GÜBRETAŞ, Dünya Kadın Çiftçiler Günü dolasıyla tarımda kadının önemine dikkat çekerek, onları tarımla ilgili bilinçlendirmek ve gelişimlerine destek sağlamak amacıyla kadın çiftçileri ve ziraat mühendislerini bu yıl Manisa- Soma'da bir araya getirdi.
Sektörünün lider kuruluşu GÜBRETAŞ, bu yıl 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü ile 16 Ekim Dünya Tarım ve Gıda Günü'nü ortak bir etkinlikte kutlamak amacıyla tarımsal üretimde etkin olan Manisa'nın Soma- Kırkağaç bölgesindeki kadın çiftçileri Soma ilçesinde buluşturdu. Bilinçli tarımın yaygınlaşması amacıyla sektörde çiftçilere yönelik eğitim çalışmalarıyla öne çıkan GÜBRETAŞ'ın, tarımda kadının önemine dikkat çekerek, kadın çiftçileri üretim konusunda bilinçlendirmek ve kendilerini geliştirmelerine destek sağlamayı hedefleyen toplantısına Soma ve Kırkağaç ilçelerinden 100'e yakın üretici ve ziraat mühendisi katıldı.
Programa GÜBRETAŞ Genel Müdürü İbrahim Yumaklı ve Kırkağaç Kaymakamı Cengizhan Yılmaz'ın yanı sıra Soma Belediye Başkan Yardımcısı Ali Tulup, Soma Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Hayatı Arslan, Tarım Kredi Kooperatifleri (TKK) Yönetim Kurulu Üyesi İrfan Karakaya, TKK İzmir Bölge Müdürü M. Tevfik Ongun, GÜBRETAŞ Genel Müdür Yardımcısı Metin Özyürek, Bölge Müdürü Hasan Altas ile bölgedeki Tarım Kredi yöneticileri, kadın çiftçiler ve kadın ziraat mühendisleri katıldı.
Açılış konuşmalarının ardından toplantıda konuşan GÜBRETAŞ Genel Müdürü İbrahim Yumaklı, kadın iş gücünün en yoğun olduğu alanlardan birinin tarım olduğuna işaret etti. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bağlı Çiftçi Kayıt Sistemi'ne göre Türkiye'de 2,5 milyon civarında çiftçiden yaklaşık 350 bininin kadın çiftçi olduğunu belirtti.
Bilinçli tarımın yaygınlaşması amacıyla GÜBRETAŞ olarak her yıl Türkiye genelinde 2 bine yakın noktada 150 bin çiftçinin katılımıyla iyi tarım uygulamalarının anlatıldığı eğitim toplantıları düzenlediklerini vurgulayan Genel Müdür Yumaklı, "Her insanı çocukluktan itibaren sevgiyle yetiştirip büyüten kadınların, aynı şekilde tarım alanındaki değişimin ve dönüşümün de öncüsü olduğunu düşünüyoruz. Toprağa sadece tohum, gübre veya su değil; aynı zamanda sevgi, bilgi birikimi ve bilinç de eklendiği takdirde toprağın bereketi ve verimi daha artacaktır. Kadınların sevgi dolu yüreği ve yorulmak bilmeyen azimleri bunu kolayca başarabilir" dedi.
Ailenin içinde önemli yeri olan kadınların tarım konusunda eğitimine özel önem verdiklerini dile getiren Yumaklı, kadın çiftçileri tarımsal üretim konusunda bilinçlendirmek ve desteklemek amacıyla bu tür etkinlikleri sürdüreceklerini söyledi. Bilinçli tarım için toprak analizinin önemine de değinen İbrahim Yumaklı, tarımda verimlilik ve kalite artışı için bilginin gücünü kullanmak gerektiğini ifade etti.
Soma Kaymakamlığı'na da vekalet eden Kırkağaç Kaymakamı Cengizhan Yılmaz ise toplantıda yaptığı konuşmada tarımın insanlık tarihi kadar eski bir meslek olduğuna dikkat çekerek, tarım alanındaki sorunların da farkında olduklarını ve bunların çözümü için çalıştıklarını söyledi. Cengizhan Yılmaz, "Tarım, yoğun emek isteyen meşakkatli bir sektör. Bu alanda harcayacağınız emeğin karşılığında verimi elde etmek ve tarımın ülke ekonomisini artırabilmek için bilinçli tarımsal üretim yapmak çok önemli. O yüzden bu tür toplantıların ve eğitimlerin tarımın gelişimi için yol gösterici önemli bir araç olduğunu düşünüyorum" dedi.
Konuşmalarının ardından GÜBRETAŞ Bölge Müdürü Hasan Altas, kadın çiftçilere yönelik "Bilinçli Tarım ve Gübreleme Teknikleri" konusunda bir seminer verdi. Daha sonra bölgede tarımla uğraşan örnek çiftçilerden Mahmure Özerdem de katılımcılarla tecrübelerini ve düşüncelerini paylaştı.
Toplantının son bölümünde ise tarım alanındaki kadınlara yönelik ödüller verildi. Yılın Kadın Çiftçisi ödülü Halide Soydan'a verilirken, Yılın Kadın Ziraat Mühendisi ödülü Merve Şayakçı'ya ve Yılın Kadın Yöneticisi ödülü ise Soma Tarım Kredi Müdiresi Vesile Yağmur'a takdim edildi.
Son Dakika › Güncel › Gübretaş, Kadın Çiftçileri Soma'da Buluşturdu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?