"İnsan Ney'dir" Konferansı Gerçekleşti - Son Dakika
Son Dakika Logo

"İnsan Ney'dir" Konferansı Gerçekleşti

"İnsan Ney\'dir" Konferansı Gerçekleşti
15.04.2013 10:47

Aktiffelsefe Yeni Yüksektepe Kültür Derneği dernek binasında gerçekleşti. Konferansta bahsedilen konular şöyleydi.

"İnsan Ney'dir" konulu konferans ve ney dinletisi 13 Nisan 2013 Cumartesi günü  saat 16:00'da Aktiffelsefe Yeni Yüksektepe Kültür Derneği dernek binasında gerçekleşti. Konferansta bahsedilen konular şöyleydi:

"İnsanın kim olduğu sorusu nesiller boyunca insanın sorduğu bir soru, farklı fikir akımları ve disiplinler bu soruya çeşitli cevaplar aramışlardır. İnsan olmanın anlamı ve amacı zaten bu gibi sorulara aradığımız cevaplarda yatıyor. Ney geleneğini günümüze taşıyan bir köprü olan Tasavvuf "İnsan Ney'dir" diyor.  Neyin şekli 1'i işaret ediyor; ayırmak yerine birleştirmeyi, bencil olmanın yerine bütünün faydasını düşünmeyi ve nesnel dünya anlayışımızı manevi değerlerle birleştirmeyi. Neyzen aynı zamanda varlığın sırrını kavramaya çalışan bir öğrencidir. Onun herhangi bir enstrümantalistten farkı bu yönü olmalıdır.

Kim olduğumuzla ve bu birleştirmeyi nasıl başarabileceğimizle ilgili bir benzetmeyi Mevlânâ bize çok açık bir dille anlatır. Der ki, bir kamış nasıl sazlıktan koparılıp fazlalıkları atılıp üzerine yedi delik açılarak ney haline getirilir ve bir neyzenin elinde değerli bir nesneye dönüşürse; insan da sıradan ve herhangi biri iken fazlalıklarından kurtulup, yeteneklerini ortaya çıkarır ve bunu takip eden bir yaşama sahip olursa, değerli bir varlığa dönüşür. İçi dolu kamıştan nasıl ses alamazsak, insanın da içi kibir, öfke, cehalet, korku, olumsuz düşünce gibi sınırlayan duygularla dolu olduğu sürece ne mutlu olacak, ne de mutlu edebilecektir. Peki insan ruhunu eğitmenin yolunu nasıl bulacak dersek, aramanın bile bir anlamda yeterli olduğunu söyleyebiliriz. Mevlana'nın söylediği gibi neyi arıyorsak oyuz. Arayan bulur."

Kalabalık bir katılımcıyla gerçekleşen etkinlik, ney dinletisi ve katılımcıların soruları ile son buldu.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel 'İnsan Ney'dir' Konferansı Gerçekleşti - Son Dakika


Advertisement