Balkan Kültürünü Yansıtan "Toprak Evler" İlgi Görüyor - Son Dakika
Güncel

Balkan Kültürünü Yansıtan "Toprak Evler" İlgi Görüyor

Balkan Kültürünü Yansıtan "Toprak Evler" İlgi Görüyor

Afyonkarahisar'ın İhsaniye ilçesine, Balkanlar'dan göç edenlerin yaptığı ve yaklaşık 100 yıldır adeta tarihe meydan okuyan "muhacir evleri", turistlerin ilgisini çekiyor

04.11.2013 12:12

BURAK AYDIN - Afyonkarahisar'ın İhsaniye ilçesine bağlı Omuzca köyüne, Balkanlar'dan göç edenlerin yaptığı ve yaklaşık 100 yıldır adeta tarihe meydan okuyan "muhacir evleri", turistlerin ilgisini çekiyor.

Omuzca Köyü Muhtarı Ali Uluçay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, daha çok hayvancılık ve çiftçilikle uğraşılan köylerde genellikle toprak yapıların kullanıldığını belirterek, kış mevsiminde sıcak, yaz mevsiminde ise serin olan toprak evlerin, 3 yılda bir yapılan bakımlarla uzun sürede ayakta kalabildiğini kaydetti.

Toprak evlerin avantajının bulunduğunu anlatan Uluçay, yaşantılarından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Uluçay, köy halkının büyük çoğunluğunun Balkanlar'dan gelen göçmenlerin oluşturduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

"Köyümüzde 170 hane bulunuyor. Bunların büyük bir çoğunluğu toprak yapılardan oluşturuyor. Köyümüze 1880'li yıllardan önce gelerek yerleşen Balkan göçmenleri, bu toprak evleri yapmış. O yıllarda çatı yoktu, evlerin üzerleri toprak olurdu. Şimdi evlerin üzerleri hep kiremitlerle kaplandı. Bu evlerin bakımı zordur, eve iyi bakmalısın ki uzun yıllar kullanabilesin. 2-3 yılda bir bakımı yapılan ve 100 yılı aşkın süredir kullanılan evlerimiz var."

Köy sakinlerinden İsmail Uslu ise köyde "muhacir evi" de denen toprak evlerin çoğunun 100 yıla yakın süredir ayakta olduğuna değinerek, çatılarının kar ve yağmurun evlere girmesini önlemek için betonla kaplandığını vurguladı.

Uslu, toprak evleri merak eden pek çok insanın da zaman zaman köyü ziyaret ettiğini sözlerine ekledi. - Afyon

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Balkan Kültürünü Yansıtan 'Toprak Evler' İlgi Görüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement