Edirne'nin Fethi 651 Yaşında - Son Dakika
Güncel

Edirne'nin Fethi 651 Yaşında

Edirne\'nin Fethi 651 Yaşında

Edirne'nin fethinin 651'nci yıldönümü nedeniyle Atatürk Anıtı'nda Genelkurmay Başkanlığı'nın Mehteran Bölüğü'nün de katıldığı tören düzenlendi.

05.05.2012 13:02

Edirne'nin fethinin 651'nci yıldönümü nedeniyle Atatürk Anıtı'nda Genelkurmay Başkanlığı'nın Mehteran Bölüğü'nün de katıldığı tören düzenlendi. Anıta çelenklerin konulması ardından Mehteran Bölüğü mini bir konser verirken, protokol üyeleri konseri gölgeye geçerek dinlemeyi tercih etti.

Edirne'nin fethedilmesinin 651'nci yıldönümü Atatürk Anıtı'nda düzenlenen törenlerle başladı. Törene Edirne Valisi Gökhan Sözer, Tugay Komutanı Tuğgeneral Cengiz Demirci, Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi ile çok sayıda kişi katıldı. Vali Sözer ve diğer protokol üyeleri Atatürk Anıtı'na çelenk bırakırken, Edirne Kültür ve Turizm Müdürü İrfan Özcan, Edirne'nin 1'inci Murat tarafından fethedildiğini ve İstanbul'un alınışına kadar 92 yıl boyunca Osmanlı Devleti'nin başkenti olduğunu söyledi. Tarihlerin çalışmaları sonucu fetih tarihinin 5 Mayıs 1361 olarak belirlendiğini kaydeden Özcan şunları söyledi:

"Edirne ve Doğu Trakya'nın fethi, Osmanlıların Avrupa'ya kesin olarak yerleştiklerini gösteren bir olaydır. Bu Anadolu Türk tarihi için olduğu kadar Balkanlar ve buna bağlı olarak Avrupa içinde bir dönüm noktası olmuştur. Zira Osmanlılar sayesinde Avrupa, dini, müsamaha, insana saygı ve hukuka riayet gibi kavramlarla tanışmışlardır. Edirne'nin fetih yıldönümlerinin hak ettiği şekilde daha görkemli kutlanması için bütün kurumların konuya hassasiyetle yaklaşması gerekiyor. Öncelikle ecdadımıza bir vefa borcu olarak Edirne fatihi Murat Hüdavendigar'ın Edirnelilerle ve gelecek nesillere daha anlamlı bir şekilde buluşması için I.Murat ismiyle bir meydanın hazırlanması, fetih anlam ve öneminin daha kapsamlı bir şekilde işlenmesi gerekiyor."

Konuşmaların ardından Genelkurmay Başkanlığı Mehteran Bölümü mini bir konser verdi. Mehteran konseri sırasında Atatürk Anıtı'nın güneşli olması nedeniyle Edirne Valisi Gökhan Sözer ve diğer protokol üyeleri konseri, alanın altı kısmında bulunan gölgelik bir alanda dinlemeyi tercih etti. Konseri izleyenler mehteranı cep telefonlarına kaydederken, bazıları da hatıra fotoğrafı çektirdi.

651 YIL ÖNCE FETHEDİLDİ

Edirne, 5 Mayıs 1361 tarihinde Osmanlı padişahı 1'inci Murat tarafından fethedildi. Edirne, Osmanlı fethinden önce küçük bir şehir olan ve günümüzde 'Kaleiçi' denilen sınırla çevrili bölgeden ibaretti ve Bizans İmparatorluğu'na bağlıydı. - Edirne

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Edirne'nin Fethi 651 Yaşında - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement