Halk arasında gümüş dolgu olarakta bilinen amalgam dolguların bakır, kalay gümüş ve civanın karışımıyla elde edilen güçlü restoratif dolgular olduğunu söyleyen Yönetim Kurulu Üyesi Diş Hekimi Recep Eşkar," Civanın toksit bir metal olduğu yadsınamaz bir gerçektir. Ancak amalgam dolgunun tamamının civadan oluşmadığını, belirli metallelerle karıştırıldığını, civa dozunun bu anlamda düşük olduğunu unutmamak gerek. Balık tüketiminden vücuda alınan civa, amalgam dolgudan alınan civadan çok daha fazlıdır." diye konuştu.
Neredeyse tüm hastalıkların nedeninin amalgam dolgulara bağlayıp, günah keçisi seçmeden önce bilimsel kaynaklara, FDI ( Dünya Diş Hekimleri Federasyonu ) ve ADA ( Amerikan Diş Hekimleri Birliği) açıklamalarına göz atılması gerektiğini vurgulayan Hospitadent Yönetm Kurulu Üyesi Diş Hekimi Recep Eşkar,"FDI ve ADA gibi büyük sağlık otoriteleri yayınladıkları raporlarda amalgam dolguların zararları ile ilgili bilimsel bir kanıt olmadığını aksine güvenilir ve etkili bir dolgu olduğunu açıklamışlardır. Bu nedenle amalgam dolguya sahip kişilerin kulaktan dolma söylentilerle dolgularını söktürmesine hiç gerek yoktur. Amalgam dolgu yaptırmak isteyenler de gönül rahatlığı ile yaptırabilirler. Aynı zamanda son zamanlarda kompozit dolgu ve bonding sistemindeki gelişmelerle birlikte estetik kompozit dolguların dişe daha yakın görüntü verdiği için amalgam dolguların yerine tercih edilmesinde hiçbir sakınca yoktur. Ancak rahatsız olmadığınız amalgam dolgularınızı sırf içinde civa var diye değiştirmenize gerek yok" dedi.
Amalgam dolguların uzun yıllar kullanılabilen, aşınma ve kırılmaya karşı oldukça dayanıklı, ekonomik açıdan da uygun dolgular olduğunu dile getiren Hospitadent Yönetim Kurulu Üyesi Diş Hekimi Recep Eşkar,"Amalgam Dolgular daha ziyade derin çürüklerde dişi kurtararak komşu dişlerin de çürümesine engel olur. En belirligin dejavantajı renginin kararmasıyla oluşan çürük hissiyatıdır. Bu nedenle arka taraflarda kalan derin çürüklerde tavsiye edilir. Kompozit dolgular, henüz sağlamlılık ve uzun ömürlülük konusunda amalgam dolguları yakalayamasa da güvenli olan her iki dolgu çeşidi de hastanın tercihine göre yapılmalıdır." dedi.
Son Dakika › Güncel › Amalgam Dolgunuz Varsa Söktürmeyin! - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?