DHA YURT BÜLTENİ - 11 - Son Dakika
Güncel

DHA YURT BÜLTENİ - 11

Hemşire, bıçakladığı doktor eşini hastaneye yetiştirdi (2)AKCİĞERİNDEN YARALANMIŞDenizli'de, eşi hemşire Aylin E. (39) tarafından bıçaklanan doktor Cüneyt E.'nin (47), Servergazi Devlet Hastanesi'ndeki tedavisi sürüyor.

24.05.2019 14:12

Hemşire, bıçakladığı doktor eşini hastaneye yetiştirdi (2)
AKCİĞERİNDEN YARALANMIŞ

Denizli'de, eşi hemşire Aylin E. (39) tarafından bıçaklanan doktor Cüneyt E.'nin (47), Servergazi Devlet Hastanesi'ndeki tedavisi sürüyor. Cüneyt E.'nin sol akciğerinden yaralandığı belirtildi.
Çiftin olay öncesi ve sonrasında güvenlik kamerası tarafından görüntülendijği ortaya çıktı. Görüntülerde sabah yaşadığı siteye aracıyla gelen Cüneyt E.'nin evine girmesi yer aldı. Bıçakla yaralandıktan sonra Cüneyt E.'nin, eşi Aylin E. ile birlikte yaşadıkları apartmandan çıkmaları, otomobille hastaneye gitmeleri de yer aldı.

GÖRÜNTÜ GEÇİLİYOR

Haber: Deniz TOKAT/DENİZLİ,

====================

Sümela Manastırı'nda 360 tonluk kaya yerinde sabitlendi

Trabzon'un Maçka ilçesinde, restorasyon çalışmalarının ilk etabı tamamlanıp, 4 yıl aradan sonra yarın ziyarete açılacak tarihi Sümela Manastırı'nda riskli görülen yaklaşık 360 tonluk kaya bloğu, çelik ağla bohçalanarak bulunduğu alana sabitlendi.
Türkiye'nin önemli tarihi, turistik ve inanç mekanlarından olan, yerli ve yabancı binlerce turistin ziyaret ettiği Maçka'daki Karadağ eteklerinde bulunan tarihi Sümela Manastırı'nda, 4 yıl önce başlatılan restorasyon çalışmalarında ilk etap tamamlandı. Manastırda, kaya ve buz kütlelerinin düşerek olumsuzluğa yol açmaması için endüstriyel dağcılardan oluşan özel ekiple sürdürülen yamaç ıslah çalışmasının büyük bölümü de sona erdi. Ekipler, 3 aşamada, 79 bin metrekare alanda yürütülen çalışmalarda, manastırda ziyaretçilerin can güvenliğini sağlamak amacıyla yaklaşık 4 bin ton ağırlığındaki kayaların temizliği yapıldı.
Sümela Manastırı'nda riskli görülen yaklaşık 360 tonluk kaya kütlesinin düşürülmesi için de çalışma yapıldı. Ancak kayanın düşürülmesinin yamaçtaki diğer kaya kütlelerinin hareketini de tetikleyeceği göz önünde bulundurularak farklı bir yöntem denendi. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Jeofizik ve Jeoloji Bölümü'nden uzman bir heyetin yaptığı inceleme sonucu, bahse konu kaya kütlesi, çelik ağla bohçalama yöntemiyle bulunduğu alana sabitlendi.
PROF. DR. BEKTAŞ: KAYA DÜŞMELERİ HEP OLACAKTIR
KTÜ eski öğretim üyesi Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, manastırda kaya düşmelerinin geçmişte olduğu gibi gelecekte de olacağını belirtti. Prof. Dr. Bektaş, kaya düşmelerinin bütünüyle önlemenin mümkün olmadığını ifade ederek, "Geçmişte burada kaya düşmesine bağlı herhangi bir yaralanma ya da ölüm olayı yaşanmamıştır, ama buna rağmen ziyaretçilere açılacak olan yerde elbette ki jeolojik olarak potansiyel bir kaya düşmesi tehlikesi vardır. Bu tehlike de bugün yapılan çalışmamalarla nispeten azaltılmaya çalışılmaktadır. Hiçbir zaman bütünüyle bu tehlike ortadan kaldırılmaz. Bu çalışmaları iki grup halinde toplamak mümkündür. Birisi aktif çalışma. Bu çalışmalar düşebilecek olan kayaları düşürmektir. Pasif çalışmalar ise düşmesi mümkün kayanın etrafa verecek zararı önlemek için tel ağların gerilmesidir" dedi.
'KAYA DÜŞMELERİ YAŞANACAKTIR'
Kaya koparmanın doğru olmadığını söyleyen Prof. Dr. Bektaş, "Bir kayayı aşağıya aldığın zaman çevresindeki kayalar da hareketlenir. Bir yerden bir parça söktün mü, bütün kayalar yerinden oynamaya başlar. Magmatik kayaç orası. Orada 3 doğrultuda kırıklar mevcut. Yani siz ne kadar sökerseniz sökün, sağlam kayaya ulaşmanız mümkün değil. Orada kaya düşmesi, taş düşmesi önlenemez. Kaya sökme ile oranın güvenilirliğini sağlayamazsınız ve hatta bütün kayaçlar yerinden oynamaya başladığı için orası daha da tehlikeli olur. Çok düşmekte olan kayaları aşağıya indirmek gerekir. Kaya sökmek yerine, çelik halatlar koymak daha doğru. Kaya sökmenin sonu yok. Bir kaya aldığınızda oradan bütün dağı sökmeniz lazım" diye konuştu.
BİRİNCİ ETAP ZİYARETE AÇILACAK
4 yıl süren restorasyonun ardından Sümela Manastırı'nın birinci avluya kadarki ilk kısmı yarın ziyarete açılacak. İkinci etap restorasyon çalışmaları kapsamında kilise ve sınıfların yer aldığı bölüm üzerindeki alanlarda da kaya ıslahı ve temizlenmesi çalışmaları yapılacak. Ardından manastır içerisindeki kilise, sınıflar ve avlu kısmında restorasyon çalışmaları gerçekleştirilecek.
SÜMELA MANASTIRI
'Maçka'da Karadağ'ın Altındere Vadisi'ne bakan eteğinde, yaklaşık 300 metre yükseklikteki ormanlık alanda kayaların oyulmasıyla yapılan Sümela Manastırı, halk arasında 'Meryem Ana' adıyla da biliniyor. Hakkında çeşitli rivayetler de bulunan ve kuruluşu bilimsel verilere göre 13'üncü yüzyıla uzanan tarihi manastırda, hizmet birimleri, misafirhane, mutfak ve ayazmanın dışında toplam 72 oda bulunuyor. 88 yıl aranın ardından, manastırda 2010 yılında binlerce kişinin katılımıyla düzenlenen ayini, Fener Rum Patriği Dimitri Bartholomeos yönetmişti. Restorasyon çalışmaları sırasında, bugüne kadar girilmemiş kuzey çatının üst sağ yamacında gizli geçitle ulaşılan noktalar tespit edilmişti. Hristiyanların tapınak veya kutsal alan kabul ettiği 'şapel' ve 'çile odaları' olduğu belirlenen alanda, bugüne kadar görülmemiş 'cennet ve cehennem, ölüm ve yaşam' tasviri taşıyan fresklerin yer aldığı belirlendi.

Görüntü Dökümü
(ARŞİV)
-Sümela Manastırı görüntüleri
-Drone görüntüleri
-Osman Bektaş konuşma
-Detaylar

Boyut:  622 MB

Haber-Kamera:  Aleyna KESKİN/MAÇKA, (Trabzon), -

==================

Avukat ve bankacılara 'ihaleye fesat karıştırma' operasyonu

Afyonkarahisar'da bazı resmi kurumların ihalelerine fesat karıştırdıkları ileri sürülen 26 şüpheli polis operasyonuyla yakalandı. Şüphelilerden 17'si polisteki ifadelerinin ardından serbet bırakıldı, 9'u ise adliyeye sevk edildi.
Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 'ihaleye fesat karıştırma' suçundan yürütülen soruşturma kapsamında Afyonkarahisar Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, daha önceden belirlenen adreslere eş zamanlı operasyon düzenledi.
Operasyonda aralarında avukat, resmi kurum görevlileri ile bankacıların da olduğu 26 şüpheli gözaltına alındı. Şüphelilerden 17'si polisteki sorgularının ardından serbest bırakıldı.
9 şüpheli ise Afyonkarahisar Devlet Hastanesi'nde sağlık kontrolünden geçirilerek, adliyeye sevk edildi.

GÖRÜNTÜ GEÇİLİYOR

Haber: Satılmış AKKAŞ/AFYONKARAHİSAR, -

===================

Şehir şehir gezerek kalaycılık yapıyor

İstanbul'dan ailesiyle birlikte Bingöl'e gelen kalay ustası Fatih Tokgöz (36), "Şehir şehir gezerek, işimizi devam ettirmeye, para kazanmaya çalışıyoruz" dedi.
Fatih Tokgöz, eşi ve 4 çocuğuyla birlikte şehir şehir gezerek, geçimini sağlıyor. İstanbul'dan Bingöl'e geldiğini anlatan Tokgöz, işyerlerinde ve evlerdeki bakır tabakları kalay yöntemiyle temizlediklerini söyledi. Her bir parçayı 5 ile 10 lira arasında değişen fiyatlarla temizlediğini anlatan Tokgöz, "Kazandığımız parayla geçimimizi sağlıyoruz. Ata mesleğidir. Elimizden geldiği kadar işimizi devam ettirmeye çalışıyoruz. Kayseri, Niğde ve Adana tarafına gittiğimiz zaman oralarda bakır işlemesi ölmediğinden kalaycılık mesleğini yapıyoruz. Doğu illerine geldiğimizde ise çelikten yapılmış mutfak malzemelerini parlatma işlemi yapıyoruz" dedi.
20 yıldır kalaycılık yaptığını anlatan Tokgöz, "Aslen Bulgaristan göçmeniyiz. Bulgaristan'dan geldik. Dedelerimiz Atatürk zamanında İstanbul'a yerleşmiş. Kalaycılık mesleğini sürdürüyoruz. Kanımıza işlemiş meslek" diye konuştu.

Görüntü Dökümü
-----
-Tokgöz'ün çalışması
-Tokgöz'ün açıklaması
-Ailesinden görüntü
-Genel ve Detay görüntüler

GÖRÜNTÜ BOYUTU: 373 MB

Haber-Kamera: Aziz ÖNAL/BİNGÖL,


Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel DHA YURT BÜLTENİ - 11 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement