Gıda ve enerjinin dışarıda bırakıldığı çekirdek TÜFE'de ise Haziran ayı artışı %0,1 ile %0,2 olan beklentinin altında kalırken, yıllık çekirdek TÜFE artışı da %1,7 olarak gerçekleşti. Zayıf aylık artış rakamları ile beraber manşet TÜFE'nin beklenenin de altına gerilediğini görmekteyiz. Bu nedenle Fed'in parasal sıkılaşma konusunda eli zayıflamaktadır.
Ücret artışları bu denli istikrarsızken, harcama kalemlerinde istenen güçlenme sağlanamıyorken enflasyondaki gerilemeyi sadece geçici fiyat etkileri ile açıklamak gitgide zorlaşmaktadır. Haliyle, ekonomideki bu zayıflık belirtisi gösteren veriler Fed'in elini zayıflatmaktadır. Eylül ayında bir faiz artışı ve bilanço küçültme hareketi biraz zor görünmektedir ve piyasa fiyatlaması biraz daha Aralık ayına kayacaktır.
Bu gibi sebepler USD'ye küresel bazda momentum kaybettirirken; USD karşısındaki neredeyse bütün enstrümanlar değerlendi. Haftalık bazda EM hareketi de pozitif gerçekleşmiş oldu. TRY'nin de geçtiğimiz hafta USD'ye karşı %2'lik bir değer kazancı mevcuttur. Mevcut fiyat hareketleri itibariyle bu eğilim bu haftaya da taşınmış görünmektedir.
Bugün iç piyasada Nisan ayı işgücü istatistikleri, Haziran ayı bütçe gerçekleşmeleri, 13 ay ve 7 yıl vadeli devlet tahvili ihaleleri ve TCMB Beklentiler Anketi izlenecekken, yurtdışında gözler Haziran ayı EU TÜFE verilerinde ve bugün başlayacak Brexit müzakerelerinde olacaktır.
Bugün vadeli endekslerdeki, Asya borsaları ve EM'lerdeki pozitif seyir, Cuma günkü pozitif LatAm kapanışı ve Çin büyümesinin küresel risk iştahını olumlu etkilemesi öngörüsüyle açılışta pozitif bir seyir bekliyoruz.
Son Dakika › Güncel › Gündeme Dair - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?