"Günlük Sesler" ANAMED'de Sergilenecek - Son Dakika
Güncel

"Günlük Sesler" ANAMED'de Sergilenecek

"Günlük Sesler" ANAMED\'de Sergilenecek

Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi (ANAMED), yeni bir sergiye daha ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.

24.12.2015 15:37  Güncelleme: 15:38

Kent yaşamına dair çeşitli seslerin deneyimlenebileceği "Günlük Sesler: Sesi Gündelik Hayat Üzerinden Keşfetmek" sergisinde, gündelik hayatta dikkatten kaçan sesler de ziyaretçilerle buluşacak. 8 Ocak Cuma günü açılacak sergi, 20 Mart 2016 tarihine kadar ziyaret edilebilecek.

Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi (ANAMED), yeni sergisini günlük seslere ayırdı. Günlük Sesler, ziyaretçileri kent yaşamına dair çeşitli seslerin yanı sıra gündelik hayatta dikkatten kaçan seslerle de buluşturacak.

İçerik geliştirme, sergi tasarımı ve grafik tasarımını PATTU'nun (Cem Kozar, Işıl Ünal) üstlendiği sergide, ses tasarımcıları Mine Erkaya ve Ateş Erkoç'un ses yerleştirmeleri ile ziyaretçilere mekan, sokak ve kent gibi farklı ölçeklerde bir soundscape (ses alanı) deneyimi sunuluyor.

Farklı bölümlerden oluşan sergi, "Birey içinde bulunduğu ses ortamını nasıl algılar?" sorusu ile başlayıp günün temposunda kaybolan sesleri ayrıştırabileceğimiz etkileşimli bir yerleştirme ile devam ediyor. Sonraki bölümde, senaryo ve kurgusu Vassilis Danellis, hareketli görselleri Hürcan Emre Yılmazer'e ait "Şehirde Yine Bir Gün" adlı ses yerleştirmesi, sokakta kaydedilen sesleri ve efekt tasarımlarını ziyaretçilerle buluşturuyor. Bu bölümde, Dolby Atmos, Extreme Audio ve Pana Film Stüdyoları'nın sponsorluğunda ziyaretçiye gerçekçi ve eşsiz bir soundscape (ses alanı) deneyimi sunuluyor. Sesin üç boyutlu ve dinamik olarak mekânda deneyimlenmesini sağlayan Dolby Atmos teknolojisi de böylece Türkiye'de ilk kez bir sergide kullanılmış olacak.

Kent seslerinin derlendiği başka bir bölümde ise, ziyaretçilere etkinliğin parçası olma imkânı sunulacak. Çalışmaya katılmak isteyenler, bu amaçla oluşturulan www.soundsslike.com internet sitesini ziyaret ederek, kentlerinde kaydettikleri sesleri yükleyebilecekler. Hüseyin Kuşçu tarafından geliştirilen ve sergi öncesi katılımcılarla buluşan interaktif harita, sergi boyunca ses kayıtlarını toplamaya devam edecek. Katılımcıların paylaşacakları sesler, hem web sitesinde hem de sergide oluşturulacak ses haritasında yer alacak.

Sergide ayrıca, kültürel hafıza ve kimliğin sürdürülebilir olmasının öneminin vurgulandığı ve bu doğrultuda günlük seslerin kayıt altına alınmasıyla geliştirilen Pınar Çevikayak Yelmi'nin " İstanbul'un Sesleri" çalışması da yer alacak. Diğer taraftan gerçeğe en yakın işitsel deneyim sağlayan teknik donanımla kaydedilen tüm sesler, Koç Üniversitesi Suna Kıraç Kütüphanesi'nde oluşturulan http://digitalcollections.library.ku.edu.tr/cdm/landingpage/collection/SOIadresindeki dijital arşivde toplanıyor.

Yaşamın parçası seslerin mekânla buluştuğu "Günlük Sesler" sergisi, ziyaretçileri 20 Mart'a kadar yeni sesler keşfetmeye davet ediyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel 'Günlük Sesler' ANAMED'de Sergilenecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement