Başbakan Stoltenberg, Kendisini Sorumlu Tuttu - Son Dakika
Güncel

Başbakan Stoltenberg, Kendisini Sorumlu Tuttu

Başbakan Stoltenberg, Kendisini Sorumlu Tuttu

Oslo'da 22 Temmuz 2011'de gerçekleşen saldırı ile ilgili olarak Başbakan Jens Stoltenberg, güvenliğin sağlanmamasından kendisinin sorumlu olduğunu söyledi.

27.11.2012 12:57  Güncelleme: 13:13

Ünsal TURAN OSLO (DHA)

NORVEÇ'in başkenti Oslo'da 22 Temmuz 2011'de gerçekleşen saldırı ile ilgili olarak Başbakan Jens Stoltenberg, güvenliğin sağlanmamasından kendisinin sorumlu olduğunu söyledi.

Başbakan Jens Stoltenberg ise soruşturma komitesine verdiği ifadede gerek hükümet binalarına yönelik bombalı saldırı, gerekse, Utoya adasındaki katliamın en büyük sorumlusunun kendisi olduğunu söyledi. Jens Stoltenberg 'Ülkemizin ve halkımızın güvenliğinden hükümet sorumludur. Hükümetin başı ben olduğuma göre en büyük sorumlu benim'dedi. Norveç tarihinde ilk kez bir başbakan ifade vermek üzere soruşturma komisyonuna davet edildi ve tüm suçu üstlendi. Stoltenberg 2 saat süren sorgulanması sırasında 'Hükümetimizin bir kaç yılı kapsayan ihmalciliği yüzünden gerekli önlemler alınmamıştır. Olay anına kadar yapılan tüm uyarıları yöneticiler olarak daha ciddiye almamız ve olayları önlemek için gerekli imkanları sağlamamız gerekirdi.Şimdi 77 kişi hayatını kaybettikten sonra her bakanlık kendi güvenliğini ve sorumluluğunu gözden geçirip yeni önlemler aldık'dedi. Gizli Servis Şefi Skjel Grandhagen de, polisin hatalı olduğunu ancak ellerinde yeterli bilgi olmadığı için saldırıları önleyemediklerini belirterek 'biz hep yabancı radikal gruplar üzerine ordaklandık. Kendi içimizden birinin terör saldırısı yapabileceğini hiç düşünrmedik. En büyük hatamız bu oldu'dedi.

Anders Behring Breivik'in bombalı saldırısına uğrayan hükümet binalarının yeni görüntüleri dün yayınlandı. 22 Temmuz araştırma komisyonunun izni ile, hükümet binalarının güvenlik kameralarındaki görüntüler ilk kez basına dağıtılarak, kamuoyu ile paylaşıldı. Görüntülerde. Breivik'in minübüs ile binaya gelişi, polis giysileri içinde sakin bir şekilde beyaz minübüsü hükümet binasının önüne park edişi ve şiddetli patlama çok net bir şekilde görülüyor. Görüntülerde ayrıca, güvenlik kamerasının araçtan şüphelenerek yakın çekim yaptığı da görülüyor. Patlama anında güvenlik odasında oturan Tor İnge Christofersen, olayı anlatırken 'güvenlik kamerasından aracı gördüm. Önce şüphelenerek yakın çekim yaptım. Ancak içinden polis üniformalı sürücü inince ve sakin bir şekilde araçtan uzaklaşınca şüphelenmemin yersiz olduğunu düşündüm'dedi. Araçtaki patlayıcının 900 kilo olduğu, ilk ön ateşlemeyi yapan patlayıcının ise 50 kilo olduğu bildirildi. Breivik de ifadesinde saldırıyı önce intihar saldırısı olarak planladığını ancak fitili ateşlediğinde, ölmekten korktuğu için araçtan uzaklaşarak kaçtığını söylemişti.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Başbakan Stoltenberg, Kendisini Sorumlu Tuttu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement