Dan Diner İstanbul'da - Son Dakika
Güncel

Dan Diner İstanbul'da

Dan Diner İstanbul\'da

Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampüsü'nde gazeteci Mete Çubukçu ve Melek Ulagay ile bir söyleşi gerçekleştirecek.

04.11.2011 15:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dünyanın önemli tarihçilerinden Dan Diner, Bilgi Üniversitesi ve S. Fischer Vakfı'nın ortak düzenlediği etkinliğin konuğu olarak 17 Kasım 2011 tarihinde, saat 18:00'de Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampüsü'nde gazeteci Mete Çubukçu ve Melek Ulagay ile bir söyleşi gerçekleştirecek.

S. Fischer Vakfı'nın Türkiye'de yürüttüğü "Adımlar-Schritte" çeviri projesi, Dan Diner'in bugüne kadar üç kitabının Türkçeye çevrilmesini sağladı. Sezer Duru'nun yöneticiliğinde ve editörlüğündeki proje, Almanca'dan yapılan çevirilerin kalitesini artırmak ve Türk okuruna Alman edebiyatını ve düşüncesini tanıtmayı amaçlıyor. S. Fischer Vakfı'nın desteği ile çevrilen kitapların yazarları, bundan böyle Türkiye'de ağırlanacak, konuşmalar ve söyleşilere katılacak. Dan Diner, planlanan bu etkinliklerin ilk konuk yazarı olarak İstanbul'da.

Dan Diner, 1946 doğumlu. Kudüs İbrani Üniversitesi'nde modern ve çağdaş Avrupa Tarihi ile Leipzig Üniversitesi Tarih Semineri'nde Yahudi Tarihi profesörüdür. 1999'dan bu yana Simon-Dubnow-Enstitüsü Yahudi Tarihi ve Kültürü başkanlığını yürütmektedir. Leipzig'deki Saksonya Bilimler Akademisi'nin filolojik-tarih sınıfı asil üyesi olarak, Simon-Dubnow-Enstitüsüne bağlı "Avrupa Gelenekleri - Yahudi Kültürü Ansiklopedisi" araştırma projesinin başındadır. 2006'da Ernst Bloch ödülü ve 2007'de İtalyan Premio Capalbio Uluslararası Politika Ödülü'nü almıştır. Konuk profesör olarak Kassel, Münih, Viyana, Urbana-Champaign, Luzern, Oxford ve Princeton üniversiteleri ve araştırma enstitülerinde çalışmıştır.

İstanbul Bilgi Üniversitesi tarafından yayımlanan Mühürlenmiş Zaman, Dan Diner'in Türkçe'de yayımlanmış üçüncü kitabı. İlk iki kitap daha önce İletişim Yayınları tarafından yayımlanmıştı: önemli bir Yahudi Soykırımı sorgulaması olan Karşıt Hafızalar, Soykırımın Önemi ve Etkisi Üzerine ve eleştirmenlerden "çağa isabetli teşhis koyan yazar" övgüsünü aldığı kitabı Yüzyılı Anlamak. Her iki kitabın da editörlüğünü Tanıl Bora yapmıştı.

Dan Diner Orta Doğu tarihini derinlemesine bildiği için tartışma yaratan son kitabı Mühürlenmiş Zaman 'da can alıcı sorulara cevap arıyor: İslam coğrafyasında, özellikle Arap dünyasında "zaman" adeta "mühürlenmiş", akıp gitmesi engellenmiş midir? Dışarıdan bakan gözler sıkıcı, yıldırıcı bir gelişmemişlikle mi karşılaşır? Modernleşmeye izin vermeyen, gelişmeyi engelleyen İslam dini mi yoksa Batı'nın kurduğu hegemonya mı? Gelişmemişlik sorunu ekonomik yönüyle mi yoksa politik boyutuyla mı ele alınmalıdır?

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Dan Diner İstanbul'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement