Hollanda'da Yeni Yasama Dönemi Başladı - Son Dakika
Güncel

Hollanda'da Yeni Yasama Dönemi Başladı

Hollanda\'da Yeni Yasama Dönemi Başladı

Yeni yasama döneminin açılışında konuşan Kral Willem Alexander, mevcut ekonomik krize vurgu yaptı 2014 bütçe kanunu tasarısı Meclise sunuldu

17.09.2013 17:45

Hollanda'da yeni yasama dönemi, 4 ay önce tahta çıkan Kral Willem Alexander'ın geleneksel açılış konuşmasıyla başladı.

Lahey'deki Noordeinde Sarayı'ndan altın faytonuyla halkı selamlayarak meclis binasının yakınındaki tarihi Ridderzaal salonuna gelen Kral Willem Alexander ile Kraliçe Maxima'yı parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisi Başkanı Anouchka van Miltenburg ile Senato Başkanı Ankie Broekers-Knol kapıda karşıladı.

Şövalye Salonu olarak da adlandırılan tarihi binada aralarında hükümet üyeleri, milletvekilleri ve senatörlerin de bulunduğu üst düzey topluluğa hitap eden Kral, mevcut ekonomik krize vurgu yaptı. Dünyadaki ekonomik krizden Hollanda'nın da etkilendiğini kaydeden Kral Willem Alexander, bu yüzden bütçe açığıyla işsizlik rakamlarının arttığını ve halkın alım gücünde gerileme yaşandığını söyledi.

Ekonomideki daralmaya rağmen düzelme belirtilerinin olduğunu belirten Kral, hükümetin bu çerçevede almaya çalıştığı önlemlere dikkati çekti. Bu önlemlerin gerekli olduğunu anlatan Kral, aksi takdirde bütçe açığının daha da artabileceği uyarısında bulundu.

Konuşmasında 4 ay önce tahtı kendisine devreden annesi Prenses Beatrix'e de teşekkür eden Kral Willem Alexander, annesinin kendisi için ilham kanyağı olmaya devam edeceğini dile getirdi. Kral Willem Alexander ve eşi Kraliçe Maxima konuşmanın ardından halkın sevgi gösterileri arasında altın faytonuyla Noordeinde Sarayı'na geri döndü.

-2014 bütçesi mecliste-

Kralın konuşmasının ardından Maliye Bakanı Jeroen Dijsselbloem, 2014'e ilişkin bütçe kanunu tasarısını Temsilciler Meclisi Başkanı Anouchka van Miltenburg'a sundu.

Dijsselbloem, bütçe tasarısını sunarken mecliste yaptığı konuşmada, ülke ekonomisinin krizden dolayı daralma yaşadığını, sorunların aşılması için bazı tedbirler alınacağını söyledi.

"Milyonlar Notası" olarak adlandırılan tasarıda önümüzdeki yıl devletin toplam gelirlerinin 249,1 milyar, toplam giderlerinin ise 267 milyar avro olması öngörülüyor. Bütçe açığının yüzde 3,3 ve ekonomideki büyümenin yüzde 0,5 olarak hesaplandığı tasarıya göre, devletin borcu ise 466 milyar avro dolayında olacak.

Halkın alım gücünde ortalama yüzde 0,25'lik gerileme öngörülen tasarıda toplam işsizlik rakamı 685 bin olarak hesaplandı.

Liberal Parti (VVD) ile İşçi Partisi'nden (PvdA) oluşan koalisyon hükümeti, ekonomik krizin aşılması için ek 6 milyar avroluk kesinti paketi  planlıyor. - Hollanda

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Hollanda'da Yeni Yasama Dönemi Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement