Ruh Sağlığı Derneği Başkanı Ömer Akgül, iş yerlerinde beden sağlığına verilen önemin ruh sağlığına da gösterilmesi gerektiğini belirterek, ruhsal ve sosyal iyilik halini korumak ve güçlendirmek için iş yeri psikologlarına ihtiyaç duyulduğunu bildirdi.
Akgül, Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, 4-10 Mayıs'ta İş Sağlığı ve İş Güvenliği Haftası'nın, 10 Mayıs'ta ise Dünya Psikologlar Günü'nün kutlandığını kaydetti.
Ruh ve beden sağlığının bir bütün olduğunu vurgulayan Akgül, "Ruhsal, sosyal ve bedensel açıdan verimli bir ortamın varlığını en iyi şekilde sürdürebilmek için 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'na göre iş yerlerinde sağlık birimlerinin oluşturulması zaruri olmuştur. Beden sağlığına verilen önem, ruh sağlığına da verilmelidir. Bu sebepten ötürü ruhsal ve sosyal iyilik halini korumak ve güçlendirmek için iş yeri psikoloğuna ihtiyaç duyulmaktadır" ifadelerini kullandı.
"İş yeri psikoloğunun görev tanımıyla ilgili gerekli düzenlemelerin yapılmasını talep ediyoruz"
Akgül, iş yasasındaki "iş sağlığı ve güvenliği"ne ilişkin maddelerde sağlık biriminde en az bir iş yeri hekimi ile iş yeri hemşiresi veya sağlık memurunun görevlendirilmesinin zorunlu olduğunu aktararak, şunları kaydetti:
"Mevzuatımızda, bir iş yerinde 50 veya daha fazla çalışan mevcut ise o iş yerinde, iş yeri hekimi bulundurma zorunluluğu hükmü yer almaktadır. Bu zorunluluğun aynı maddedeki ruhsal ve sosyal sağlık ifadesinden hareketle 'iş yeri psikoloğu' için de geçerli olması gerekmektedir. Bu vesile ile 'mutlu verimli çalışanlar', 'optimum üretim', 'ülke kalkınması', 'toplum ruh sağlığı' gibi birçok alanda kazanım yolları açacak olan iş yeri psikoloğunun görev tanımlarının bir an önce belirlenerek ilgili kanun çerçevesince gerekli düzenlemelerin yapılmasını talep ediyoruz." - İstanbul
Son Dakika › Güncel › Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Günü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?