Çaykur'da Görüşmeler Yeniden Başladı - Son Dakika
Güncel

Çaykur'da Görüşmeler Yeniden Başladı

Çaykur\'da Görüşmeler Yeniden Başladı

Tek Gıda-İş Sendikası ile Çaykur ve Kamu İşverenleri Sendikası arasındaki toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin yeniden başladı.

23.04.2013 15:42  Güncelleme: 11:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çaykur'da dün sabah uygulamaya konulan ancak işçi katılımının düşük olması nedeniyle sona erdirilen grevin ardından Tek Gıda-İş Sendikası ile Çaykur ve Kamu İşverenleri Sendikası arasındaki toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin yeniden başladığı öğrenildi.

Son 5 yılda imzalanamayan toplu iş sözleşmesi dönemlerinde işçi ücretlerine gerekli zamların yapıldığını belirten Çaykur ve Kamu İşverenleri Sendikası yetkilileri, bu sürede verilmeyen sosyal haklarda iyileştirmenin görüşüleceğini bildirdi. Çaykur'un da, her işçi için biriken yaklaşık 500'er TL sosyal yardımı, anlaşma sağlanması halinde peşin olarak ödeyeceği ifade edildi. Tek Gıda-İş Sendikası yetkililerinin de anlaşma yönünde görüş bildirdiği ancak Çaykur'da çalışan ve sayıları yaklaşık 900 civarında olan Öz Gıda-İş Sendikası'na üye işçilerin de toplu iş sözleşmesinden faydalanması yönündeki talebi kabul etmediği öğrenildi.

GREV KARARI NASIL ALINDI?

Çaykur'da 2009 yılında Tek Gıda-İş Sendikası ile Öz Gıda-İş Sendikası arasında başlayan yetki mücadelesi nedeniyle 5 yıl toplu iş sözleşmesi imzalanamadı. 5 yılın sonunda yargı kararı ile Çaykur'da üye çoğunluğunu ellinde bulunduran Tek Gıda-İş Sendikası'na yetki verildi. Tek Gıda-İş Sendikası ile Çaykur ve Kamu İşverenleri Sendikası arasında toplu iş sözleşmesi görüşmeleri başladı. Tek Gıda-İş Sendikası, işçinin toplu iş sözleşmesi imzalanamaması nedeniyle geriye dönük 5 yılı kapsayan mağduriyeti olduğunu belirterek ücretlerine, 'Kampanya primi ve yıpranma zammı' adı altında günlük 17 TL'den aylık 510 TL zam talep etti. Çaykur ve Kamu İşverenleri Sendikası ise, 'Kamu Çerçeve Protokolü' kapsamında işçilere gerekli zammın verildiğini açıkladı, sadece bir defaya mahsus olmak üzere işçi başına ortalama 500 TL'lik sosyal yardımları ödeyebileceğini belirtti. Çaykur kurumda çalışan Öz Gıda-İş Sendikasına üye işçilerinde yapılacak toplu iş sözleşmesinden yararlanmasını istedi. Ancak istekler karşılıklı olarak reddedilince toplu iş sözleşmesi görüşmeleri tıkandı, sendika grev kararı aldı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Çaykur'da Görüşmeler Yeniden Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement