Esenler Atıf Hoca'yı Andı - Son Dakika
Güncel

Esenler Atıf Hoca'yı Andı

Esenler Atıf Hoca\'yı Andı

İskilipli Atıf Hoca olarak bilinen Mehmet Atıf Hoca'nın hayatını anlatan "Kelebekler Sonsuza Uçar" filmi Dr. Kadir Topbaş Kültür ve Sanat Merkezi'nde gösterildi.

05.02.2015 16:32  Güncelleme: 16:33

Tarihte İskilipli Atıf Hoca olarak bilinen ve 4 Şubat 1926 yılında Şapka Kanunu'na muhalefet ettiği için İstiklal Mahkemesi'nde yargılanarak idam edilen Mehmet Akif Hoca, idam edilişinin 89. Yılında Esenler Belediyesi Dr. Kadir Topbaş Kültür ve Sanat Merkezi'nde "Kelebekler Sonsuza Uçar" filmi ile anıldı. Esenler Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü'nün organizatörlüğündeki gerçekleşen, İskilipli Atıf Hoca'nın Şapka Kanunu'na muhalefet ve idam sürecinin anlatıldığı filmi izlemeye gelen vatandaşlar duygu dolu anlar yaşadı.

RİSALE YAYIMLAMIŞTI

İskilipli Atıf Hoca, şapka devriminden önce yayımlamış olduğu "Frenk Mukallitliği ve Şapka" risalesinde Müslümanları amel-iman bütünlüğüne davet ediyordu. O, Müslümanların, Müslüman olmayanların kılık kıyafet ve kültürel alışkanlıklarına benzemeye çalışmasının caiz olmadığını söylüyordu. Bir Müslüman ile Hıristiyan'ın veya bir Yahudi'nin kılık kıyafetinden ayırt edilebileceğini, hatta edilmesi gerektiğini savunuyordu. Bu risalesinden ötürü Şapka Kanunu'nun çıkması ile birlikte 26 Aralık 1925 günü risaleyi dağıtanlarla birlikte gözaltına alındı. Risalesini kanundan önce yazmış ve kanunun çıkması ile birlikte buna karşı bir muhalefet yazısı yazmamıştı. Ancak mahkemede yine kanununa karşı olduğunu ifade ederek bu yönde tutum sergiledi ve 4 Şubat 1926'da İstiklal Mahkemesi'nde yargılanarak idam edilmişti.

Yönetmenliğini Mesut Uçakan'ın yaptığı "Kelebekler Sonsuza Uçar" filmi de İskilipli Atıf Hoca'nın idam edilişini konu alıyor. İzleyenler tarafından bir kez daha tam not alan film, ülkenin hangi badirelerden geçerek bugünlere geldiğini göstermesi açısından Türk sinemasının yüzakı eserlerinden biri olarak değerlendirildi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Esenler Atıf Hoca'yı Andı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement