Bursa İnegöl ilçesinde Ramazan ayının son günlerinin yaklaşması dolayısıyla itikaf ibadeti yapanların sayısı artıyor.
Dünya genelinde birçok Müslüman, Ramazan ayının son 10 gününe girilmesi dolayısıyla Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV) tarafından yapılarak sünnet haline gelen itikaf ibadetine başladı. İnegöl'de de 8 vatandaş, 3 camide itikaf ibadetini sürdürüyor. 3 camide itikaf yapan vatandaşlardan bazıları yemeklerini kendi imkanları ile yaparken, bazıları da komşuları ve aileleri tarafından getirilen yemeklerle oruçlarını açıp sahur yapıyor.
Gençlerle beraber itikaf ibadetini yapan Yeni Mahalle Camii İmamı Nurettin Arslantaş, "Unutulmuş bir sünneti kendi camimizde, yöremizde ihya etmek, yaşatmak bizim için bir onurdur. Şu anda 3 tane pırıl pırıl gencimiz bu ibadete başladı. Bu gençlerimiz 24 saatini ibadetle geçiriyorlar. Bu gençlerin bereketi hem Alanyurt'umuza hem İnegöl'e hem de memleketimize dağılacak inşallah. Mahalle sakinleri bize ısrarla yemek getirmek istediklerini söyledi. Her gün bir vatandaşımız bize yemek getiriyor, ihtiyacımızı karşılıyorlar. İnşallah bu 10 günü tamamen ibadetle geçireceğiz" dedi.
Yeni Mahalle Camii'nde ilk kez itikafa giren 17 yaşındaki Mehmet Emin Balcı, 20 yaşındaki Ömer Güray ve 18 yaşındaki Sefa Bektaş, birbirine destek olmak amacıyla aynı mekanda itikafa girdiklerini söyleyerek ailelerinden destek aldıklarını ve ailelerinden önce itikaf ibadetine başladıklarını söyledi.
Müftü Bayram Canbey ise yaptığı açıklamada, "İtikaf, Ramazan'ın son 10 gününde camilerde yapılan bir sünnet. Caminin bir köşesinde sadece Kur'an okunur, namaz kılınır, Allah'ı zikreder, ilim tahsil edilebilir. Çok az yemekle, çok az dinlenmeyle ibadetin yapılması gerekir. Kimseyle konuşulmaz. Çok zaruri olmadıkça insanlarla konuşulmaz. İnsanlarla sohbet etmek itikafa zarar verebilir. Bir beldede birkaç Müslüman'ın çıkıp itikaf yapması diğer Müslümanların üzerinden sorumluluğu kaldırır" dedi.
İTİKAF NEDİR?
Peygamber Efendimizin bu tatbikatından hareketle alimler, oruçlunun özellikle Ramazan'ın son 10 gününde itikafa girmesini müstehap kabul etmişlerdir. Hatta Hanefiler, Peygamber Efendimizin bunu devamlı yapmış olmasından hareketle itikafı kifai nitelikte müekked sünnet saymıştır. İtikaf, bir ibadet nevi olduğundan, itikafa girenin mükellef olması, itikafa bir mescidde girmesi ve niyet etmesi gerekli görülür. Kadınlar evlerinin bir odasında itikafa girerler. İtikafa girmek, nefsi yasaklardan korumada daha etkili bir yöntem olduğu gibi, Ramazan'ın son 10 gününde olması tahmin edilen Kadir Gecesi'ne rastlama imkanı ve umudunu da arttırır. İtikaf, insanı dünyevi meşgalelerden uzaklaştırıp daha fazla ibadete vesile olması yanında, genel anlamda hayatın anlamı üzerinde tefekkür etme imkanı da sağlar. İtikaf bu tefekkürü gerçekleştirmek için bir fırsat olarak kullanılabilir. İtikaf yapmak isteyen kişi, itikaf niyetiyle mescid veya mescid hükmündeki bir yerde kalmaya başlayarak itikafa girmiş olur. - BURSA
Son Dakika › Güncel › Bursa'da İtikafa Girenlerin Sayısı Artıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?