Fındık Ağacından Sanat - Son Dakika
Güncel

Fındık Ağacından Sanat

Fındık Ağacından Sanat

Ordu'da yaşayan 90 yaşındaki Mustafa Sabri Gözükan, fındık ağacı lifleri ile taşı yontarak çeşitli figürlerle sanata dönüştürüyor.

22.05.2013 11:05  Güncelleme: 15:24

Örgü ve taş oyma ustası Mustafa Sabri Gözükan, Saray Mahallesi'ndeki evinin bir bölümünü atölyeye çevirdi. Eşi yıllar önce ölen ve yalnız yaşayan Mustafa Sabri Gözükan, çocuk yaşta öğrendiği el sanatlarıyla hala hünerlerini sergilerken eserleri de büyük ilgi topluyor.

Uzun ömrünü sanata borçlu olduğunu belirten Gözükan, Tarım Kredi Kooperatifi Müdürlüğü'nden emekli olduktan sonra yaklaşık 40 yıldır el sanatlarıyla ilgilendiğini söyledi. Yaptığı eserleri Ordu Valiliği başta olmak üzere çeşitli kuruluşlara Ordu'nun tanıtımı için bağışladığını, ticari olarak bu işi yapmadığını da belirten Gözükan, "Son olarak kütükten oyulmuş tek parça zincir ve fındık figürlü eseri Ordu Belediyesi'ne bağışladım. Cumhuriyet Meydanı girişinde bu eserim sergileniyor. Hiçbir eserimi parayla satmadım. Çok isteyen oluyor ancak sadece Ordu'nun tanıtımı için bu eserleri yapıyorum" dedi.

Fındık ağacını oluşturan dalların ince liflerini ayırarak yaptığı birbirinden güzel hasır örme sepetleri, ahşaptan ve taş oymacılığı ile yapılan eşsiz kalın zincirlerden oluşan eserlerini evinin bir bölümünde sergileyen Mustafa Sabri Gözükan, yaşlı olmasına rağmen yeni yeni eserler yapıyor. Ahşabı ve taşı yontarak Ordu figürlü özel tasarımlar yapan Gözükan, "Çocukluğumda el sanatlarına hep merakım olmuştu. Fındık ağacı liflerinden sepet yaparak el sanatlarına başladım. Emekli olduktan sonra vaktimi değerlendirmek için kendimi sanata verdim. Yüzden fazla yaptığım el sanatlarım var. Bunların her birinde el emeği var, bu eserleri zaman zaman çeşitli fuarlarda ve sergilerde sergiliyorum. Önceki yıl Ordu'ya gelen Cumhurbaşkanımızın eşi Hayrünnisa Gül 'Konuşan Kitap Şenliği'nde sergimi ziyaret etti, ona eserlerimden hediye ettim çokta memnun kaldı" diye konuştu.

Mustafa Sabri Gözükan'ın Ordu Valiliği, Ordu Belediyesi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne bağışladığı bazı eserleri ise kentin değişik noktalarında oluşturulan platformda teşhir amacıyla sergileniyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Fındık Ağacından Sanat - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement