Çocukta Tansiyon Olmaz İnancı Yanlış" - Son Dakika
Güncel

Çocukta Tansiyon Olmaz İnancı Yanlış"

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Zübeyde Gündüz, "Çocukta tansiyon olmaz" inancının yanlış olduğunu, yeni doğandan itibaren her yaş grubunda hipertansiyon görebildiğini belirterek "3 yaşın üzerindeki bütün çocuklarda en az yılda bir kez kan basıncı ölçümü öneriyoruz.

12.03.2016 12:25

ORHAN CANBULATEL - Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Zübeyde Gündüz, "Çocukta tansiyon olmaz" inancının yanlış olduğunu, yeni doğandan itibaren her yaş grubunda hipertansiyon görebildiğini belirterek "3 yaşın üzerindeki bütün çocuklarda en az yılda bir kez kan basıncı ölçümü öneriyoruz. Çocuk herhangi bir nedenle hekime başvurduğunda da mutlaka kan basıncının ölçülmesini tavsiye ediyoruz" dedi.

Prof. Dr. Gündüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bazı sağlık çalışanları arısında bile çocuklarda tansiyon hastalığı görülmeyeceğine dair yanlış bir inanış olduğunu söyledi.

Çocuklarının tansiyonunu ölçtürmek isteyen hasta yakınlarının zaman zaman geri çevrildiğini dile getiren Gündüz, şu bilgileri verdi:

"Çocukta tansiyon olmaz diyerek hastayı geri gönderen sağlık çalışanları var ama biz yeni doğandan itibaren her yaş grubunda hipertansiyon görebiliyoruz. Yeni doğanda görülen tansiyon yükseklikleri, kişinin yaşam tarzı ve alışkanlıklarından ziyade altta yatan bir sebebe bağlıdır. Doğum zorlukları veya erken doğum tansiyon yüksekliği yapabilir. Düşük doğum ağırlıklı bebeklerde tansiyon yüksekliği çok fazla. Yine yoğun bakım ünitelerinde yatan hastalarda tansiyon yüksekliği olabilir, hastanın böbrek damarlarında doğuştan bir sorun varsa bu da tansiyon yüksekliği yapabilir. Bunları erken dönemlerde görüyoruz. Bunun dışında kronik böbrek hastalarında hipertansiyon çok sık görüyoruz. Yaş büyüdükçe bizim birincil hipertansiyon dediğimiz, erişkinlerde görülen ve sebebi bilinmeyen bir hipertansiyon yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Bu da giderek artmakta son zamanlarda."

"3 yaşından itibaren tansiyonunu ölçtürün"

Prof. Dr. Gündüz, özellikle çocuklar arasında obezitenin ve hareketsiz yaşam tarzının arttığına dikkati çekerek, "Çocuklar çok uzun zaman televizyon ve bilgisayarın başında vakit geçiriyorlar. Biz onların 2 saatten daha fazla televizyon ve bilgisayarın başında kalmalarını istemiyoruz" dedi.

Çocuklara hareketli yaşam tarzının benimsetilmesinin önemine işaret eden Gündüz, şunları kaydetti:

"Bilgisayarın başında kalan çocuğun kendisi de direkt olarak kan basıncının yükselmesine sebep olabiliyor, bir de yanında bir şeyler atıştırıyor. Bunlar da kan basıncı yükselmesine neden oluyor. Dışarıda yemek yemek, fast-food yaygınlaştı günümüzde. Onların tuz oranları çok yüksek. Yine marketlerden alınan hazır yiyeceklerin tuz oranları çok yüksek çünkü koruyucu olarak tuz konuluyor içine. Tuz oranlarının yüksek olması kan basıncının yükselmesi için önemli sebepler. Yiyecek alınırken mutlaka tuz oranı kontrol edilmeli."

Gündüz, çocuklarda hipertansiyonun nedensiz baş ağrısıyla kendini gösterebileceğini, yorgunluk, baş dönmesi, şiddetli baş ağrısı ve burun kanaması gibi belirtilerin de ortaya çıkabileceğini bildirdi.

Bazı çocukların ani tansiyon yükselmesine bağlı nöbetle kendilerine başvurduğunu aktaran Gündüz, "Bunun dışında ciddi tansiyon yükseklikleri kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği yapabilir. Hastalar genellikle bize baş ağrısı ve yorgunluk yakınmalarıyla geliyor. Bazen de hiçbir belirtisi olmayabilir. Onun için biz 3 yaşın üzerindeki bütün çocuklarda en az yılda bir kez kan basıncı ölçümünü öneriyoruz. Çocuk her hangi bir nedenle hekime başvurduğunda da mutlaka kan basıncının ölçülmesini tavsiye ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Çocukta Tansiyon Olmaz İnancı Yanlış' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement