İZAYDAŞ'a Yeni Arıtma Tesisi - Son Dakika
Güncel

İZAYDAŞ'a Yeni Arıtma Tesisi

İZAYDAŞ\'a Yeni Arıtma Tesisi

Çöp sızıntı sularının son teknoloji ile arıtılması için İZAYDAŞ'ta yeni bir arıtma tesisi inşa ediliyor.

21.05.2013 14:37

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden İZAYDAŞ, evsel atık depolama alanlarından çıkan çöp sızıntı suları için yeni bir arıtma tesisi inşa ediyor. Sonbaharda inşaatı tamamlanması hedeflenen tesis, yeni yılla birlikte tam kapasite çalışmaya başlayacak.

4 MİLYON TON ÇÖPÜN SUYU

Kocaeli'nin evsel çöplerinin depolandığı İzmit Solaklar'daki depolama alanlarında, 4 milyon tonu aşkın evsel atık bulunuyor. Özellikle kış aylarında, yağmur ve kar yağışı ile birlikte çoğalan çöp sularının bertarafı da önemli bir sorun. Daha önce ön arıtma yapıldıktan sonra 42 Evler'deki arıtma tesisinden geçirilen çöp suları, önümüzdeki yıldan itibaren İZAYDAŞ'ın yeni tesisinde tamamen arıtılacak. Yapımı halen devam eden arıtma tesisi projesi ile çöp suları yol yıkamasında da kullanılabilecek kadar temiz hale gelecek. Ayrıca 42 Evler'deki arıtma tesisine verilen yük de azaltılmış olacak.

ULTRA VE NANO FİLTRASYON

Çöp sızıntı suyu arıtma tesisinin yapımında son teknolojik sistemlerden MBR (Mebran Biyo Reaktör) kullanılıyor. Bu sistemde çöp sızıntı suları ön fiziksel ayırma işleminden sonra biyolojik arıtmaya alınıyor. Ardından da ultra ve nano filtrasyondan geçiriliyor. Böylelikle ortaya tamamen arıtılmış, İSU Kanalizasyona Deşarj Yönetmeliği'ndeki limit değerlerin çok altında değerlere sahip su çıkıyor. Doğrudan dereye ya da denize deşarj edilebilecek nitelikteki bu su, arıtıldıktan sonra daha önce olduğu gibi 42 Evler Arıtma Tesisi'ne iletilecek. Ancak limit değerleri çok düşük olduğu için 42 Evler'deki tesisi de yormayacak. Ayrıca elde edilecek arıtılmış su, yol yıkamasında da kullanılabilecek.

MALİYETİ 5.5 MİLYON TL

Yılbaşında çalışmaların başladığı çöp sızıntı suyu arıtma tesisinde beton havuzların inşaatı tamamlanmak üzere. İdari bina ile diğer detayların inşaatı ise sürüyor. Elektrik işleri ile teknik ekipmanın yerleştirileceği çalışmaların ardından deneme faaliyetlerine başlanacak. Ve önümüzdeki yıl başında tam kapasiteyle çalışmaya başlayacak. Maliyeti 5.5 milyon TL'ye yaklaşan tesiste arıtma sonrası ise herhangi bir koku oluşmayacak.

ULUDAĞ: ÖNEMLİ BİR HİZMET

İnşaat çalışmalarını yerinde inceleyen ve yetkililerden bilgi alan İZAYDAŞ Genel Müdür Yardımcısı İsmail Uludağ, yeni arıtma tesisinin şirket olarak çevreye gösterdikleri üst düzey duyarlılığın bir ifadesi olduğunu söyledi. Uludağ, "Bu alanda daha önce DAF dediğimiz bir ön arıtma sistemimiz vardı. Ancak önümüzdeki yılları da düşünerek daha güçlü bir arıtma tesisi yapmaya karar verdik. Geçen yıl içinde proje ve ihale çalışmalarını tamamladık. Yılbaşında da inşaatına başladık. Buraya oldukça modern bir arıtma tesisi yapıyoruz. Bizim için önemli bir yatırım. Günde 500 ton civarında çöp sızıntı suyunu arıtacağız ve kanal deşarj kriterlerine uygun bir şekilde İSU'nun arıtma hattına vereceğiz. Bu projeyle kalıcı, önemli ve son teknolojiye uygun bir hizmet gerçekleştireceğiz" dedi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel İZAYDAŞ'a Yeni Arıtma Tesisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement