Eski Güney Sudan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Riek Machar, "Ülkede herhangi bir darbe girişimi olmadı" dedi.
Darbe girişimine karıştığı yönündeki iddiaları yalanlayan Machar, "Sudan Tribune" gazetesine yaptığı açıklamada, "Geçen Pazar meydana gelen şiddet olayları, Cumhuriyet Muhafızları'nın yanlış anlamasından ibaret. Ülkede herhangi bir darbe girişimi olmadı. Ayrıca söz konusu darbe girişimi ile hiç bir ilgim ya da bağlantım yok" diye konuştu.
Ülkede yaşanan olayları, Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit'in hükümet ve partide kendisini eleştirenlerden kurtulmak için başvurduğu demokratik olmayan "yeni girişimi" şeklinde değerlendiren Machar, "İktidardaki Halk Kurtuluşu Hareketi (SPLM) yetkililerinin sözde darbe girişimiyle ililşkileri olduğunu zannetmiyorum. Parti içindeki arkadaşlarımız, demokratik reformlar talep ediyor ancak Cumhurbaşkanı Mayardit, onları itham etmek için uyduruk yollar arıyor" ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Mayardit'in defalarca anayasayı ihlal ettiğini iddia eden Machar, "Artık kendisi meşru başkan değildir. Mayardit'in görevine devam etmesini istemiyoruz" şeklinde konuştu.
Machar, Cumhurbaşkanı Mayardit'in Cuba'da etnik bir gruba yönelik katliamı teşvik ettiğini ya da göz yumduğunu iddia etti.
Güney Sudan'ın başkenti Cuba'da, Cumhuriyet Muhafızları arasında pazar günü çatışmalar başlamıştı. Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit, eski yardımcısı Riek Machar tarafından darbe girişiminde bulunulduğunu ve olayla ilgisi olanların yakalandığını açıklamıştı.
Riek Machar'ın başkent Cuba'dan kaçarak, Bor bölgesine gittiği ileri sürülmüştü.
BM verilerine göre Güney Sudan'da son 4 günde yaşanan şiddet olaylarında yaklaşık 500 kişi hayatını kaybetti. - Cuba
Son Dakika › Güncel › Güney Sudan'da Darbe Girişimi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.