Ahmet Mithat Efendi Anıldı - Son Dakika
Güncel

Ahmet Mithat Efendi Anıldı

Ahmet Mithat Efendi Anıldı

Türk edebiyatının önemli isimlerinden biri olan Ahmet Mithat Efendi vefatının 100'üncü yıl dönümünde düzenlenen bir programla anıldı.

02.01.2013 15:38

Bağcılar Belediyesi, Türk edebiyatının önemli isimlerinden biri olan Ahmet Mithat Efendi için anma programı düzenledi. Vefatının 100'üncü yıl dönümü dolayısıyla Mehmet Akif Ersoy Kültür Sanat Merkezi ve Müzesi'nde gerçekleştirilen programda Ege Üniversitesi Yeni Türk Edebiyatı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fazıl Gökçek ünlü yazarı anlattı. Ahmet Mithat Efendi'nin "Kırk Beygir Gücünde Yazı Makinesi" olarak tanındığı bilgisini veren Gökçek, "Ölümüne dek iki yüzden fazla eser yayımlayan Ahmet Mithat, Türk edebiyatının gerçek anlamda ilk popüler yazarıdır desek yanlış olmayacaktır. En büyük arzusu kitap okuyan bir toplum oluşturmak olan Ahmet Mithat Efendi halkın dertlerine tercüman olmak, onlara yenilikleri öğretmek kaygısıyla çok sayıda eser verdi" dedi.

Yazarın eserlerini kendi baskı makinesinde bastığını hatırlatan Gökçek, "Eserlerinde Avrupa'nın bilim, sanayi ve çalışkanlığını överken Osmanlı toplumunun ahlaki değerlerinin korunması gerektiğini vurguladı. Genç yazarlara destek verdi, dilde sadeleşmeyi savundu, devlete ve dine itaatsizliği, tembelliği, müsrifliği, özentiliği eleştirdi" diye konuştu.

Yazarın daha çok öykü ve roman türünde eserler verdiğini anlatan Gökçek, Jale Parla'nın "Don Kişot'tan Bugüne Roman" isimli kitabında Ahmet Mithat Efendi'den "Türk romanının kurucusu" olarak bahsettiği bilgisini aktardı. Gökçek şunları anlattı: "28 Aralık 1912 tarihinde Darüşşafaka'da nöbetçi olduğu bir ders sırasında kalp durmasından hayatını kaybeden Ahmet Mithat Efendi bazı edebiyatçılar tarafından görevi başında vefat ettiği için şehit kabul edilir. Ölüm haberi gereken ilgi ve alakayı görmemiştir. Bazı gazetelerde bir iki cümlelik haberle geçmiştir. Mezarı şu anki Fatih Camii Mezarlığındadır."

AHMET MİTHAT EFENDİ KİMDİR?

İstanbul'da 1844'de dünyaya gelen Ahmet Mithat Efendi, Mısır Çarşısı esnaflarından Hacı Süleyman Ağa'nın oğludur. Babasını küçük yaşta kaybeden Yazar, 1854'te Vidin'de bulunan ağabeyi Hafız Ali Ağa'nın yanına gönderildi ve eğitimine de burada başladı. 1866'da evlenen Ahmet Mithat Efendi, Sofya'da yayınlanan Tuna gazetesinin başyazarı oldu. İstanbul'a döndükten sonra Tahtakale'deki evinin altına küçük bir matbaa kurarak kendi kitaplarını basmaya başlayan Ahmet Mithat Efendi, farklı gazetelerde yazılar yazdı ve kendisi de gazete ve dergiler çıkardı. Bir dönem devletin resmi gazetesi olan Takvim-i Vakayi ve devletin basımevi olan Matbaa-i Amire'nin müdürlüğü görevini yapan Yazar, Darülfünun'da dünya tarihi ve dinler tarihi dersleri verdi. Ahmet Mithat Efendi 1912 yılında hayatını kaybetti.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Ahmet Mithat Efendi Anıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement