Doğu'nun "Ihlara Vadisi" turizme kazandırılmayı bekliyor - Son Dakika
Güncel

Doğu'nun "Ihlara Vadisi" turizme kazandırılmayı bekliyor

Doğu\'nun "Ihlara Vadisi" turizme kazandırılmayı bekliyor

CEMİL KARİP - Diyadin ilçesinde Doğu'nun "Ihlara Vadisi" olarak adlandırılan Murat Kanyonu, turizme kazandırılmayı bekliyor.

16.10.2013 12:51

CEMİL KARİP - Diyadin ilçesinde Doğu'nun "Ihlara Vadisi" olarak adlandırılan Murat Kanyonu, turizme kazandırılmayı bekliyor.

Yüksekliği yaklaşık 60 metreye ulaşan, her mevsim ayrı güzelliğe bürünen, yamaçlardaki aşınmalar sonucu basamaklı bir biçimde oluşan kanyonda, zengin bitki çeşidi de yer alıyor. Murat nehrini her iki yönde çevreleyen kanyonun yamaçlarının oldukça dik ve derin görünümü bulunuyor.

Jeoloji Mühendisi Fatih Üçgün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kanyonun ilçedeki jeotermal sahaya yakın olduğu için termal turizm açısından da önemli potansiyele sahip olduğunu söyledi.

Kanyonun, termal turizm alanına dahil edilerek projeyle değerlendirmesi gerektiğini ifade eden Üçgün, şöyle devam etti:

"Murat Kanyonu, Tendürek volkanı ve bunun parazit volkan konilerinden akan lavların ani soğumasıyla oluşmuştur. Etrafında doğa yürüyüş yolları ve soysal donatı alanları yapılarak kanyon önemli bir turizm alanı haline getirilebilir. Murat Kanyonu, Diyadin Kanyonu boyunca sağlı sollu, keskin, dik yamaçlara sahiptir. Bu yamaçlar ani soğuyan ve hegzagonal özellikte bulunan bazaltlardan oluşur. Kanyon içinde yer yer jeotermal sulardan kaynaklı traverten oluşumlar da gözlenmektedir. Bu traverten oluşumlar bazalt lavlarına bir uyum göstererek onlar gibi keskin bir yamaç oluşturmuştur. Özellikle bazalt lavı içine yerleşmiş olan ve yılan şeklini andıran oluşum, bölgenin termal ve volkanik aktivitesinin ne kadar iç içe olduğunu göstermektedir."

- "Hem yaz hem de kış turizmi açısından önemli bir potansiyele sahiptir"

Kanyona ait net harita ölçümlerinin henüz alınmadığını belirten Üçgün, ölçümler alınarak turizme sayısal bir veriyle kazandırılması gerektiğini ifade etti.

Kanyonda gerekli bitki ve canlı familyası çalışmalarının da yapılarak bilimsel verilerin elde edilmesi gerektiğini vurgulayan Üçgün, "Kanyonun, turizme kazandırılması, doğal sit alanı olarak değerlendirilerek koruma altına alınması gerekiyor. Çünkü Murat Kanyonu hem yaz hem de kış turizmi açısından önemli bir potansiyele sahiptir. Kışın, burada oluşan buz sarkıtları muhteşem görüntü oluşturuyor. Yazın da zaten muhteşem doğa güzelliğiyle dikkati çekiyor" diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Doğu'nun 'Ihlara Vadisi' turizme kazandırılmayı bekliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement