Milli Eğitim Bakanlığı tarafından zorunlu eğitime ilişkin genelgenin yayınlanmasıyla birlikte, 4+4+4 sisteminde okula başlama yaşı 66. ay olarak belirlendi. Ayrıca isteyen veliler, çocuklarını 60-66. ay aralığında da okula gönderebilecek.
Ebeveynler çocuklarının okula gideceği günü hem büyük bir heyecanla hem de büyük bir kafa karışıklığı ile beklerken, uzmanlar ailelere yönelik önemli tavsiyelerde bulunmaya devam ediyor.
Çocuklar için okula başlamanın yeni bir dünyaya girmek, birey olarak toplumda yer almak ve dış dünyaya açılmak olduğunu ifade eden Özel Hayat Hastanesi'nden Uzman Psikolog Dilek Kaymak, okul sürecinin başlamasıyla birlikte çocuğun kişiliğini kazanmaya yönelik çabaların artmaya başladığını ve çocukta meydana gelen değişimleri fark edebilmek için de öncelikle çocuğun gelişim dönemlerinin özelliklerini bilmenin faydalı olacağını söyledi.
"Okula Erken Başlayan Çocuk Kendini Yetersiz Hissedebilir"
İlkokula başlamanın çocuk için önemli bir adım olduğunu belirten Kaymak, "+-7 yaş arasındaki gelişim her çocukta farklı ilerler ve bu sebeple de okula başlamaya hazır olma yaşı her çocuk için farklıdır. Okula hazır olmak, çocuğun ileride ne kadar zeki, yetenekli ya da azimli olacağının bir göstergesi değil, sosyal olarak belli bir olgunluk düzeyine erişmek ile ilgilidir. İlkokul 1. sınıfa hazır olmadan okula erken başlayan çocuk, öncelikle kendini yetersiz hissedecektir. Kendisini diğer arkadaşlarının performansıyla karşılaştıracak, okula sosyal, duygusal olarak hazır olmadığı için arkadaş ilişkilerinde problem yaşayacaktır. Çocuk zamanla okula gitmek istemeyecek, derslerine dikkatini veremeyecektir. Kısacası okul fobisi, özgüven eksikliği, depresyon, davranış problemleri, okul uyum problemleri gibi çeşitli problemlerle karşılaşacaktır" dedi.
Çocuğunuz, Okula Gitmeye ve Öğrenmeye Hazır Olmalı"
Çocuğun okula başlamasında "okul olgunluğu" kavramının çok önemli olduğuna dikkat çeken Psikolog Kaymak, "Okul olgunluğu, çocuğun bedensel, zihinsel, duygusal, sosyal alanlarda yeterli gelişim göstermesi, okula gitmeye ve öğrenmeye hazır olmasıdır. Çocuğun hareketlerinin dengeli olması, koşması, kendini tehlikelerden koruması ile büyük motor gelişimini, kalem tutma becerisi(kalem hâkimiyeti), makas tutması, el manipülasyonu ile ince motor gelişimini tamamlamış olması gereklidir. Zihinsel gelişim olarak, algılaması, dikkati, ses- harf algısı, kavram becerisi(büyük-küçük, alt-üst, aşağı-yukarı vb.) ile duygusal gelişim olarak, bağımsız olabilmeyi, hakkını savunabilmeyi, aile öğelerinden özellikle de anneden ayrılabilmeyi; sosyal gelişim olarak da sıraya girmeyi, kurallara uymayı, paylaşmayı yapabiliyor olmalıdır" şeklinde konuştu.
"Okul Olgunluğu Testi Yaptırılabilir"
Çocuğun bahsedilen özelliklere uygunluğu konusunda çeşitli ölçümler yapılabileceğini vurgulayan Kaymak, "Metropolitan Okul Olgunluğu Testi yaptırılarak, çocuğun bu koşulları sağlayıp sağlayamadığı ölçülebilmektedir" açıklamalarında bulundu.
Son Dakika › Güncel › Çocuğunuz Okula Başlamaya Hazır mı? - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?