Kadıköy Belediyesi, Tasarım Atölyesi Kadıköy (TAK) tarihi binalara sahip çıkılması için çağrı yaptı.
"Tarihi ve kültürel değerlerimize sahip çıkıyoruz, çıkmayanları uyarıyoruz!" başlıklı açıklamada şu ifadelere yer verildi.
"Bir ülkenin sosyal ve kültürel hayatının gelişmişliği ile ölçebileceğimiz koruma ve yaşatma düşüncesi ülkemizde ne yazık ki "korunan" yapının maddi karşılığı ile ölçülüyor. Tarihi ve kültürel mirasın korunması, yaşatılması ve sürekliliği konusu, ekonomik gelişme ile çevrenin korunması arasında, koruma ile kullanma amaçları arasında bir denge sağlanmasını gerektirir. Ülkemizde ise bu denge koruma lehine değil kullanma lehine kullanılmıştır. Bu nedenle de tarihi yapının ekonomik getirisi o yapının korunup korunması, kaderine terk edilip edilmemesi konusunda belirleyici olan önemli bir etken olmuştur".
Kadıköy'ün tarihi semtlerinden bir olan Rasimpaşa Mahallesi'nde yer alan, yakın tarihimizin özgün ve nitelikli sessiz tanıkları, restorasyon maliyetlerinin yüksek de olması nedeniyle, kaderine terk edilerek günden güne eskimekte, yıkılmakta; uygunsuz müdahalelerle ciddi zarar görmekte yada kasıtlı olarak ortadan kaldırılarak "araç otoparkı" olarak kullanılarak geçmişin izleri yok edilmektedir.
Tarihi ve kültürel mirasımızın korunması durumu her yurttaş için sorumluluk olduğu gibi bu konudaki en önemli görev, kamu makamlarına düşmektedir. Söz konusu makamlar, korumacılığın sağlayacağı toplumsal yararın halka anlatılması ve benimsetilmesi, sağlıklı bir koruma bilincin gelişimi ve devamı için restorasyonda örnek uygulamalar yapmak zorundadır.
Restorasyon işleminin, konut sahiplerine devlet desteği sunarak yapılması talebimizin dışında halihazırda kamunun elinde olup da herhangi bir işlem yapmadığı binaları öncelikle deşifre etmek istiyoruz. Kadıköy Belediyesi tarihi kültürel mirasımızı koruma konusunda güçlü bir siyasi irade ortaya koyarak, her sene bir tarihi konağı satın alıp halkın ihtiyaçları doğrultusunda restore edip kullanıma açma sürecini başlatarak kamunun bu yöndeki sorumluluğunun hatırlatıcısı olmuştur.
Biz de, Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait binalardan başlamak üzere, Kadıköy'de kamuya ait olup çökmeye bırakılmış yapılara sahip çıkılması için uyarıyoruz…
"Şok Kıyı Köşe" programımız kapsamında Rasimpaşa Mahallesi Kır Kahvesi sokakta geçtiğimiz haftalarda 5 saat içerisinde parka dönüştürdüğümüz alanda çocuklarla yaptığımız origami atölye çalışması sonucu çıkan ürünleri, Vakıflara ait binalara yapıştırarak bu konuda hem çocukların hem mahallelinin hem de vakıfların farkındalığını arttırıyoruz."
Kadıköy Belediyesi'nin tarihi yapılara sahip çıkarak tekrar halka kazandırılması ile ilgili yaptığı çalışmalar ise sürüyor. Bu çalışmalar kapsamında 6 adet tarihi eser Kültür Merkezi, Gençlik Sanat Merkezi, Öykü Evi, Karikatür Evi olarak Kadıköylülerin hizmetine sunulacak.
Son Dakika › Güncel › Kadıköy'de 'Tarihi Binalara Sahip Çıkalım' Çağrısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?