Gaziantep'in Altı da Üstü de Kültür - Son Dakika
Son Dakika Logo

Gaziantep'in Altı da Üstü de Kültür

Gaziantep\'in Altı da Üstü de Kültür
06.02.2013 11:05

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Gaziantep'in tarihi zenginliklerini gün yüzüne çıkardı.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi, kentin birçok bölgesinde yaptığı imar ve restorasyon çalışmaları ile Gaziantep'in tarihi zenginliklerini gün yüzüne çıkardı.

5 milyon metre kare alanda kamulaştırma yapan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, GASKİ tesisleri civarı, 100. Yıl Parkı, Çıksorut, Karagöz, Mithatpaşa mahallelerinde ise kamulaştırma çalışmalarını sürdürüyor. Derekenarı sokağının olduğu meydanda 27 tescilli yapının çatı onarımını da destek veren belediye, birçok tarihi yapıyı da restore ederek turizme kazandırdı.

"Gaziantep'in altı da üstü de kültür" diyen İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Sezer Cihan, "Bu bağlamda 33 mağarada ve birçok livasta çalışma yaptık. Yıkmaktan yapmaya giden bir yol izledik. Bir dönem kentin tarihini ve kültürünü yıkmaya çalışan çocukları rehabilite ederek hayata kazandırdık. Şimdi o çocuklar rehabilitasyon merkezimizde aldıkları eğitim sonrasında taş ustası olarak restorasyon çalışmalarında görev alıyorlar. Daha önce sokakta yaşayan çocukların yıkmaya çalıştıkları tarihi yapıları rehabiltasyonlarının ardından yine kendileri ile restore ederek yeniden turizme ve kültürü kazandırdık." diye konuştu.

50 YILLIK PLANLAMAYI YAPIYORUZ

Yamaçtepe, Sam Mezrası, Çıksorut ve diğer bölgelerde planlama çalışmalarının bitmesi durumunda kentin 50 yıllık planlama sıkıntısının olmayacağını ifade eden Cihan, Ekolojik Kent planlamasının tamamlandığını ve burada 300 daire yapmayı planladıklarını söyledi.

Ekolojik Kent için Avrupa ülkeleri ile Türkiye üzerinde birçok araştırma ve inceleme yaptıklarını işaret eden Cihan, burası için bir tasarım rehberi uyguladıklarını belirtti. 25 ülke üzerinde bir inceleme yaptıklarını ve en ufak ayrıntıyı düşündüklerini dile getiren Sezer Cihan, Pasif Ev Projesi (Yeşilev) ile çevreye olan duyarlılıklarını anlattı.

Yeşilev projesinin 375 metre kare alanda bilgilendirme hizmeti vereceğini ifade eden Cihan, bu projede hava ve toprak kanalıyla havadaki eksi sıcaklığın basınçla artı durumuna dönüşeceğini kaydetti. Bu evin elektrik, su, hava ve ısıtma ihtiyacını kendisinin karşılayacağını belirtti.

Ekolojik Kent, Yeşilev Projesi, imar planlı yapılar, geri dönüşüm atıkları, atık su projeleriyle çevreci bir belediye olduklarını aktaran Cihan, yaşanabilir bir Gaziantep için çalıştıklarını kaydetti.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Gaziantep'in Altı da Üstü de Kültür - Son Dakika


Advertisement