Askeri Casusluk Davasında Gerekçeli Karar Açıklandı - Son Dakika
Güncel

Askeri Casusluk Davasında Gerekçeli Karar Açıklandı

Askeri Casusluk Davasında Gerekçeli Karar Açıklandı

Muvazzaf ve emekli askerlerle TÜBİTAK görevlilerinin askeri casusluk ve şantaj suçundan beraat ettiği davada mahkeme gerekçeli kararını açıkladı.

23.10.2012 17:30

Muvazzaf ve emekli askerlerle TÜBİTAK görevlilerinin askeri casusluk ve şantaj suçundan beraat ettiği davada mahkeme gerekçeli kararını açıkladı. Gerekçeli kararda dijital delillere değinen mahkeme, dijital delillerin klasik delillerden daha zor elde edilebildiğini ve korunabildiğini belirtti. Mahkeme elektronik cihazlardaki Word, Excel dosyaları ile Messenger konuşmalarının delil olabileceğini belirtti.

Mahkeme 523 sayfalık gerekçeli kararında sanıkların emniyet, savcılık ve yargılama aşamasında verdikleri ifadelerine yer verdi. Savcılığın mütalaasında yer verilen gerekçeli kararda davaya ilişkin bilirkişi raporlarına da yer aldı.

Dijital/elektronik delilin bir elektronik araç üzerinde saklanan veya bu araçlar aracılığıyla iletilen soruşturma açısından değeri olan bilgi ve veriler olduğunu ifade eden mahkeme, gerekçeli kararında şu ifadelere yer verdi:

"Dijital deliller, klasik delillerden farklılık arz eder. Klasik deliller, gözle görülebilen, üzerinde el koyma, muhafaza altına alma kararı verilerek kolayca götürülebilen deliller iken; dijital deliller, bu kadar somut bir yapıya sahip değildir. Elbette ki dijital deliller de bir donanıma ihtiyaç duyar. Bir dijital delilin içerisinde bulunduğu bir donanım aygıtı mutlaka vardır. Ancak aslolan, bu donanım aygıtı içerisindeki e-delillerdir."

Davaya ilişkin gerekçeli kararda dijital delillere değinen mahkeme, dijital delillerin klasik delillerden daha zor elde edilebildiğini ve korunabildiğini belirtti.

Gerekçeli kararda dijital delil olarak ise elektronik aygıtlardan elde edilen video görüntüleri, fotoğraflar, Word, Excel, Open office vb. dosyalar ile SMS, MSN Messenger, GTalk vb. iletişim kayıtların, gizli ve şifreli dosyalar, dosyaların oluşturulma, değiştirilme ve erişim tarih kayıtları, son girilen ve sık kullanılan internet siteleri, internet ortamından indirilen dosyalar ve bu türden olup, silinmiş dosya ve klasörler delil olarak değerlendirilebileceği ifade edildi.

Dijital delillerin çok çabuk bozulabildiği, değiştirilebildiği, kaybolabildiği ve rahatlıkla yok edilebildiği belirtilen gerekçeli kararda dijital delilin içerisinde mevcut olabileceği en önemli elektronik donanımların bilgisayar, internet ortamı, el bilgisayarları, cep telefonları, hafıza kartları, taşınır bellekler, CD, DVD'ler, MP3 çalarlar, kamera, fotoğraf makineleri, yazıcı, faks ve fotokopi makinelerinin olduğu belirtildi. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Askeri Casusluk Davasında Gerekçeli Karar Açıklandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement