Başkan Altepe: Kentin Değerlerini Gündemde Tutuyoruz. - Son Dakika
Güncel

Başkan Altepe: Kentin Değerlerini Gündemde Tutuyoruz.

Başkan Altepe: Kentin Değerlerini Gündemde Tutuyoruz.

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin himayesinde 'Uzaktaki Yakin' temasıyla bu yıl ilk kez düzenlenen Uluslararası Hz. Üftade Sempozyumu'nun açılış oturumları, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'nin katılımıyla gerçekleştirildi.

19.04.2014 14:43

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin himayesinde 'Uzaktaki Yakin' temasıyla bu yıl ilk kez düzenlenen Uluslararası Hz. Üftade Sempozyumu'nun açılış oturumları, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'nin katılımıyla gerçekleştirildi. Üftade Hazretleri'nin tasavvufi, tarihi ve edebi açıdan daha iyi anlaşılmasını hedefleyen sempozyumun açılışında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa'yı gerçek anlamda medeniyet merkezi yapan kişilerin öğreti ve eserlerinin de tarihi mirasın bir parçası olduğunu kaydederek, kentin sosyal hafızasını güçlendiren kültürel değerleri gündemde tutmak için çalıştıklarını söyledi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi, TÜRKKAD (Türk Kadınları Kültür Derneği) ve Kerim Vakfı tarafından ortaklaşa organize edilen sempozyum, Tayyare Kültür Merkezi'nde başladı. Üftade Hazretleri'nin ruh ile düşünce hayatının anlaşılmasını ve elde edilen donelerin sonuç bildirgesiyle gelecek nesillere aktarılmasını hedef alan, yerli ve yabancı 26 bilim insanının konuşmacı olarak yer aldığı sempozyumun oturum açılışına; Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa Valisi Münir Karaloğlu, AK Parti Bursa İl Başkanı Cemalettin Torun, AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Öztürk ve davetliler katıldı.

Bursa'nın tarihi, fiziki, ekonomik, kültürel ve edebi değerlerin filizlenip boy vermesinde tartışmasız önemli bir şehir olduğunu, bugün de bu özelliğini sürdürdüğünü kaydeden Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, "Bursamızın tarihi yapısı sadece camiler, türbeler, hanlar ve hamamlardan ibaret değildir. Bu şehri gerçek anlamda medeniyet merkezi yapan kişiler ve onların geride bıraktıkları öğretiler ile eserler de tarihi mirasımızın vazgeçilmez birer parçasıdır" dedi.

Üftade Hazretleri'nin Bursa'nın kitlelere mal olmuş büyük bir değeri olduğunu ve bıraktığı mirasın halen manevi dünyaları aydınlatmaya devam ettiğini belirten Başkan Altepe, "Bizler Büyükşehir Belediyesi olarak bu tür organizasyonlarla şehrimizin tarihi, kültürel ve sosyal hafızasını tazeleyerek bir anlamda kentin değerlerini gündemde tutuyoruz" diye konuştu.

Başkan Altepe, Üftade Hazretleri'nin emaneti olan cami ve tekkeyi restore ederek geçen aylarda ilk günkü ihtişamıyla Bursa'ya kazandırdıklarını ifade etti. Tarihi ve kültürel mirası geleceğe taşırken hedefledikleri çalışmalardan birinin de Üftade Hazretleri'yle ilgili sempozyum olduğunu vurgulayan Başkan Altepe, "Bu sempozyum; düşünce, ahlak ve gönül dünyamızda asırlar boyunca büyük izler bırakan arifler sultanı Üftade Hazretleri'nin manevi şahsiyetinin daha iyi anlaşılması ve günümüz insanıyla buluşturulması noktasında önemli bir boşluğu dolduracak, gönül dünyamızda yeni ufuklar açacaktır. Değerlerimizi geleceğe taşımayı hedefleyen sempozyumun hayırlara vesile olmasını diliyor, saygılar sunuyorum" şeklinde konuştu.

Hz. Üftade'yi anlatan sempozyumun Bursa'da düzenlenmesinin ayrı bir anlamı, şerefi ve faydası bulunduğunu kaydeden Başbakan yardımcısı Bülent Arınç ise, "Üftade Hazretlerini vatani aslisinde anlatmak ve onun yolunu tekrar görmek çok önemli. Bursamızda böyle bir toplantının düzenlenmesinde emeği geçenleri kutluyorum" dedi.

Yakın tarihte başta Balkanlar olmak üzere birçok coğrafyada Müslümanlar üzerinde baskılar oluşturulduğunu, zulümler yapıldığını kaydeden Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Müslüman toplumların baskılara direnmesinin ve kişilik zafiyetine uğramamasının en önemli nedeninin tekke ile tarikatlar, aydınlığa giden yollar olduğunu belirtti. Bursa'nın bu açıdan çok şanslı olduğunu, Molla Fenari, Emir Sultan, Somuncu Baba, Hz. Üftade gibi sayısız gönül sultanına ev sahipliği yaptığını belirten Arınç, "Bursa'nın altı da üstü de çok zengin. Hangi sokağa hangi mahalleye gitseniz, bir gönül erinin bir şehzadenin izini görmek mümkün. Allah herkese bir müddet Bursa'da yaşamayı nasip etsin. Onun için bu sempozyumun burada düzenlenmesi çok anlamlı" diye konuştu.

Uluslararası Hz. Üftade Sempozyumu'nun açılış oturumlarında, Bursa Valisi Münir Karaloğlu ile TÜRKKAD İstanbul Şube Başkanı Cemalnur Sargut da birer selamlama konuşması yaptı. Konuşmaların ardından TÜRKKAD kurucularından İnci Palsay, sempozyumuna sağladığı katkılar nedeniyle Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'ye şilt takdim etti.

'Uzaktaki Yakin' başlıklı Uluslararası Hz. Üftade Sempozyumu Bursa Büyükşehir Belediyesi, TÜRKKAD ve Kerim Vakfı tarafından ortaklaşa düzenleniyor. Bu sene ilk kez gerçekleştirilen sempozyum 8 oturumdan oluşuyor. Başkanlığını Prof.Dr. Mustafa Kara'nın yaptığı birinci oturumda Yard.Doç.Dr. Süleyman Gökbulut ve Prof.Dr. Mehmet Demirci, başkanlığını Prof.Dr. Süleyman Uludağ'ın yaptığı ikinci oturumda Yard.Doç.Dr. Sema Özdemir, Doç.Dr. Semih Ceyhan ve Dr. Mustafa Bahadıroğlu, başkanlığını Doç.Dr. Muhammed Rustom'un yaptığı üçüncü oturumda Doç.Dr. Mustafa Çakmaklıoğlu, Doç.Dr. Ekrem Demirli ve Prof.Dr. James Morris, başkanlığını Cemalnur Sargut'un yaptığı dördüncü oturumda Prof.Dr. Carl Ernst, Mustafa Özdamar ve Prof.Dr. Mustafa Kara, başkanlığını Prof.Dr. Mehmet Demirci'nin yaptığı beşinci oturumda Yard.Doç.Dr. Cangüzel Zülfikar, Stephen Hirtenstein ve Hakan Alvan, başkanlığını Prof.Dr. Bilal Kemikli'nin yaptığı altıncı oturumda Muhammed Bedirhan, Feyza Güler ve Dr. Hatice Dilek Güldütuna, başkanlığını Prof.Dr. Himmet Konur'un yaptığı yedinci oturumda Yard.Doç.Dr. Nedim Tan, Dr. Ercan Alkan ve Dr. Nazif Öztürk, başkanlığını Doç.Dr. Semih Ceyhan'ın yaptığı son oturumda ise Doç.Dr. Muhammed Rustom, Doç.Dr. Osman Nuri Küçük ve Cemalnur Sargut konuşmacı olarak yer alıyor. Halka açık olarak gerçekleştirilen sempozyum, 20 Nisan 2014 Pazar günü sona erecek.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Başkan Altepe: Kentin Değerlerini Gündemde Tutuyoruz. - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement