''Cep Telefonlarındaki Imeı Sorgusunu Mutlaka Yapın'' - Son Dakika
Güncel

''Cep Telefonlarındaki Imeı Sorgusunu Mutlaka Yapın''

KazaMağdurDer Genel Başkanı Ali Körükçü konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yapmıştır:

27.11.2015 08:16

Cep telefonlarına ait olan IMEI numarasının klonlanması işlemlerindeki artış ve gönderilen sahte mesajların ne anlama geldiğini değerlendiren Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Üyesi ve Kaza Mağdurları Sosyal Güvenlik ve Tüketici Hakları Derneği (KazaMağdurDer) Genel Başkanı Ali Körükçü; "IMEI nosu klonlanan tüketicilerin mutlaka (BTK) kaydından cihazlarını sorgulamaları ve cihazı satın aldıkları firmaya yazılı bildirimde bulunmaları gerekmektedir" dedi.

Cep telefonunuza "cihazınız 30 gün içerisinde kapatılacaktır, satın aldığınız yere başvurunuz" şeklinde bir mesaj gelirse cep telefonunuzun IMEI numarası klonlanmış yani kopyalanmış ve başka bir telefonda kullanılıyor demektir.

Neden klonlama yapılıyor sorusunun ise iki cevabı mevcuttur.

Birincisi kaçak telefonların IMEI numaraları, ülkemizde kayıtlı bulunan başka bir IMEI ile değiştirilerek kullanıma açılabilmektedir. İkincisi de çalıntı cep telefonlarıdır. Takibe takılmak istemeyen dolandırıcılar telefonun IMEI numarasını kayıtlı bir IMEI ile değiştirmekte ve takibi atlatmaktadırlar.

Klonlanan IMEI numarasını nereden buluyorlar?

IMEI (International Mobile Equipment Identity) numaraları cep telefonu üreticileri tarafından her bir telefona ayrı olarak verilmektedir. Fakat bu numaralar bazı yasadışı cihaz ve yazılımlarla değiştirilebilmektedir. Bu numaralar genelde telefonun arkasında bataryanın alt kısmında yazmaktadır. Fakat bazı telefon üreticileri, yeni telefon kutularının üzerine IMEI numaralarını yazmaktadırlar. Bu da klonlama yapan dolandırıcıların işini kolaylaştırmaktadır.

Telefonunuz klonlandığı zaman ise maalesef sizin yapabileceğiniz bir şey yok!

İthalatçı firma sizin telefonunuzu sadece bir numarayla kullanmak üzere sisteme tanımlayabiliyor. Fakat bunu tüketici olarak asla kabul etmeyin! Çünkü yüksek rakamlar ödeyerek satın aldığınız telefonlarınıza başka bir hat takıp kullanmak isterseniz maalesef bunu yapamayacaksınız.

Bilinçli bir tüketici olarak yapmanız gereken satın aldığınız firmaya yazılı bildirimde bulunmak ve olumlu bir cevap alamazsanız 'tüketici hakem heyetine' başvuru yapmaktır. Aksi halde cihazınız kayıt dışı olarak işleme alınıp kapatılacak ve bu süre zarfında da garanti hükmünde olduğu halde fatura IMEI numarası ile kullanılan IMEI numaraları farklılık gösterecektir.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun (BTK) son yönetmeliği ile IMEI numaralarının kayıt altına alınma başvuru süresi, yurtdışından gelen yolcunun yurda giriş tarihinden itibaren 120 gün olarak belirlenmiş ve kayıt dışı cihazların bağlantısının kesilme süresi de yine 120 gün olarak hükme bağlanmıştır.

Cihazınıza ait IMEI numarasını sorgulamak için; (https://www.turkiye.gov.tr/imei-sorgulama) sayfasına girilerek internet üzerinden bilgi alınabilmektedir.

Cep telefonunuzun IMEI numarası kayıt işlemleri ise; 'Abone Kayıt Merkezleri' tarafından gerçekleştirilecek olup 131,50 TL'lik harcın yatırıldığına dair, üzerinde pasaport sahibinin TC Kimlik Numarası veya Pasaport Seri Numarası ile isim, soy isim ve kayıt yapılacak olan cihazın IMEI numarası yazılmış olan, vergi dairelerinden alınmış belgenin (makbuzun) aslının verilmesi ile gerçekleşecektir.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel ''Cep Telefonlarındaki Imeı Sorgusunu Mutlaka Yapın'' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement