Bursa'nın Tarihi Mirası Bilgi Sisteminde - Son Dakika
Güncel

Bursa'nın Tarihi Mirası Bilgi Sisteminde

Bursa\'nın Tarihi Mirası Bilgi Sisteminde

Bursa'nın tarihi mirası tüm verileriyle bilgi sistemine aktarıldı.

03.12.2013 11:54

Tarihi mirasın sağlıklı şekilde takip edilebilmesi, gerekli analizlerin daha hızlı yapılabilmesi ve ortaya çıkan bilginin paylaşılabilmesi ihtiyacıyla yola çıkan Büyükşehir Belediyesi, bir ilke imza atarak kentin mirasını bilgi sistemine aktardı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı Coğrafi Bilgi Sistemleri Şube Müdürlüğü ve Etüd ve Projeler Dairesi Başkanlığı ile birlikte yürütülen 'Tarihi Miras Bilgi Sistemi'nin çalışmaları tamamlandı. Bursa'nın tarihi tescilli yapıları, kültür değerleri, sit alanları gibi birçok tarihi kültür miras değerleri 'Tarihi Miras Bilgi Sistemi' oluşturularak tüm dünyada paylaşılabilecek bir veri altyapısına kavuşturuldu.

Konuyla ilgili toplantıya katılan Büyükşehir Belediyesi Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Kemal Alioğlu, Etüd ve Projeler Dairesi Başkanı Nalan Fidan, Coğrafi Bilgi Sistemleri Şube Müdürü Necla Yörüklü, Tarihi Kültürel Miras Şube Müdürü Kübra Temel, Bilgisayar Mühendisi Şenol Özgür, Harita Mühendisi Mehmet Koşak ve Mimar - Restorasyon Uzmanı Birben Durmaçalış, Tarihi Miras Bilgi Sistemi Yüklenicisi BelMap Genel Müdürü İbrahim Varol ve Bilgisayar Mühendisi Ali Barut ile birlikte sistemin özelliklerini ve yapılacak kurumlar arası bağlantılarla ilgili bilgi paylaşımında bulundu.

Türkiye'de bir ilk

Tarihi önemini yitirmeden gelişen bir kent olan Bursa'da pek çok medeniyete ait eserin ve kentsel dokunun korunarak bugüne geldiğini belirten Nalan Fidan, bu çalışmayla yıllar öncesine ait birçok veriye bir tıkla ulaşılmasının büyük bir kolaylık olduğunu söyledi. Fidan, yöneticilerin bu sistemleri kullanarak çok daha kısa sürede alınan kararları, alanların özelliklerini, haritalar üzerinde birçok sorgu ve analizleri yapabileceklerini de belirtti.

Sistemin tamamlandığını ve son hazırlıklarla birlikte Büyükşehir Belediyesi'nin ilgili daire başkanlıklarının ve kurumların kullanımına hazır olduğunu belirten Kemal Alioğlu, sistemle ilgili istenilenin üzerinde başarı sağlandığını kaydetti. Necla Yörüklü ise çalışmayla 6360 sayılı yasa ile tüm ili yönetecek olan Bursa Büyükşehir Belediyesi için büyük bir başlangıç olduğunu, tüm ilçelerin tarihi tescilli yapılarını, alanlarını, bilgi güncellemelerini buradan sağlayabilecekleri büyük bir imkan kazandığını ve Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin Türkiye çapında böylesi kapsamlı bir sistem oluşturan ilk belediye olduğunu vurguladı. Kültür Bakanlığı Bilgi Arşivi çalışmalarıyla da entegrasyon sağlanacağını ifade eden Yörüklü, şimdilik Etüd ve Projelerden alınan son 5 yıllık 3500 verinin tescil kararları, mülkiyet bilgileri, fotoğrafları, detaylı açıklamalarıyla bir bilgi sisteminin oluşturulduğunu belirtti. Kübra Temel ise sistemin deneme süreçlerinden sonra genişletilerek birçok verinin içinde bulundurulacağı bir arşiv ve analiz bilgi sisteminin elde edilebileceğini belirtti. Toplantıda sistemin ilçe belediyelerine de tanıtılmasına karar verildi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Bursa'nın Tarihi Mirası Bilgi Sisteminde - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement