Çocukların İnternet Kullanımı Mercek Altında - Son Dakika
Güncel

Çocukların İnternet Kullanımı Mercek Altında

Bahçeşehir Üniversitesi’nin ev sahipliği ve “Psikolojik Rehabilitasyon ve Eğitim Programları Derneği’nin (PREP) işbirliğiyle düzenlenen Uluslararası Okul Ruh Sağlığı Sempozyumu’nda eğitimde sosyal medya ve internet kullanımına ilişkin konular tartışıldı.

05.05.2016 14:13

Bahçeşehir Üniversitesi'nin ev sahipliği ve "Psikolojik Rehabilitasyon ve Eğitim Programları Derneği'nin (PREP) işbirliğiyle düzenlenen Uluslararası Okul Ruh Sağlığı Sempozyumu'nda eğitimde sosyal medya ve internet kullanımına ilişkin konular tartışıldı.

Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Enver Yücel'in açılış konuşmasını yaptığı sempozyumda, günümüzde teknolojinin hızla geliştiğini ve hayatımızda daha fazla yer almaya başladığı vurgulanarak "İnternet, Sosyal Medya ve Yeni Teknolojilerin Okul Ortamında Sorumlu Kullanımı" konusu yurtiçi ve yurtdışından katılım gösteren akademisyenler, psikiyatrist, pedagog ve psikologlar tarafından masaya yatırıldı. Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencilerinin "dijital bilgi ve iletişim sistemlerinin gençlerin okul ve sosyal hayatlarındaki sorumlu kullanımı" konusunda sunum yaptığı sempozyumda çocuklar, teknolojinin barış için önemli bir araç olabileceğini dile getirdi.

İNTERNET KULLANIM YAŞI SIFIRA DÜŞTÜ

Sempozyumun en dikkat çeken konu başlıklarından biri olan "çocukların internet kullanımı" hakkında yapılan son araştırma verileri de ilgililere sunuldu. İnternet kullanım yaşının sıfıra kadar indiğini açıklayan pedagoglar, dijital medyanın çocuk gelişimi açısından önem taşıdığını, özellikle iki yaşın altındaki çocukların ekran karşısında vakit geçirmelerinin çocukların sosyal-duygusal gelişimlerini olumsuz yönde etkilediği konusunda uyardı. Uyku kalitesinin de olumsuz etkilendiği internet kullanım fazlalığında, ayrıca çocukların uyuduğu odada tablet, televizyon, bilgisayar gibi elektronik cihazların bulundurulmamasına dikkat edilmesi gerekiyor.

Gündemde olan çocuk istismarı konusuna karşın alınan tedbirlerin arttırılması hususuna da değinildi. Ebeveynlerin yüzde 81'inin iki yaş altı çocuklarının fotoğraflarını internete yüklediklerini bu durumun çocuk mahremiyeti açısından tartışılması gerekilen bir konu olduğu ifade edildi.

A'DAN Z'YE İNTERNET BAĞIMLILIĞI

Çağın hastalıklarından olan internet bağımlılığı konusunda da önemli açıklamalar yapan uzmanlar, bağımlılığın tespitinde çocuğun gerçeklik ve sanallık arasındaki dengeyi sağlayıp sağlamadığının dikkate alındığını belirtti. Bağımlılığı önlemede, satın alınan internet limitinden kullanım alanına kadar özen gösterilmesi gerektiğine dikkat çekildi. Evde sınırsız internet bağlantısı olması, tatil dönemlerindeki aşırı internet kullanımı, sosyal paylaşım ve eğlence amaçlı internet kullanımının bağımlılık riskini artırdığı da ifade edildi.

Evlerinde sınırsız internet bağlantısı bulunan, tatil dönemlerinde aşırı internet kullanan, erken yaşta internet kullanımına başlayan, interneti eğitim ve ödev gibi amaçlardan ziyade sosyal paylaşım ve eğlence amaçlı kullanan çocukların bağımlılığa yatkınlığı artıyor.

İnternet bağımlılığı olan çocuk ve gençlere, yaklaşımın kesinlikle kullanım yasağı getirmek olmaması gerektiğini söyleyen uzmanlar, yeni teknolojilerin hızla geliştiği günümüzde "Yasaklama çözüm değildir. Okullarda kurum içi uygulanabilir bir internet politikası izlenmeli ve proaktif bir anlayış çerçevesinde değerlendirilmelidir" diyor.

İnternetin kullanımının zararları yanı sıra yararlarına da değinen uzmanlar, sosyal medyanın sınava hazırlanan öğrencilerin bir araya gelmelerine, akademik ve sosyal konularla ilgili paylaşımda bulunmalarına ve bu yolla kendilerini daha iyi hissetmelerine aracı olduğunu söylüyor. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Çocukların İnternet Kullanımı Mercek Altında - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement