Gölette Ölen İşçiler Davasında 6 Sanığa 15'er Yıl Hapis İstemi - Son Dakika
Güncel

Gölette Ölen İşçiler Davasında 6 Sanığa 15'er Yıl Hapis İstemi

Gölette Ölen İşçiler Davasında 6 Sanığa 15\'er Yıl Hapis İstemi

Erzurum'da bindikleri deniz bisikletinin alabora olması sonucu 5 işçinin ölümü ile ilgili davada,6 kişi için 15 yıla kadar hapis istendi.

12.11.2014 15:54  Güncelleme: 16:28


ERZURUM'da göletin ortasındaki elektrik direğindeki arızayı gidermek için bindikleri deniz bisikletinin alabora olması sonucu 5 işçinin ölümü ile davada, Cumhuriyet savcısı mahkemeye sunduğu mütalaada 6 kişinin 15 yıla kadar hapsini istedi.

Erzurum- Bayburt karayolu üzerindeki Karasu-2 HES'in göletinde 29 köyün elektriğini sağlayan 4 elektrik direğinden birinde arıza meydana geldi. Enerji nakil hattındaki arızayı onarmak için 5 işçi, 3 Nisan 2012 günü, deniz bisikleti ile tamir için yola çıktı. Buzla kaplı gölette deniz bisitletinin alabora olması sonucu suya düşen TEDAŞ çalışanı Mustafa Arifoğulları (56), taşeron işçileri Feridun Öztürk (39), Rıdvan Takım (35), Şahin Baykal (24), Ahmet Sait Turan (21) kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Olayın ardından Aras Elektrik Dağıtım A.Ş. İşletme Müdürü Tuncer Yeşilyurt, 5 Nisan günü 'taksirli olarak birden fazla kişinin ölümüne neden olmak'tan tutuklandı. Tuncer Yeşilyurt, personelin kendi inisiyatifleriyle gittikleri gerekçesiyle 30 Nisan günü tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

5 işçinin öldüğü olayla ilgili soruşturma aşamasında hazırlanan ve 2 Mayıs 2012 günü savcılığa sunulan ilk bilirkişi raporunda, Aras Elektrik Dağıtım A.Ş. İşletme ve Bakım Müdürü, taşeronluk yapan Temel Elektrik Sorumlu Müdürü, İş Güvenlik Sorumlusu, Karasu-2 HES şirket yetkilisi, İdeal Enerji, güvenlik önlemi almadıkları için ölen işçilerden Rıdvan Takım ve Şahin Baykal birinci derecede, diğer 3 işçi ise ikinci derecede kusurlu bulundu. Ölenlerin yakınlarının itirazı üzerine ikinci bir rapor hazırlandı. Aynı yıl 27 Temmuz günü sunulan ikinci bilirkişi raporunda ise 'onarın' talimatı veren yetkililer ile hayatını kaybeden 5 işçi eşit oranda kusurlu sayıldı.

İşçilerin ölümlerinin üzerinden 13 ay geçtikten sonra 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde Aras Elektrik şirketi İl Müdürü Ziya Özpeker, İşletme Bakım Müdürü Tuncer Yeşilyurt, Personel müdürlüğüne olay günü vekaleten bakan Şahin Torun, Taşeron firma olan Temel elektrik şirketinin sahibi Fehmi Temel, mühendis Nurullah Gülmüş, İdeal Enerji şirketinde proje müdürü Ahmet Duran Kürkcü hakkında 'taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma' suçundan dava açıldı. Geçen yıl Eylül ayında başlayan yargılama aşamasında ölenlerin ailelerinin avukatının talebi üzerine üçüncü bir rapor istendi. Son bilirkişi raporunda sanıklar ve ölen işçiler ikinci derece kusurlu bulundu.

2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün görülen 8'inci celsede Cumhuriyet Savcısı Adil Acar mahkemeye esas hakkındaki mütalaasını sundu. Mütalaada, sanıklar Ziya Özpeker, Şahin Torun, Tuncer Yeşilyurt, Fehmi Temel, Nurullah Gülmüş ve Ahmet Duran Kürkçü'nün tali kusurlu olarak işçilerin ölümüne neden olduğunu, atılı suçu işledikleri, alınan bilirkişi raporu, otopsi tutanakları ve dosya kapsamında anlaşıldığı belirtildi. Savcı Acar, mütalaada 6 sanık hakkında 'birden çok kişinin tali kusurlu olarak ölümüne neden olmak' suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istedi. Mahkeme, sanık avukatlarının savunmalarını sunması için ertelendi.


- Erzurum

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Gölette Ölen İşçiler Davasında 6 Sanığa 15'er Yıl Hapis İstemi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement