Genç kaşiflerden çılgın projeler
BURSA - Enerji verimliliği ana temasıyla gerçekleştirilen Türk Hava Yolları 6. Bursa Bilim Şenliği'nde gençler birbirinden ilginç projelerle dikkat çekti.
Bursa TÜYAP Fuar alanında gerçekleştirilen 'Türk Hava Yolları Bilim Şenliği" Enerji verimliliği teması ile devam ediyor. 102 bin lira ödüllü bilim şenliğine bin 120 başvuru yapılırken, şenliğe katılan gençler enerji konusunda birbirinden ilginç projeler hazırlayarak vatandaşların beğenisine sundu. Belediyelerce yapılan refüjlerdeki çimlerin yağmur yağarken bile sulandığını gören lise öğrencileri, yeni bir proje üreterek su israfının ve enerji tasarrufunu sağlamayı hedefliyor. Sıcaklık ve neme göre otomatik bahçe ve saksı sulama sistemi adını koydukları proje hakkında bilgi veren öğrenciler, "Yol kenarlarında sulama sistemleri belli bir saatte çalışıyor. Yağmur yağdığı zaman bile refüjlerdeki çimler ve çiçekler sulanıyor. Bu da su israfına yol açıyor. Bundan yola çıkarak çinko çip geliştirdik. Bu elektriklenme sonucu çipin bağlı olduğu başka bir cihaz, toprağın sıcaklık ve nem derecesini ölçüyor. Ortaya çıkan değer sizin cihaza verdiğiniz değerden yüksek ise sulama sistemi devreye giriyor ve toprağın ihtiyacı kadar suyu otomatik olarak toprağa veriyor" dedi.
Geçtiğiniz her turnike elektrik üretecek
Elektrik üreten turnike projelerini beğeniye sunan 7. sınıf öğrencileri ise, hayatın birçok alanında var olan turnikelerden elektrik üretmeyi başardı. Turnikenin içine bobinli bir dinamo sistemi yerleştiren öğrenciler projelerinin elde ettiği elektriği aküye depolanmasıyla bulunan alandaki enerjiyi turnikelerden ürete bileceklerini söyledi.
Kendi enerjisini kendi üreten asansör
Bilim şenliğine katılan 6. sınıf öğrencileri tasarladıkları mıknatıs ve bobinler sayesinde binalardaki asansörlerin elektrik üreteceğini söyledi. Sürekli hareket halinde olan asansörlerdeki elde ettikleri enerji ile binanın ışıklandırmasında kullanabileceklerini söyledi. Projeyi anlatan öğretmenleri, "Asansörde elektrik üretmeye yarayan bobin sarım sayısını 10 bin değil de 100 bin yaparsak voltajımız 10 kat artacak. Mıknatısımızın gücünü de 2 kat artırdığımız zaman 300 volt enerji üretebiliriz. Buda zaten şehir şebekesi demek. Yani 2 kat arasında bu sistemle birlikte evin bütün aydınlatmalarını kullanıp ayrıca depoladığımız sistemle farklı şeyler de yapılabilir" dedi.
Metrobüsler kendi enerjilerini duraklardan üretecek
Güneş enerjisi panellerinden elde ettiği enerji metrobüsler için kullanmayı hedefleyen proje geliştiren öğrenciler ise, "Güneş enerjisi panellerini metrobüs duraklarına yerleştirdiğimiz zaman bir enerji elde etmiş oluruz. Bu enerjiyi de metrobüsün geçtiği güzergahlardaki karayoluna beyaz çizgiler halinde elektrotlar yerleştiririz. Metrobüs itme kuvvetiyle hareket eder. Yani mıknatısının aynı kutupları gibi düşünün. Aynı kutuplar nasıl bir birini iterse burada yoldaki çizgi halindeki kutup metrobüsteki kutbu itecek" ifadelerini kullandı.
Kızlara taş çıkardılar
Bilim şenliğinin en farklı deneyimi ise erkeklerin yapmış olduğu kekler. Lise öğrencilerinin okulda görmüş olduğu eğitimi şenliğe gelen erkek öğrencilere aktarması ve onların ise kendi becerileriyle kek yapmaya çalışması renkli görüntülere sahne oldu.
(AÇ-
Son Dakika › Güncel › Genç Kaşiflerden Çılgın Projeler - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?