Eyüp’te Tarihi Çeşmeler Hayat Buluyor… - Son Dakika
Güncel

Eyüp’te Tarihi Çeşmeler Hayat Buluyor…

Eyüp’te Tarihi Çeşmeler Hayat Buluyor…

Eyüp Belediyesi, Geçmişten Günümüze Yaşam Kaynağı Sunan, Şehre Anıtsallık Ve Hareket Kazandıran Tarihi Çeşmeleri Restore Ediyor

10.01.2011 22:10  Güncelleme: 22:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eyüp Belediyesi, geçmişten günümüze yaşam kaynağı sunan, şehre anıtsallık ve hareket kazandıran tarihi çeşmeleri restore ediyor… Osmanlı'dan kalan 110 çeşmeyi restorasyon kapsamına aldı...

Yapılan çalışmalarla Belediye iki yıl içerisinde 20 çeşmeyi aslına uygun olarak restore ederek vatandaşların kullanımına sundu. Çalışmalar devam ediyor.

İnsan yaşamının vazgeçilmezleri arasında olan su, geçmişten günümüze önemini hiç yitirmedi… Osmanlı döneminde Mimar Sinan'ın inşa ettirdiği su kemerleri ile şehre su getirilirken, Romalılar da aynı şekilde kemerler, kanallar, bentler inşa ederek suyu depolamış ve dağıtmıştı.

Tatlı su kaynakları, tarih boyunca su kemerleri ve kanallarıyla, bentler inşa edilerek depo edilmiş, tepelerin yamaçlarına galeriler açılarak yeraltı suları şehirlere getirilmişti. Toprak künkler ile oluşturulan şebeke sistemleri ile çeşme, hamam ve sarnıçlara dağıtılan sular, vatandaşlar tarafından rahatlıkla kullanılmıştı.

17. Yüzyıldan günümüze Padişahlardan, valide sultanlara, sadrazamlardan paşalara kadar Osmanlı döneminde önemli isimlerin çeşmelerinin yer aldığı Eyüp, tarihin yıprattığı çeşmelerine tekrar kavuşuyor. Rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri Eyüp Belediyesi Plan ve Proje Müdürlüğü'nce hazırlanan çeşmeler ve Fen işleri Müdürlüğünce yürütülen çalışmalara tekrar ayağa kalkıyor.

Kanuni Sultan Süleyman, Çinili Çeşme, Süleyman Subaşı, Ümmi Sinan, Alemdar Mustafa Paşa, Kapı Ağası Mustafa Ağa, Mustafa Ağa Meydan, Serasker Hasan Rıza ve Öküz Mehmet Paşa Çeşmesi tarihin sayfalarından çıkarak tekrar vatandaşların kullanımına sunuldu. Eyüp Belediye Başkanı İsmail Kavuncu, "Yaptığımız çalışmalarla eski eserleri günümüze tekrar kazandırarak tarihi gençlerimize emanet ediyoruz. Tarihi çeşmelerimizi restore ettik, onlar da eskisi gibi musluklarından su akıtmaya devam edecek" dedi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Eyüp’te Tarihi Çeşmeler Hayat Buluyor… - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement