İspanya Prensesi Cristina, Yolsuzluk Soruşturmasında İfade Veriyor - Son Dakika
Güncel

İspanya Prensesi Cristina, Yolsuzluk Soruşturmasında İfade Veriyor

İspanya Prensesi Cristina, Yolsuzluk Soruşturmasında İfade Veriyor

Prenses Cristina, hakkındaki suçlamaları reddetti Suçlamaları yapan tarafın avukatı Delgado, Prenses Cristina'nın soruların yüzde 95'ine baştan savma cevaplar verdiğini iler sürdü.

08.02.2014 16:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İspanya tarihinde ilk kez bir kraliyet ailesi üyesi sanık sıfatıyla mahkemede ifade veriyor.

Medyatik bir günün yaşandığı Palma de Mayorka'da, 15 ülkeden 100'e yakın basın kuruluşu ve 400 kadar gazeteci Prenses Cristina'nın verdiği ifadeyi mahkeme dışından takip ediyor.

Savunmasına hazırlanmak için 3 gündür Barcelona'da bulunan Prenses Cristina, bu sabah tarifeli bir uçakla Palma de Mayorka'ya geldi. İspanyol polisinin tavsiyesine uyarak, güvenlik gerekçesiyle camları karartılmış, koyu renkli bir arabayla mahkeme binasının kapısının önüne kadar gelen Prenses Cristina, kendisini bekleyen gazetecileri, polisleri ve mahkeme çalışanlarını gülen bir yüz ifadesiyle selamlayarak, mahkemeye girdi.

Prenses Cristina, 2011 yılında aynı yolsuzluk soruşturmasında ifade veren eşi Palma Dükü İnaki Urdangarin'in mahkemeye yürüyerek geldiği yolu, güvenlik sebebiyle arabayla geçti.

Eşiyle ortak olduğu Aizoon şirketinde, 2003-2007 yılları arasında Noos Enstitüsü'nden gelen paraları aklama ve vergi kaçırma iddialarıyla suçlanan Prenses Cristina'nın yargıç Jose Castro'ya verdiği ifadede sadece ses kaydının alınmasına izin verildi.

İspanya'daki "Temiz Eller" derneği, Prenses'in ifadesinin videoya çekilmesini talep etse de, mahkeme bunu reddetti.  İlk bölümü yaklaşık 5 saat süren ifadesinde Prenses Cristina'nın hakkındaki tüm suçmaları reddettiği belirtildi.

-"Aizoon şirketinin yönetiminde hiçbir bağım yok"

Mahkeme kaynaklarından basına sızan bilgilerde, İspanya Kralı'nın kızının ortağı olduğu Aizoon şirketinin yönetiminde hiçbir bağının olmadığını söylediği ve Barcelona'daki evinde çalışmak üzere bu şirket tarafından tahsis edilen hizmetkarlarla ilgisinin olmadığını savunduğu kaydedildi.

Noos olayında suç duyurusunu yapan taraflardan biri olan "Çoğunluğuz" adlı sivil toplum örgütünün avukatı Manuel Delgado da, verilen ara sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada Prenses Cristina'nın "soruların neredeyse hiçbirine cevap vermediğini" söyledi.

Delgado, "Soruların yüzde 95'ine baştan savma cevaplar veriyor. Bilmiyor, cevap vermiyor, kimseyi tanımıyor. Beklediğimiz senaryo çıkmıyor" şeklinde konuştu.

İki saatlik yemek arası verilen duruşmaya, saat (TSİ) 18.00'den sonra devam edilecek.

Bu arada "Noos olayı" diye adlandırılan ve Noos Enstitüsü'nün eski yöneticisi olan eşi Palma Dükü İnaki Urdangarin'in de aralarında bulunduğu 30 kişinin sanık olarak ifadesine başvurulan yolsuzlukla ilgili soruşturmada şimdiye kadar şahit olarak 300 kişi dinlendi ve 54 bin sayfalık iddianame hazırlandı.

Yaklaşık 3,5 yıldır devam eden soruşturmada yargıç Jose Castro tarafından 2013 Nisan ayında da sanık olarak çağırılan Prenses Cristina için o dönemde Palma Mahkemesi "yeterli delil olmadığı" gerekçesiyle ifadeye gerek duymadan Cristina'nın sanıklığını kaldırmıştı. Ancak yargıç Castro, yolsuzluk iddialarına Prenses Cristina'nın da karışmış olabileceğine dahil şüphelerini artıran yeni deliller elde ettiğini belirterek, İspanya Kralı'nın kızını tekrardan sanık olarak çağırmıştı. Bu kez yargıcın kararına itiraz etmeyen ve mahkemeye gelip ifade vereceğini duyuran Prenses Cristina için sadece ilk 8 Mart olarak öngörülen ifade verme tarihi, bir ay öne çekilmişti.

İspanya'da kraliyet ailesinin imajı açısından çok önemli olan soruşturmada Yolsuzlukla Mücadele Savcılığı ve hükümet adına dava açma yetkisine sahip Devlet Avukatlığı kurumu Prense Cristina'nın sanıklığının kaldırılmasını talep etmişti. İspanya'da son dönemlerde yapılan anketlerde, parlamenter monarşi ile yönetilen ülkede Kraliyet Ailesi'nin halk arasında ciddi bir güven krizi yaşadığı, desteğin düştüğü ileri sürülüyor.

Öte yandan monarşi karşıtı, cumhuriyetçi grupların çağrılarıyla yaklaşık 200 kişi mahkemeye 200 metre kadar uzaklıkta bir gösteri düzenledi. Grevde olan Coca Cola fabrikası işçileri de protestolara katıldı. Barışçıl geçen gösteride herhangi bir olay çıkmadı. - Madrid

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İspanya Prensesi Cristina, Yolsuzluk Soruşturmasında İfade Veriyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement