Kadıköy Belediyesi'nden İşkence Kurbanlarına Saygı Anıtı - Son Dakika
Güncel

Kadıköy Belediyesi'nden İşkence Kurbanlarına Saygı Anıtı

Kadıköy Belediyesi\'nden İşkence Kurbanlarına Saygı Anıtı

ADAM-DER'in önerisiyle yaptırılan anıt, 12 Eylül darbesinin yıldönümünde açılıyor Darbe dönemlerinde yoğunlaşan işkence anıtlaşıyor.

11.09.2013 11:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ADAM-DER'in önerisiyle yaptırılan anıt, 12 Eylül darbesinin yıldönümünde açılıyor Darbe dönemlerinde yoğunlaşan işkence anıtlaşıyor. Askeri Darbelerin Asker Muhalifleri Derneği ADAM-DER'in önerisiyle Kadıköy Belediyesi'nce yaptırılan İşkence Mağdurlarına Saygı Anıtı, 12 Eylül darbesinin yıldönümünde, 12 Mart darbesi işkencesinin simgesi Zihnipaşa Köşkü'nün bulunduğu yerde açılıyor. Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rahmi Sungur'un eseri olan 2,5 metrelik anıt, gözleri bağlı erkek ve kadın figüründen oluşuyor.

Darbe dönemlerinde yoğunlaşan işkenceyi unutturmamak, işkenceye dikkat çekmek ve işkencede hayatını kaybedenlere saygı amacıyla "İşkence Mağdurlarına Saygı Anıtı" önerisi, 12 Mart ve 12 Eylül darbeleri döneminde solcucu oldukları gerekçesiyle ordudan atılan ve işkenceden geçirilen askerlerin örgütü ADAM-DER'den geldi. Öneriyi kabul eden Kadıköy Belediyesi'nce yaptırılan anıt, altı ayda tamamlandı. Anıtın açılışı, Kadıköy Belediye Başkanı Av. Selami Öztürk, ADAM-DER Başkanı Emekli Üsteğmen Tuna Atalay ve Zihnipaşa Köşkü'nde işkence gören mağdurlar tarafından yapılacak.

Kamuoyunda Ziverbey Köşkü olarak da bilinen Zihnipaşa Köşkü, 12 Mart 1971 askeri darbesi dönemimde MİT ve kontrgerilla tarafından işkence merkezi olarak kullanılmıştı. Aralarında İlhan Selçuk, İlhami Soysal, Murat Belge, Talat Turhan gibi tanınmış isimlerin de bulunduğu onlarca yazar, aydın ve asker burada sistemli bir şekilde işkenceden geçirilip sorgulandı. Birçok kitaba da konu olan Zihnipaşa Köşkü; zamanla yıkıldı, geniş bahçesine site inşa edildi ve yanına kuş yuvalarından dolayı Kuşluk Parkı olarak adlandırılan günümüzdeki park yapıldı. - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Kadıköy Belediyesi'nden İşkence Kurbanlarına Saygı Anıtı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement