Bursa'nın Haritaları Güncelleniyor - Son Dakika
Güncel

Bursa'nın Haritaları Güncelleniyor

Bursa\'nın Haritaları Güncelleniyor

BUSKİ, kent merkezi ve yakın çevresini kapsayan 3 bin 750 kilometrekarelik alanın harita bilgilerini güncelliyor.

11.04.2012 08:53

Bursa Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (BUSKİ), kent merkezi ve yakın çevresini kapsayan yaklaşık 3 bin 750 kilometrekarelik alanın harita bilgilerini güncelliyor. M3 ve M4 olarak adlandırılan çalışmaların 2013 yılı sonunda tamamlanacağını bildiren Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, "Projenin tamamlanmasıyla birlikte, kamu kurumlarının yanı sıra özel kuruluşların da faydalanabileceği sayısal fotogrametrik haritalar ortaya çıkacak. Son teknolojiyle elde edilecek bu haritalar, coğrafi bilgi sistemleri ve tüm mühendislik uygulamalarının plan aşamasında eşsiz bir data olacak" dedi.

BUSKİ Genel Müdürlüğü tarafından, Bursa'nın sayısal fotogrametrik haritalarının güncellenmesi çalışmalarının anlatılması amacıyla, tanıtım toplantısı düzenlendi. BUSKİ Konferans Salonu'nda yapılan toplantıya, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de katıldı. Büyükşehir Belediyesi sınırlarının genişlemesiyle birlikte büyüyen alan ve eski yerler için mevcut haritaların güncellenmesi ve yenilenmesi ihtiyacının doğduğunu belirten Başkan Altepe, Sayısal Fotogrametrik Harita Üretimi (M3-M4) Projesi'nin bu nedenle başlatıldığını söyledi.

BUSKİ, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi ve özel bir danışmanlık firmasının işbirliğiyle başlatılan çalışmalarda süratle yol alındığını belirten Başkan Altepe, "Coğrafi bilgi sistemleri ve tüm mühendislik uygulamalarında kullanılmak üzere birçok projenin planlama aşamasında altlık teşkil eden, M3 ve M4 olarak adlandırılan proje kapsamında; Büyükşehir Belediyesi hizmet sınırları ve yakın çevresini kapsayan yaklaşık 3 bin 750 kilometrekarelik alanda 1/1000 ve 1/5000 ölçekli sayısal fotogrametrik haritalar elde edilecek. M3 olarak adlandırdığımız projenin ilk etabı 19 Nisan 2011 tarihinde tamamlanarak, 4 bin 380 adet 1/1000 ölçekli harita-334 adet 1/5000 ölçekli ortofoto görüntüsü alınmıştır. M4 olarak adlandırdığımız projenin devam eden 2. etabına 9 Eylül 2011 tarihinde başlanılmış olup, 9 Eylül 2013 tarihinde tamamlanacaktır. Projelerin tamamlanmasıyla birlikte, ülkemizde ilk defa son teknoloji ürünü digital kamera kullanılarak alınan görüntülerden ortalama 10 santimetre hassasiyetinde fotogrametrik yöntemle toplam 10 bin 200 adet 1/1000 ölçekli vektör ve 694 adet 1/5000 ölçekli ortofoto harita üretilmiş olacaktır" dedi.

Başkan Altepe, BUSKİ Genel Müdürlüğü'nün büyük emek vererek gerçekleştirdiği projenin Bursa'ya hizmet noktasında tüm kuruluşlar için önemli bir data vazifesi göreceğini belirtti.

BUSKİ Genel Müdürü İsmail Hakkı Çetinavcı da yaptığı konuşmada, haritaların öneminin geçmişten bugüne sürekli şekilde artarak devam ettiğini ve bilişim dünyasındaki teknolojik gelişmelerle bütünleşerek Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) olgusu olarak insanoğlunun karşısına çıktığını belirtti. CBS projelerinin geliştirilmesi ve güncel tutulmasını kurumsal hedef olarak belirlediklerini kaydeden Çetinavcı, BUSKİ Genel Müdürlüğünün yaptığı çalışmalarda sayısal haritalar, ortofoto görüntüler ve uydu görüntülerinden yararlandığını ifade etti.

Konuşmaların ardından Zonguldak Karaelmas Üniversitesi'nden Prof.Dr. Şenol Kuşçu, projenin detaylarına ilişkin sunum yaptı.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Bursa'nın Haritaları Güncelleniyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement