Suriye barış görüşmelerinin ilk dört gününde insani yardım konularında yapılan "istişareler" sonuçsuz kaldı.
Suriye muhalefeti, görüşmelerde ilk adım olarak 18 aydır abluka altındaki Humus'ta kuşatmanın kaldırılması ve yardım konvoyunun eski şehre girmesine izin verilmesini talep ederken, Esed rejiminin temsilcileri önceliğin "terörle mücadeleye" verilmesi gerektiğinde ısrar ediyor.
Suriye yönetiminin "Humus'tan dileyen kadın ve çocuklar ayrılabilir" açıklamasını kuşkuyla karşılayan muhalefet, ayrılanların daha sonra rejim tarafından farklı muameleler görebileceği endişesini taşıyor.
Rejim, kadın ve çocuklar dışındakilerin Humus'taki eski şehirden ayrılmaları için ise öncelikle kendilerine bir isim listesi verilmesini talep ediyor. Şam yönetimi, bu talebine gerekçe olarak "bu kişilerin silahlı gruplardan olup olmadığının" görülmesi gerektiğini savunuyor.
Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu'nun (SMDK) üst düzey yetkilisi Monzer Akbik, gazetecilere yaptığı açıklamada, rejimin hedefleri konusunda kuşkuları olduğunu belirterek, "Rejim birkaç ay önce de Muadamiye'de insanların kentten ayrılmasına izin verdi. Ama birçok yetişkin ve genç erkek dışarı çıktıktan sonra rejim tarafından kaçırıldı. Onlara güvenmiyoruz" dedi.
SMDK üyesi Enes el-Abde de dün görüşmelerin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, ilk olarak Humus'taki ablukanın kaldırılmasını talep ettiklerini belirterek, "Şam'da hazır bekleyen yardım kamyonları Humus'a ulaştırılmalıdır. Halkın gıda ve ilaç temin etmesine izin verilmelidir. Onun ardından siviller kendi kararlarını vermelidir. Ayrılmak istiyorlarsa Humus'tan ayrılırlar, istemiyorlarsa kalırlar" şeklinde konuşmuştu.
BM önceliği insani yardımlar -
22 Ocak'ta toplanan Cenevre-2 Konferansı'nın ardından Suriye muhalefeti ve rejim heyetleri arasında 24 Ocak'ta başlayan ve bugün beşinci gününe giren görüşmeler, üç yıldır süren iç savaşa son vermeyi ve ülkede "tam yetkiye sahip bir geçiş yönetimi" kurmayı amaçlıyor.
Taraflar arasında arabuluculuk yapan BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El Ahdar el-İbrahimi, "siyasi müzakerelere" geçmeden önce taraflar arasında güven ortamı oluşturmak için görüşmelerde ilk gündem maddesini insani yardım konularında istişareler olarak belirledi. Ancak bu konuda yapılan istişareler, ilk dört günde sonuç vermedi.
Muhalefetin önerisine rejim kabul etmedi -
Suriye muhalefeti, hafta sonu yapılan görüşmelerde, Humus'ta ablukanın kaldırılmasını ve Şam'da bekletilmekte olan yardım konvoyunun kente girmesine izin verilmesini önerdi. SMDK, Humus'ta bulunan silahlı güçlerin, yardım konvoyuna ateş açılmayacağı güvencesi verdiğini de BM Temsilcisi İbrahimi'ye iletti.
Pazar günkü görüşmelerin ardından, yardım konvoyunun pazartesi günü Humus'a ulaşması konusunda umutlu olduğunu söyleyen BM Temsilcisi İbrahimi, dün ise "İnsani konularda fazla bir sonuç alamadık. Yardım konvoyunun Humus'a gidebilmesi konusunda da şu ana kadar alınmış bir karar yok" dedi.
İbrahimi, Suriye'deki BM temsilcileri ile yönetim arasında temasların sürdüğünü belirtirken, "Bu kolay değil. Çünkü keskin nişancılar ve daha birçok farklı problem var" ifadelerini kullandı. - Cenevre
Son Dakika › Güncel › Cenevre'deki Suriye Barış Görüşmeleri - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?