve itfaiyeci yaralanmıştı. 3 bin dükkan ise hasar görmüş ya da yağmalanmıştı.

Fransa'da sokaklar harabeye döndü! Hükümetten OHAL sorusuna yanıt

BELEDİYE BİNALARI HEDEF ALINDI

Eylemler sırasında Limoges Belediye Binası ile Lyon’daki bir turizm ofisi ateşe verilmiş, Marsilya’da ise eylemciler belediye binasına zarar vermişti. Dükkanları zarar gören esnaf, hükümete krizi yönetemediği gerekçesiyle tepki göstermişti.

Fransa'da sokaklar harabeye döndü! Hükümetten OHAL sorusuna yanıt

4 KENTTE KISMİ SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

Hükümet, olası yeni eylemleri önlemek için Paris, Lille, Lyon ve Nice başta olmak üzere bazı bölgelerde kısmi sokağa çıkma yasağı uygulama kararı almıştı.

Fransa'da sokaklar harabeye döndü! Hükümetten OHAL sorusuna yanıt
Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • 1gerceklerinsesi 1gerceklerinsesi:
    ohal bu hal şuhal zuhap topal 0 0 Yanıtla
  • SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.